Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
11.07.2013

Hafıza Merkezi Çözüm Komisyonu’na Sunuş Yaptı

<< TÜM HABERLER

Türkiye Büyük Millet Meclisi Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Amacıyla Kurulan Araştırma Komisyonu’na Merkezimizden Özgür Sevgi Göral ve Murat Çelikkan 10 Temmuz 2013 tarihinde sunum yaptı.

Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde çözüm sürecine katkı sunması için kurulan Toplumsal Barış Yollarının Araştırılması ve Çözüm Sürecinin Değerlendirilmesi Amacıyla Kurulan Araştırma Komisyonu iki aydır çeşitli sivil toplum örgütleri, akademisyenler, gazeteciler, yazarlar ve aktvisistler ile dinleme toplantıları yapıyor. Komisyon Hakikat Adalet ve Hafıza Merkezi’ni hem zorla kaybetmelerle ilgili hazırladığımız iki raporu sunmamız hem de genel olarak çatışma sonrası dönemlerde kullanılan mekanizmaları dünya örnekleri bağlamında anlatmamız için davet etti. Komisyon’un 10 Temmuz 2013 tarihli toplantısına Hakikat Adalet ve Hafıza Merkezi adına Murat Çelikkan ve Özgür Sevgi Göral katıldı. Komisyon toplantısına Adalet ve Kalkınma Partisi milletvekillerinden Fatoş Gürkan, Naci Bostancı, Ziver Özdemir, İdris Şahin, Süleyman Hamzaoğulları ve Abdulkerim Gök, Barış ve Demokrasi Partisi milletvekillerinden ise Hüsamettin Zenderlioğlu, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ile Erol Dora katıldı.

Komisyon toplantısında Murat Çelikkan dünya örneklerinden yola çıkarak geçmişle hesaplaşmanın hangi tür mekanizmaları içermesi gerektiğini, geçiş dönemi adaleti perspektifinin ortaya koyduğu yöntemlerin Türkiye’de ortak bir toplumsal hafıza ve ortak bir dil yaratmak için nasıl kullanılabileceğini ve ceza yargılamalarının önemini ve Türkiye’de faillerin cezasızlık zırhıyla korunmasının yaşattığı sorunları anlattı. Türkiye’de devlet görevlilerinin işledikleri suçlar nedeniyle bir ‘cezasızlık zırhına’ bürünmelerini kaybedilenlerle ilgili 227 adli vaka üzerinden yapılan incelemelere dayanarak örnekleriyle anlattı.

Özgür Sevgi Göral ise “Konuşulmayan Gerçek: Zorla Kaybetmeler” raporundan yola çıkarak Şırnak’ta gerçekleştirdiğimiz saha araştırmasının ortaya koyduğu bulguları, kayıp yakınlarının anlatılarının dolaşıma girmesinin önemini ve Hakikat Komisyonları, özür, anma mekanları ve telafi ve tazmin mekanizmaları gibi onarıcı adalet mekanizmalarının önemini vurguladı. Toplantı soru-cevap kısmından sonra sona erdi.