Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
17.12.2020

Panel: Türkiye ve Brezilya'da Kent, Katılım ve Aktivizm

<< TÜM HABERLER

 “Daralan Demokratik Alan ve Uluslararası Dayanışma” panel serisinin dördüncü etkinliği, "Türkiye ve Brezilya'da Kent, Katılım ve Aktivizm" 21 Aralık Pazartesi günü saat 16:00'da çevrimiçi gerçekleşecek. Etkinlik yayınını Youtube'dan Türkçe ve İngilizce takip edebilirsiniz. Kayıt olmak için tıklayın.

Hafıza Merkezi, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği ve Hollanda Helsinki Komitesi ortaklığında düzenlenen panelde konuklarımız Brezilya'da bir sosyal hareket ağı olan ve Portekizce 'bizim' anlamına gelen Nossas'ın Direktörü Alessandra Orofino ile, kent ve kırda daha adil, demokratik ve ekolojik süreçler inşa etmek için çalışan Mekanda Adalet Derneği'nin Direktörü Yaşar Adanalı olacak. Bu panelde daralan demokratik alanı mekansal olarak düşüneceğiz, Türkiye ve Brezilya'da kent aktivizminin yükselen popülizm ve Covid-19 şartlarında yaşadığı dönüşüm sürecini ve bu süreçte benimsenen eski ve yeni mücadele biçimlerini konuşacağız. Üzerinde durmak istediğimiz sorulardan bazıları şunlar;

  • Popülist otoriterlik sergileyen iki ülkede katılım ve kentsel mekanlarda güncel konular neler, son yıllarda yaşanan kapanma bu alandaki mücadeleleri nasıl etkiledi?
  • Covid-19 salgını kent hayatını, mekansal alışkanlıklarımızı, çalışmalarımızı, katılım ve aktivizm imkanlarımızı nasıl dönüştürdü?
  • Belediyeler gibi yerel yönetim mecraları günümüz koşullarında katılım süreçleri açısından nasıl bir etkiye sahip?
  • Şehirler ve teknoloji dediğimizde yönetimler ve şirketlerin dışında, taban hareketleri ve örgütlenmeleri için ne tür imkanlar mümkün?
  • Deprem, sel, fırtına, iklim değişikliği gibi elbette insan eli değmiş ancak doğal boyutu olan afetler aktivizmi, harekete geçmeyi nasıl etkiliyor?

---

 

 

Alessandra Orofino, aktivizm ve katılım için araç ve yöntemler geliştiren Nossas'ın kurucularından ve yürütücü direktörü. Alessandra aynı zamanda HBO'nun Brezilya'da yapımını üstlendiği komedi programı Greg News'ün direktörü. Nossas, yerel politikaları etkilemeye yönelik bir araya gelmiş yüzbinlerce üyeli bir topluluk olan Meu Rio deneyiminden doğdu. Alessandro, Meu Rio'yu kurmadan önce, kentsel politikalar ve iklim değişikliği gibi konularda sosyal etki yaratmak için çalışan uluslararası ajans Purpose'ın Brezilya ofisini kurdu. Columbia Üniversitesi'nde Ekonomi ve İnsan Hakları derecesi olan Alessandra, aynı okulun Görsel Sanatlar Okulunda fakülte üyesi olarak Sosyal İnovasyon için Tasarım programında yer alıyor.

 

Yaşar Adanalı İstanbul merkezli çalışan ürbanist, araştırmacı, öğretim görevlisi ve Mekanda Adalet Derneği (MAD) kurucularından ve direktörü. Dominik Cumhuriyeti’nin başkenti Santo Domingo’da kent yoksulları ile konut hakkı üzerine çalıştı. Stuttgart Üniversitesi’nin yürüttüğü Ortadoğu’nun farklı kentlerinde bulunan Filistin Mülteci Kampları’nın katılımcı yöntemlerle iyileştirilmesi projesinde yer aldı. 2009 yılından beri Darmstadt Teknik Üniversitesi Mundus Urbano Yüksek Lisans Programı’nda katılımcı planlama ve tasarım dersi veriyor. MAD’ın İstanbul Yollarında Kentsel Politik Ekoloji Yaz Okulu’nu koordine ediyor. Adanalı, Türkiye’nin ilk katılımcı toplu konut projesi olan Düzce Umut Evleri’nin gönüllülerinden biri.