Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
08.02.2018

2018 Yılı "Sivil Haklar Savunucusu Ödülü" eş direktörümüz Murat Çelikkan'a verildi

<< TÜM HABERLER

Murat Çelikkan, Hafıza Merkezi Eş Direktörü

Stockholm merkezli insan hakları kuruluşu Civil Rights Defenders (CRD) 2018 Sivil Haklar Savunucusu Ödülüne Eş Direktörümüz Murat Çelikkan’ı değer gördü. Civil Rights Defenders’ın bugün yaptığı açıklama şöyle;

“Civil Rights Defenders ’2018 yılı Sivil Haklr Savunucusu Ödülü Gazeteci Murat Çelikkan’a verildiğini açıklamaktan memnuniyet duyar. Gazeteci Murat Çelikkan, Türkiye’de insan hakları alanındaki en kararlı seslerden biridir. Türkiye’de giderek zorlaşan koşullara rağmen Murat Çelikkan daha özgür bir Türkiye için mücadeleye devam etmektedir.

Murat Çelikkan bağımsız bir sivil toplum kuruluşu olan Hafıza Merkezi’nin Eş-Direktörü’dür. 2011 yılında bir grup hukukçu, gazeteci ve insan hakları savunucusu tarafından kurulan Hafıza Merkezi, geçmişte yaşanan ağır insan hakları ihlallerine ilişkin gerçekleri ortaya çıkarmayı, mağdurları adalet arayışlarında desteklemeyi ve bu ihlaller ile ilgili toplumsal hafızayı güçlendirerek toplumsal barışa ve demokrasiye katkı sağlamayı hedefler.”

Bu ödülü almış olmaktan dolayı kendini ayrıcalıklı hissettiğini söyleyen Murat Çelikkan, şunları ifade etti:

Bu ödül, sürdürdüğümüz çalışmaların önemine işaret etmektedir. İnsan haklarının saldırı altında olduğu ülkelerde, sivil toplumu desteklemeyi sürdürmek çok önemli. İçinde bulunduğumuz güç koşullarda yapılan işin ve verilen mücadelenin tanınması ve adının konmasının önemi çok büyük.’

Civil Rights Defenders Yönetim Kurulu ise bu ödülün neden Murat Çelikkan’a verildiğine ilişkin olarak şu açıklamayı yaptı:

Murat Çelikkan’ın çalışmaları, Türkiye’deki insan hakları hareketinin, en zor zamanlarda bile gösterdiği sebat ve dayanıklılığı temsil etmektedir. Murat Çelikkan, kişisel riskleri göze alarak, temel haklar ve özgürlükler için yorulmadan mücadeleye devam etmiştir. Pek çok önde gelen insan hakları örgütünün kuruluşunda rol alan Murat Çelikkan, bugün de, bir adalet sembolü ve diğer insan hakları savunucuları için örnek olmayı sürdürmektedir.

Olağanüstü Hal

Türkiye’de insan haklarının durumu, son yıllarda, özellikle de 15 Temmuz 2016 tarihinde yaşanan başarısız darbe girişiminden bu yana giderek kötüleşmektedir. Murat Çelikkan da çeşitli kereler hedef haline gelmiştir. Son olarak, cezaevinde 68 gün özgürlüğünden mahrum bırakıldıktan sonra, geçtiğimiz günlerde tahliye edilmiştir. Murat Çelikkan, ifade/basın özgürlüğüne ilişkin bir kampanyaya katıldığı için, Terörle Mücadele Yasası kapsamında, 18 ay hapis cezasına çarptırılmıştır.

Türkiye’de sürmekte olan Olağanüstü Hal ve sivil topluma yönelik ağır baskılar sonucu, binden fazla dernek ve yüzden fazla vakıf kapatılmıştır. Giderek ağırlaşan koşullara rağmen çalışmalarını sürdüren gazeteciler ve insan hakları savunucuları, bedel ödemek zorunda bırakılma endişesi ile yaşamaktadırlar.

Murat Çelikkan, sözlerine şunları da ekledi:

Neyse ki, çalışmalarım nedeniyle yaşadığım en büyük endişe, yeniden tutuklanma riski. ‘Neyse ki’ diyorum zira, Türkiye, aydınlar ve hak savunucularının suikaste uğradığı, katledildiği bir tarihe sahip. Bu ödülün, Türkiye’de sivil topluma, uluslararası alanda daha fazla destek verilmesine ve Türkiye’deki hak savunucularının güvenliğinin artması sonucuna yol açacağı ümidindeyim.

Yılın Sivil Haklar Savunucusu Ödülü Hakkında

Civil Rights Defenders, 2013’ten bu yana, her sene, kendi kişisel güvenliğini riske atma pahasına, insanların sivil ve siyasi haklarının tanınması ve korunmasına yönelik çalışan, önde gelen insan hakları savunucularına ödül vermektedir. Ödüle layık bulunan insan hakları savunucuları, şiddet kullanmadan ve bağımsız bir insan hakları kurumunun bünyesinde çalışmakta olan kişilerdir.

Sivil Haklar Savunucusu Ödülü hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız.