Ana içeriğe atla
Ana Sayfa

Bianet

Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, 90’larla yüzleşme meselesini seçim gündemine sokmak amacıyla, #90larlaYÜZLEŞMEKiçin sloganıyla başlattığı Twitter kampanyasında, AKP, CHP ve HDP’den adaylara sorular soracak.

Kampanyada merkezin Twitter hesabı üzerinden her hafta CHP, AKP ve HDP’nin milletvekili adaylarına geçmişle yüzleşme konusunda vaatlerini, yapmayı düşündükleri çalışmaları soracaklar.

Neden yüzleşme?

Hakikat Adalet Hafıza Merkezi neden böyle bir kampanya yaptıklarını şöyle açıklıyor:

“Yeni Anayasa ve çözüm süreci önümüzdeki genel seçimler sonrasında Türkiye’nin en önemli gündem maddeleri olacak. Bu iki gündemin akıbeti ise büyük ölçüde Kürt meselesinin seyrine bağlı. Seçimler ertesinde bu seyrin kalıcı barış ve demokratikleşme yönüne evirilip evirilmeyeceğini bize siyasetin geçmişle yüzleşme iradesi gösterecek. İşte bu yüzden geleceğin siyasi iradesini oluşturacak olan vekil adaylarına soruyoruz: #90larlaYÜZLEŞMEKiçin ne yapacaksınız?”

#90larlaYÜZLEŞMEKiçin ne yapacaksınız?”

Nasıl?

Milletvekili adaylarına sorular Twitter’dan sorulacak.

8 Mayıs Cuma (yarın) başlayacak ve 29 Mayıs Cuma günü sona erecek olan kampanya sırasında sorular, Pazartesi, Çarşamba ve Cuma günleri belirli saat aralıklarında sorulacak.

Soruların hangi adaya hangi gün yöneltileceği Hakikat Adalet Hafıza Merkezi’nin internet sitesi ile Twitter ve Facebook hesaplarından duyurulacak.

AKP, CHP ve HDP’den her gün birer aday olmak üzere günde üç adaya soru sorulacak.

Kampanya boyunca, 10 günde toplam 30 vekil adayına ulaşmayı hedefliyorlar.

Katılım

Sorular, kampanya sloganı olan #90larlaYÜZLEŞMEKiçin hashtag’iyle sorulacak. Bu hashtag’i kullanarak Twitter kullanıcıları da kampanyaya katılıp kendi sorularını sorabilecek.

Sorular yakında yayına hazır olacak kampanya sitesinde de görüntülenecek.

Neden 90’lar?

Kürt meselesi ekseninde yaşanan silahlı çatışmanın derinleşmesiyle beraber 90’lı yıllar devletin silahlı kuvvetler içindeki kontrgerilla yapılanmalar aracılığıyla Kürt illerinde gerçekleştirdiği birçok insanlık suçunun en yoğun yaşandığı dönem oldu. Kampanya yürütücüsü olan Hafıza Merkezi, geçmişte yaşanmış tüm ağır ve sistematik hak ihlalleriyle yüzleşilmesi amacıyla kurulduğu 2011 tarihinden itibaren faaliyetlerini somut olarak bu yıllarda devlet şiddetinin önemli bileşenlerinden “zorla kaybetmeler” üzerine yoğunlaştırdı. Bu yüzden bu kampanya yüzleşme taleplerimize konu olan “zorla kaybetmeler”, yargısız ve keyfi infazlar, zorla göç ettirme politikasının en yaygın kullanıldığı 90’lı yıllar oldu.

Bu tür uygulamalar konusunda sorumluların yargılanmaması, cezasızlık zırhıyla korunmaları ve hatta ödüllendirilip terfi ettirilmeleri bugün Türkiye’de hem demokrasinin vazgeçilmez ilkesi olan yasalar karşısındaki eşitlik ilkesini zedelemekte hem de barışın kalıcılaşması önünde engel teşkil ediyor. Merkez, bu nedenle bu uygulamaya son verecek düzenlemeler yapılması, kamu vicdanını yaralayan cezasızlık uygulamasının da son bulması için 90’larla yüzleşmeyi önemsiyor.

Neden üç siyasi parti?

Merkez, parti programları, seçim bildirgeleri, siyasi söylem ve pratikler itibariyle sorularını AKP, CHP ve HDP ile sınırlandırmanın anlamlı olacağını düşündüklerini açıkladı.