Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
09.06.2014

Veritabanında Doğrulanan 303 Kaybın Bilgileri Var

<< TÜM HABERLER

Hakikat Adalet Hafıza Merkezi tarafından hazırlanan ve www.zorlakaybetmeler.org adresinden erişilebilen veritabanında en az iki bağımsız kaynaktan edindiğimiz bilgilerle kesinleştirdiğimiz 303 kaybedilenle ilgili bilgiler var. Verilerine ulaştığımız 60 kişiyle ilgili bilgiler de yakın zamanda eklenecek. Amacımız zaman içinde bu çalışmanın tüm zorla kaybedilenlerin verilerini içerecek şekilde tamamlanması.

Hakikat Adalet Hafıza Merkezi tarafından hazırlanan ve www.zorlakaybetmeler.org adresinden erişilebilen veritabanında 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra Türkiye’de zorla kaybedilenlerin verilerinin toplanması amaçlanıyor. Veritabanında kaybedilenlerin kişisel bilgileri, kaybedilme tarihi ve yerleri, kaybedilme öyküleri, kayıp olayına ilişkin hukuki veriler ve suçun şüphelileri yer alıyor.

Sayfada ayrıca kayıp yakınlarıyla yaptığımız görüşmelerden kısa bölümlerin yer aldığı videolar da paylaşılıyor. Suçun bilinen şüphelilerinin isimlerinin sayılmasının Türkiye gibi devlet görevlilerinin cezasızlık zırhıyla korunduğu ülkelerde kritik olduğuna inanıyor, bu isimleri yayınlayarak kayıp yakınlarının haklarında gerekli soruşturmaların yapılması ve adalet çağrısına da katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.

Veritabanı, 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra kaybedilenlerin tümünü henüz kapsamıyor; şu anda en az iki bağımsız kaynaktan edindiğimiz bilgilerle kesinleştirdiğimiz 283 kayıpla ilgili bilgiler var. Verilerine ulaştığımız 60 kişiyle ilgili bilgiler de yakın zamanda eklenecek.

Amacımız zaman içinde bu çalışmanın tüm zorla kaybedilenlerin verilerini içerecek şekilde tamamlanması. Böylece kaybedilenlere ilişkin temel bilgiler derli toplu bir şekilde tek bir yerden ulaşılabilir olacak. Bu da konunun yayılması ve farklı mecralarda tartışılması için yeni bir olanak sağlayacak.

Veritabanını oluştururken iki amaç gözettik: Birincisi Türkiye’de zorla kaybedilenlere ilişkin olarak güvenilir, uluslararası standartlara uygun olarak belgeleme çalışmasının yapılması ve elde edilen bilgilerin tamamının kamuoyuyla paylaşılması ilk amacımızdı.

İkinci amacımız veritabanıyla kaybedilenlere yönelik bir hafızalaştırma çalışmasının başlangıcını kurmak oldu. Kaybedilenlerin hikayelerinin ne olduğunu, yakınlarının onları nasıl hatırladığını ve anlattığını, hangi koşullarda yok edildiklerini ortaya koymak aynı zamanda herbir kaybın hikayesini tek tek anlatmak anlamına da geliyor.

Kayıp yakınlarının anlatılarından küçük parçalar paylaşmak da kaybedilenleri birer rakam olmanın ötesine geçirme çabasının bir parçası. Eğer yeni ve geçmişte yaşananlarla hesaplaşmış bir toplumsal bellek oluşturacaksak, bu en başta devletin işlediği suçlar nedeniyle hırpalanmış, hayatını kaybetmiş, işkence görmüş ve yok edilmiş insanları hatırlayarak ve faillerinin yargılanması için mücadele ederek olacak.

Veritabanının geçmişle hesaplaşma konusunda okuyan, düşünen, bilgi üreten herkesin işine yarayacağına inandığımız gibi aynı zamanda barış sürecini de derinleştirecek hakikat komisyonları, faillere yönelik ceza yargılamaları gibi talepler için de bir altyapı sağlayacağına inanıyoruz. Farklı önerilerle, analiz kategorileriyle zenginleştirmeye açık olan veritabanını geliştirmek için her tür öneriye açığız.

Veritabanını oluşturmak için metodolojik yaklaşımımız, dayanak aldığımız kriterler, doğrulama yöntemleri gibi bilgiler için buradan siteye tıklayabilirsiniz.