Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
12.09.2013

Jandarma: JİTEM Denemeydi

<< TÜM HABERLER

 

Radikal – Mesut Hasan Benli

Genelkurmay Başkanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığı, 8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili davanın dosyasına JİTEM ve Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesi (TUSHAD) yapılanmasına ilişkin önemli belgeler gönderdi.

Genelkurmay, ‘halen ve geçmişte JİTEM şeklinde bir yapılanma olmadığını’ bildirirken, Jandarma Genel Komutanlığı ise ‘deneme mahiyetinde’ bir JİTEM yapılanmasının bir dönem oluşturulduğunu ifade etti.

8. Cumhurbaşkanı Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili dava dün başladı.

Genelkurmay, gizli tanık Selçuk’un beyanlarında geçen yapıların var olup olmadığını soran mahkemeye hem JİTEM hem de TUSHAD isimli bir birimin bulunmadığını bildirerek şunları belirtti: “Geçmişte ve halen Genelkurmay Başkanlığı teşkilat yapısında, Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesi (TUSHAD) isimli bir birim bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu birime bağlı JİTEM, Siyah ve Beyaz Kuvvetler adlı yapılanmalar da mevcut değildir.”

“Geçmişte ve halen Genelkurmay Başkanlığı teşkilat yapısında, Türkiye Ulusal Stratejiler ve Hareket Dairesi (TUSHAD) isimli bir birim bulunmamaktadır. Dolayısıyla bu birime bağlı JİTEM, Siyah ve Beyaz Kuvvetler adlı yapılanmalar da mevcut değildir.”

‘Sadece savaşta Olur’

Genelkurmay Başkanlığı, gizli tanık Selçuk’un ifadesinde geçtiği belirtilen ‘Siyah, Beyaz Kuvvetler’e ilişkin olarak da şunları ifade etti:

“Seferberlik Tetkik Kurulu Başkanlığı bünyesinde sefer görev emri verilen yedek personel, yaş ve yeteneklerine göre arazide görev yapacaklar ‘siyah personel’ ve meskûn mahalde görev yapacaklar ‘beyaz personel’, yedek personel vasfını kaybedenler ‘turuncu personel’ olarak nitelendirilmektedir. Barışta ve seferde ‘siyah kuvvetler’ ve ‘beyaz kuvvetler’ diye isimlendirilen bir kuvvet/ birlik teşkilat olmamıştır.”
Jandarma Genel Komutanlığı ise mahkemeye gönderdiği yanıtında JİTEM ve TUSHAD yapılanmasına ilişkin bilgi ve belgeye rastlanılmadığını belirtip şu bilgileri verdi:

“Jandarma Asayiş Komutanlığı’nca terörle mücadelede istihbarat etkinliğini arttırmak ve Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı kadrosunu güçlendirmek maksadıyla Kasım 1988 tarihinde, personel miktarının arttırılması, Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı ‘Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Grup Komutanlığı’ (kısaca JİTEM) bünyesindeki İstihbarat Tim Komutanlığı isminin ise ‘Jandarma İstihbarat ve Terörle Mücadele Birlik Komutanlığı’ (kısaca JİT) olarak değiştirilmesi teklif edilmiş, teklif geçici görev kuruluşuyla deneme mahiyetinde bir süre uygulanmış olup, Nisan 1990’da son verilmiştir. JİTEM ve JİT tabirleri geçmiş yıllarda da jandarma dışında bazı kaynaklarca zaman zaman kullanılmış, bunun üzerine 1994 yılında JİTEM, 1997 yılında da JİT tabirinin kullanılmaması için birlikler uyarılmıştır.”

Özal davasına yedek heyet baktı

Turgut Özal’ın ölümüyle ilgili davanın ilk duruşması dün Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi ’nde görüldü. Mahkemenin asıl heyetinin 28 Şubat davasında görev yapıyor olması nedeniyle davaya yedek heyet baktı.

Duruşmaya sanık Levent Ersöz sağlık sorunları nedeniyle katılmazken, Özal ailesinden de kimse yoktu. Sanık Ersöz’ün avukatı Hulusi Coşkun yargılamanın gizli yapılmasını istedi. Semra Özal’ın avukatı Hasan İşgüzar ise bu davanın açılmaması için Özal’ı öldüren gizli yapının her türlü engellemeyi yaptığını savunarak “Her şey açık açık tartışılsın” dedi.

Mahkeme yargılamanın gizli yapılması talebini reddetti.

Mektup mahkemede

Duruşma sırasında Semra Özal’ın avukatı Hasan İşgüzar kendine gelen ve Turgut Özal’ın zehirlenerek öldürüldüğü ve bu yöndeki Adli Tıp raporunun değiştirildiğine ilişkin isimsiz ihbar mektubunu da mahkeme heyetine sundu. Usul tartışmasının ardından mahkeme duruşmaya ara verdi.

Aranın ardından mahkeme kararlarını açıkladı. Mahkeme, sanık Levent Ersöz’ün sağlık gerekçesiyle adliyeye gelemeyecek durumda olması halinde bir sonraki duruşmada videokonferans sistemiyle ifade vermesini karara bağladı.

Mahkeme ayrıca Ahmet Özal’ın tanık olarak ifadesinin alınmasına, eğer kendisi gelmezse zorla getirilmesine hükmetti.

‘Semra Özal’a işlettirdiler’

İddialarıyla davanın açılmasında etkili olan ve kendisinin JİTEM elemanı olduğunu söyleyen ‘gizli tanık Selçuk’, 23 Ağustos tarihli ifadesinde Özal’ın suikasta kurban gittiğini ileri sürdü.

Savaş Korkmaz isimli personelin Özal’ın öldürüldüğü bilgisini kendisiyle paylaştığını söyleyen gizli tanık, “Turgut Özal suikastında operasyonu yönlendiren MİT ve askeriye içindeki oluşumları herekete geçen Teoman Koman Paşa’dır. Suikastı da Özal’ın eşi Semra Özal’a yaptırdılar” demişti.