Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
21.06.2018

"Zor Zamanlarda Barışı Savunmak" projemizin ilk etabını tamamladık

<< TÜM HABERLER

Yakınlarını zorla kaybetmeler sonucu yitiren Cumartesi Anneleri / İnsanları barış talebinin önde gelen sahiplerinden. Fotoğraf: Veysi Atlay.

Zor Zamanlarda Barışı Savunmak projemiz kapsamında 25-26 Mayıs 2018 tarihlerinde İstanbul’da, davet ettiğimiz iki uluslararası uzmanın da katılımıyla proje paydaşlarına yönelik iki günlük kapalı bir toplantı düzenledik.

Hafıza Merkezi olarak bu proje ile Türkiye’de 2013-2015 arasında yürütülmüş olan barış sürecine dair kapsamlı ve nesnel bir analiz ortaya koymayı hedefliyoruz. Bu çalışmanın, Türkiye’de barış araştırmaları alanının genişlemesine, barış mücadelesinin güçlendirilmesine ve barış talebinin kamuoyunun gündeminde tekrar yer almasına katkı sağlayacağını umuyoruz.

Zor Zamanlarda Barışı Savunmak projesi 3 aşamadan oluşuyor. Projenin her aşamasında farklı bir soruyu merkeze alıyoruz. Sona eren ilk aşama, barış sürecinin neden akamete uğradığı sorusuna odaklandı. Bundan sonraki aşamaların ele alacağı konuları, barış sürecinin ardından yaşananlar ve geleceğe dair farklı barış tahayyülleri olarak belirledik.

Birinci aşamanın araştırma çalışması, farklı siyasi pozisyonlara sahip aktörlerle derinlemesine görüşmeler yaparak ve yazılan raporları tarayarak 2013-2015 barış sürecini analiz etmek şeklinde tasarlanmıştı. Bu araştırmanın bulgularını ve proje kapsamında yaptığımız araştırmaları katılımcılarla paylaştığımız toplantının programı, dört ana başlıktan oluştu:

  • Araştırma: Barış sürecinin neden akamete uğradığına dair yürüttüğümüz araştırmanın sonuçlarını paylaştık, katılımcıların görüş ve önerilerini aldık.
  • Barış kronolojisi: Barış sürecinin önemli eşiklerini derlediğimiz bir kronoloji çalışması yürütüyoruz. Katılımcılarla bu çalışmanın geldiği aşamayı ve bunu sunmayı planladığımız interaktif tasarımı paylaştık.
  • Dünya deneyimleri: Toplantıya Filipinler, Kolombiya ve Endonezya’daki barış süreçlerine dair deneyim sahibi iki uluslararası uzman da katıldı. Uzmanlar bu ülkelerdeki deneyimlerini anlatan sunumlar yaptı. Ayrıca, Filipinler barış sürecinde hükümet heyetinin başkanlığını yapan Miriam Coronel-Ferrer, toplantıya görüntülü bir mesaj gönderdi. Filipinler’deki barış müzakeresi deneyimini aktaran Kristian Herbolzheimer ile yaptığımız söyleşiyi buradan, Endonezya deneyimi hakkında Marta Nogareda Morena ile yaptığımız söyleşiyi ise buradan okuyabilirsiniz.
  • Çalışma ziyareti: Mayıs 2018’de Norveç ve İsveç’te barış ve çatışma çözümü üzerine çalışan uzman kuruluşlara bir çalışma ziyareti gerçekleştirdik. Toplantıda bu ziyaret hakkında bilgilendirme de yaptık.

Bu ve diğer çalışmalarımız hakkında gelişmeleri düzenli takip etmek ve bültenimize abone olmak için info@hafiza-merkezi.org adresimize “bülten” konu başlığı ile e-mail atabilirsiniz.