Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
12.05.2023

Gençlik ve İnsan Hakları Atölyesi katılımcılarından fanzin: “Adaletin Enkazı Altında”

<< TÜM HABERLER

Hafıza Merkezi’nin 2022 yılı sonunda düzenlediği Gençlik ve İnsan Hakları Atölye Programı katılımcısı gençler, atölye sürecindeki deneyim ve izlenimlerini kaleme aldıkları bir fanzin hazırladı. 

KONDA tarafından Hafıza Merkezi için hazırlanan Gençlerin İnsan Hakları Algısı başlıklı kamuoyu araştırmasının yayımlanmasının hemen ardından Hafıza Merkezi olarak gençlere yönelik bir atölye programı tasarladık. Araştırmanın bulgularını gençlerle beraber tartışmak ve kuşaklar arası bir iletişim ortamı yaratmak isteyen Gençlik ve İnsan Hakları Atölye Programı, Hafıza Merkezi’nin insan hakları örgüt ve savunucularının desteklenmesi projesi Sessiz Kalma’nın çağrısıyla başvuruya açılmıştı: Gelin, hak temelli sivil toplumun geleceğini birlikte tartışalım, içinde bulunduğu kısıtlılıklara birlikte çözüm arayalım!

Kasım ve Aralık ayları boyunca düzenlenen dört atölyeyi 20 katılımcımızla birlikte yürüttük. “Sivil toplum, demokrasi ve insan hakları ilişkisi,” “Alandan Hikâyeler: Katılım ve Motivasyon” “Etki ve Değişim: Neyi, nasıl değiştiriyoruz?” ve “Yeni Bir Dil ve İletişim Mümkün mü?” başlıklı atölyelerin ardından 27-29 Ocak 2023 tarihlerinde ise İstanbul’da yüz yüze bir araya gelerek farklı mücadele alanlarından hak örgütlerini ziyaret ettik, atölyeler sırasında başlayan tartışmaları sürdürdük. 

Fanzin çalışması kapsamında katılımcıların dört hafta süren atölyelere ilişkin deneyimleri, izlenimleri bir arada sunmak amaçlanmıştı. Fakat İstanbul’daki yüz yüze buluşmadan kısa bir süre sonra, 6 Şubat günü gerçekleşen Kahramanmaraş merkezli depremlerin ardından ortaya çıkan hak ihlallerine yönelik tepkileri, atölyelerden sonra böyle kötü bir şeyi deneyimlemek zorunda kalmak ve seçime doğru giderken tüm bunları yaşamak katılımcı gençler için seslerini duyurma ihtiyacını daha da büyüttü.

Fanzini okumak için tıklayınız.

Gençlik ve İnsan Hakları Fa... by Hakikat, Adalet, Hafıza Mer...