Ana içeriğe atla
Ana Sayfa

Direktörler

Hafıza Merkezi kurucularından olan Ataktürk Sevimli, Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi mezunu. İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve Helsinki Yurttaşlar Derneği gibi sivil toplum kuruluşlarında üye ve yönetici olarak görev aldı. İstanbul Barosu Kadın Hakları Uygulama Merkezi, Boğaziçi Üniversitesi Avrupa Çalışmaları Merkezi ve Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği tarafından verilen eğitimlere öğrenci ve eğitimci olarak katıldı. Bu kuruluşlar tarafından hazırlanan yayınların bir kısmına çalışmalarıyla destek sundu. Halen Hafıza Merkezi‘nde Programlar Direktörü görevini sürdürüyor.

1980 yılında Mersin’de doğdu. Darüşşafaka Lisesi’nin ardından Orta Doğu Teknik Üniversitesi Siyaset Bilimi Bölümü’nden mezun oldu. 2003 – 2005 yılları arasında İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler Bölümü’nde dersler aldı. Ocak 2005 – Mart 2012 arasında Anadolu Kültür’de çeşitli projelerin geliştirilmesi, uygulanması ve raporlanmasında görev aldı. Mart 2012’de Hafıza Merkezi‘ne ekibine katılan Hızlı, İdari Direktör görevini sürdürüyor.

Meltem Aslan Hafıza Merkezi’nin kurucu üyesi ve direktörlerinden biridir. 2009 – 2018 tarihleri arasında Anadolu Kültür’ün genel koordinatörlüğünü yaptı. Aslan Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nde lisans eğitimini tamamladıktan sonra yüksek lisansını Türk Eğitim Vakfı (TEV) bursiyeri olarak Columbia Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümü’nde yaptı. Daha sonra Avrupa Birliği’nin İnsan Hakları ve Demokratikleşme programından aldığı ikinci yüksek lisans derecesi kapsamında tezini Türkiye’de devlet güvenliği adına yapılan ifade özgürlüğü ihlalleri üzerine yazdı. Son dönem çalışmalarında geçiş dönemi adaleti, geçmişle yüzleşme yöntemleri, kültür ve sanat aracılığıyla diyalog ve uzlaşma alanlarına odaklanan Aslan, son 10 yılda bunların yanı sıra yerel yönetimler ve kadın  çalışmaları alanlarında da TESEV ve Kadın Yurttaş Ağı Derneği (KAYA) gibi çeşitli sivil toplum kuruluşlarında çalıştı. Geçiş dönemi adaleti ve geçmişle yüzleşme alanında eğitim ve toplantılara katıldı, Türkiye’de çeşitli üniversitelerde geçiş dönemi adaleti üzerine seminerler verdi.

Murat Çelikkan, son 25 yıldır muhabirlikten yayın yönetmenliğine ve köşe yazarlığına gazeteciliğin çeşitli kademelerinde görev aldı.  Türkiye insan hakları hareketinin aktif bir üyesi oldu. İnsan Hakları Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı, Af Örgütü, Helsinki Yurttaşlar Derneği’nin kurucuları ve üyeleri arasında yer aldı, bu örgütlerin çeşitli kademelerinde görev yaptı. İşkence, ifade özgürlüğü, medya etiği, Kürt meselesi, barış ve geçmişle yüzleşme konularında çalışmalar yaptı. ODTÜ mezunu olan Çelikkan halen Hafıza Merkezi’nin yöneticileri arasında yer alıyor. Çelikkan, ayrıca 2 film ve Buka Barane belgeselinin de yapımcısı. Columbia Üniversitesi AHDA programı fellow’u olan Çelikkan, 2018 Civil Rights Defender of the Year ve 2018 Uluslararası Hrant Dink Ödülü sahibi.

Hafıza ve Barış Çalışmaları

Noémi Lévy-Aksu 2010’de Ecole des hautes études en sciences sociales’dan (EHESS) tarih doktorasını aldı. 2010-2017 arasında Boğaziçi Üniversitesi tarih bölümünde yardımcı doçent olarak çalıştı ve çeşitli akademik yayınlara imza attı. 2016-2018 yıllarında British Academy bursuyla Birkbeck College hukuk fakültesinde Türkiye’de olağanüstü hal tarihi hakkında araştırma yürüttü. Tarihten hukuka geçiş yapan Lévy-Aksu 2018’de Londra’da Graduate Diploma in Law tamamladı. 2018-2019’da Democratic Progress Institute ve Redress Trust’ın insan hakları-hukuk çalışmalarına katıldı. 2019-2020’da Mercator Stiftung re:constitution projesinin bursiyeri ve Centre for Democracy and Peace Research’ın (CDPR) Türkiye’deki dayanışma akademilerine yönelik kapasite geliştirme programının koordinatörü oldu. Hazıran 2020’de Hafıza Merkezi ekibine katıldı.

Doktorasını Sosyoloji ve Sosyal Antropoloji alanında Central European University’de (CEU) tamamladı. İlk yüksek lisansını İnsan Hakları (MSc) alanında London School of Economics and Political Science’ta, ikinci yüksek lisansını ise Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları (MA) alanında, CEU’da yaptı. 2019-2021 yılları arasında üç farklı araştırma merkezinde araştırmacı olarak çalıştı: New Europe College (Bükreş), French Research Center in Humanities and Social Sciences (Prag) ve Institute for Human Sciences (Viyana). 2020-2022 yılları arasında ABD Dışişleri ve British Council destekli iki projenin koordinatörlüğünü yaptı. 2022 yılında katıldığı Hafıza Merkezi’nde Hafıza ve Barış Çalışmaları programında proje koordinatörü olarak görev alıyor.

Lisans eğitimini 2015 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesinde tamamladı. Yüksek lisansını Almanya'da Rheinische Friedrich Wilhelms Bonn Üniversitesi'nde Ceza Hukuku alanında ifade özgürlüğü kapsamında yaptığı çalışma ile tamamladı. Bu süre içerisinde Kenya'da bir çocuk hakları projesinde asistanlık yaptı. Almanca ve İngilizce'den Türkçe'ye hukuk metinlerinin çevirilerine destek sundu. İstanbul'da Eşit Haklar için İzleme Derneği'nde Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu tarafından desteklenen Adalete Erişim projesinde proje koordinatörlüğü yaptı. 2021 yılından bu yana İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde doktora öğrencisi. 2020 yılından bu yana İstanbul Barosu üyesidir.  

Lisans eğitimini 2015 yılında Koç Üniversitesi Sosyoloji bölümünde tamamladı. Aynı yıl başladığı Sabancı Üniversitesi Uyuşmazlık Analizi ve Çözümü yüksek lisans programında 2 yıl boyunca dersler aldı ve asistanlık yaptı. 2015 yılından beri İstanbul Politikalar Merkezi ve Hrant Dink Vakfı gibi kâr amacı gütmeyen sivil toplum kuruluşlarında çalıştı. 2019 yılında dahil olduğu Hafıza Merkezi’nde Hafıza ve Barış Çalışmaları programında proje koordinatörü olarak çalışıyor.

Hukuk Çalışmaları

2001 yılında Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. 2007 yılında Galatasaray Üniversitesi Ekonomi Hukuku, 2011 yılında ise İstanbul Bilgi Üniversitesi Kültürel İncelemeler yüksek lisans programını tamamladı. Şu anda İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde Kamu Hukuku Doktora programına devam etmektedir. 2005 yılından bu yana İstanbul Barosu üyesidir. Kurumsal ve serbest avukatlığın yanında Uluslararası Şeffaflık Derneği’nde proje koordinatörü ve genel koordinatör olarak çalıştı, Hrant Dink Vakfı ve Van Barosu tarafından yürütülen çalışmalara destek sundu. 2013 yılından beri Mülksüzleştirme Ağları’na katkı sunmaktadır.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden 2012 yılında mezun oldu. Serbest avukatlığın yanında, insan hakları alanında çalışmalarına Özgürlükçü Hukukçular Derneği, Türkiye İnsan Hakları Vakfı ve İnsan Hakları Derneği’nde devam ediyor. 2013 yılından bu yana İstanbul Barosu üyesidir.

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesinde tam burslu hukuk eğitimi aldı. Üniversite sonrasında insan hakları alanında faaliyet gösteren sivil toplum örgütlerinde gönüllü ve profesyonel olarak çalıştı. 2022 yılında Media Legal Defence Initiative bünyesinde staj yaptı. 2021 yılından bu yana Toplum ve Hukuk Araştırmaları Vakfı (TOHAV) yönetim kurulunda yer alıyor. 2019 ile 2022 yılları arasında Eşit Haklar için İzleme Derneği’nde hukukçu olarak çalıştıktan sonra Şubat 2023’te Hafıza Merkezi ekibine katıldı. 2018 yılından bu yana İstanbul Barosu üyesidir.

Lisans eğitimini Koç Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde, yüksek lisans eğitimini London School of Economics’te tamamladı. Eğitimi sırasında çeşitli sivil toplum kuruluşlarında ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nde staj yaptı. Bir süre avukat olarak çalıştıktan sonra Haziran 2022’de Hafıza Merkezi ekibine katıldı. 2020 yılından bu yana İstanbul Barosu üyesidir.

İnsan Hakları Örgüt ve Savunucularının Desteklenmesi

1978 yılında Ankara’da doğdu. Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden mezun oldu. Muhabirlik, yayıncılık, akademi ve sivil toplum alanlarında çeşitli araştırma ve AB projelerinde deneyimleri oldu. 2015 yılı itibariyle Hafıza Merkezi İletişim ve Savunuculuk Programı’nın projelerinde yer alarak ekibe katıldı. Bugün İnsan Hakları Örgüt ve Savunucularının Desteklenmesi programı kapsamında proje yöneticisi olarak görev alıyor.

2013 yılında Çankaya Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler bölümünden mezun oldu. Öğrencilik yıllarında üniversite bünyesinde ve sivil toplum kuruluşlarında toplumsal cinsiyet alanındaki çalışmaların içinde yer aldı. Çalışma hayatına sivil toplum alanında toplumsal cinsiyet, hapishane ve göç alanlarında çeşitli pozisyonlarda görev alarak devam etti. Kasım 2022’de katıldığı Hafıza Merkezi ekibinde İnsan Hakları Örgüt ve Savunucularının Desteklenmesi programı kapsamında proje asistanı olarak görev alıyor.

ODTÜ İşletme bölümü mezunu. Uzun yıllar bilgi teknolojisi alanında çözüm ve yazılım satışı, operasyon müdürlüğü, teklif yöneticiliği ve proje yöneticiliği gibi çeşitli görevlerde çalıştı. Sektör çözümleri, özellikle bankacılık bilişim çözümleri konusunda deneyimli. Şubat 2019 itibariyle Hafıza Merkezi’nde Haklara Destek programı proje sorumlusu olarak çalışıyor.

Boğaziçi Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunu. Yüksek lisans derecesini Koç Üniversitesi Karşılaştırmalı Tarih ve Toplum Çalışmaları Programı ve Orta Avrupa Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet Bölümü’nden aldı. 2019-2022 yılları arasında Sivil Alan Araştırmaları Derneği’nde iletişim koordinatörü olarak çalıştı. Mart 2022’den beri Hafıza Merkezi’nde Haklara Destek programında iletişim ve ağ sorumlusu olarak görev alıyor.

Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nden 2004’te mezun oldu. Aynı üniversitenin Medya ve Görsel Çalışmalar Programı’ndan 2008’de yüksek lisans derecesi aldı. Çeşitli üniversite ve yayınevlerinde çalıştı. Sivil toplum örgütlerinin teknoloji geliştirme süreçlerinde gönüllü ve profesyonel görevler üstlendi. 2016’da Kara Plak Yayınları’nın kuruluşunda yer aldı.

Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji bölümü mezunu. Yüksek lisans derecesini Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar programı ve Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji bölümünden aldı. 2016-2021 yılları arasında Hrant Dink Vakfı bünyesindeki Asulis Dil, Diyalog, Demokrasi Laboratuvarı’nda program koordinatörü olarak çalıştı. Mart 2022’den beri Hafıza Merkezi’nde Haklara Destek programı finans koordinatörü olarak görev alıyor.

Anadolu Üniversitesi İşletme Fakültesi’nden mezun oldu. 2003 – 2015 yılları arasında SMMM bürolarında ve özel şirketlerde muhasebe ve finans yöneticiliği yaptı. 2015 – 2018 yılları arasında Tarih Vakfı’nın idari ve finans yöneticiliğini; 2019 – Temmuz 2022 arasında ise Hrant Dink Vakfı Sivil Toplumu Destekleme Fonu kapsamında yürütülen alt hibe programının mali kontrolörlüğünü üstlendi. Eylül 2022’den beri Hafıza Merkezi’nde Haklara Destek programı finans ve idari işler sorumlusu olarak görev alıyor.

Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloj bölümü mezunu. 2015 yılından beri insan hakları, gönüllülük ve gençlik çalışması alanlarında; Yücel Kültür Vakfı, Genç Hayat Vakfı ve Toplum Gönüllüleri Vakfı’nda saha sorumlusu ve proje koordinatörü olarak çalıştı. 2020 yılında İstanbul Bilgi Üniversitesi – Sivil Toplum Çalışmaları Merkezi’nde STÖ’ler için kapasite geliştirme programlarında görev aldı. Aynı üniversitenin Sosyal Projeler ve STK Yönetimi Yüksek Lisans Programı’nda Proje Oluşturma ve Yazma Teknikleri dersinde asistanlık yaptı. Aralık 2022’de katıldığı Hafıza Merkezi’nde Haklara Destek programı saha sorumlusu olarak çalışıyor.

Orta Doğu Teknik Üniversitesi İktisat bölümü mezunu. Halen Ankara Üniversitesi’nde Siyasal Bilimler alanında doktora öğrencisi. SES, Uluslararası Af Örgütü, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), IMAP gibi örgütlerde çeşitli pozisyonlarda insan hakları, sosyal politika, toplumsal cinsiyet eşitliği ve mülteci hakları alanında çalışmalar yürütmüştür. Çeşitli hak örgütlerinde de gönüllü çalışmalarına devam etmektedir. Aralık 2022’de katıldığı Hafıza Merkezi’nde Haklara Destek programı saha sorumlusu olarak çalışıyor.

Lisans ve yüksek lisans eğitimini ​​Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Sosyoloji bölümünde tamamladı. Akademik eğitimi süresince emek, kent ve mekan, queer teori, erkeklik, sakatlık ve çalışma hayatı gibi çeşitli alanlarda saha araştırmalarında çalıştı. 2013-2017 yılları arasında Sosyal Politikalar Cinsel Yönelim ve Cinsiyet Kimliği Çalışmaları Derneği’nde (SPoD) farklı pozisyonlarda sorumluluklar aldı. 2015-2022 yılları arasında Ceza İnfaz Sisteminde Sivil Toplum Derneği’nde (CİSST) yönetim kurulu üyeliği, proje koordinatörlüğü ve izleme değerlendirme koordinatörlüğü görevlerinde bulundu; LGBTİ+ ve yabancı uyruklu mahpuslarla çalışma olanağı buldu. Aralık 2022’de katıldığı Hafıza Merkezi’nde Haklara Destek programı saha sorumlusu olarak çalışıyor.

Lisans ve yüksek lisans eğitimini Yüzüncü Yıl Üniversitesi Sosyoloji bölümünde tamamladı. Yüksek lisans tezini kadın araştırmaları alanında yaptı. Diyarbakır, Van ve İstanbul’da kürt kadın çalışmaları, azınlık hakları, mülteci kadın çalışmaları alanlarında faaliyet gösteren çeşitli sivil toplum örgütlerinde saha koordinatörü ve izleme-değerlendirme sorumlusu olarak çalıştı. Aralık 2022’de katıldığı Hafıza Merkezi’nde Haklara Destek programı saha sorumlusu olarak çalışıyor.

Galatasaray Üniversitesi Felsefe bölümü mezunu. Yüksek lisans derecesini Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar programından aldı. 2010- 2016 yılları arasında Sabancı Üniversitesi’nde Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Merkezi’nde “Birleşmiş Milletler Kadınların ve Kız Çocuklarının İnsan Haklarının Korunması ve Geliştirilmesi” Ortak Programı kapsamında yürütülen Mor Sertifika Programı’nda program asistanı ve koordinatörü olarak çalıştı. 2016- 2019 yılları arasında TEGV Eğitim Programları departmanında program yöneticiliği yaptı. Nisan 2019’dan beri Hafıza Merkezi’nde Haklara Destek programı Kapasite Gelişim koordinatörü olarak görev alıyor, 2020 yılından itibaren aynı kurumda Proje ve Kaynak Geliştirme Koordinatörü olarak da çalışıyor.

Lisans eğitimini Sabancı Üniversitesi Toplumsal ve Siyasal Bilgiler, yüksek lisans derecesini ise Essex Üniversitesi’nin İnsan Hakları Teori ve Pratiği programından almıştır. 2004’te tamamladığı lisans derecesinin ardından Helsinki Yurttaşlar Derneği, İstanbul Bilgi Üniversitesi Avrupa Birliği Enstitüsü, Europa Nostra Türkiye ofisi, Asker Hakları İnisiyatifi gibi çeşitli kâr amacı gütmeyen kurumlarda gönüllü ve profesyonel çalışmalarda görev aldı. 2014 yılında katıldığı Hafıza Merkezi’nde İletişim ve Kampanyalar direktörü olarak görev almaktadır. İlgi alanları arasında umut temelli iletişim ve yaratıcı işbirlikleri var. 

Lisans derecesini Koç Üniversitesi Karşılaştırmalı Edebiyat bölümünden, yüksek lisans derecesini ise Sabancı Üniversitesi Kültürel Çalışmalar programından aldı. Çeşitli gazetecilik, editörlük ve çevirmenlik deneyimlerinin ardından 2019-2021 yılları arasında Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği’nde proje ve iletişim koordinatörü olarak çalıştı; ifade özgürlüğü, haber alma hakkı, dijital özgürlükler ve hukukun üstünlüğü alanlarında hak savunuculuğu yürüttü. Ağustos 2021’den beri Hafıza Merkezi’nde iletişim koordinatörü olarak görev alıyor.

Gazi Üniversitesi İşletme bölümü ve Anadolu Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri’nden mezun oldu. Özel sektörde muhasebe ve idari işler tecrübelerinin yanı sıra 2015 yılında serbest muhasebeci mali müşavirlik belgesini almaya hak kazandı. Feminist mücadelede var olmak ve kadın dayanışmasını güçlendirmek için Mor Çatı Kadın Sığınağı Vakfı’nda tam zamanlı politika yapma fırsatından sonra 2020 yılında Hafıza Merkezi ekibine katıldı.