Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
28.07.2023

Gözlem Raporu: 16 Baro Başkanının eşlik ettiği Cumartesi Anneleri bir kez daha gözaltına alındı

<< TÜM HABERLER

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 22 Temmuz 2023 tarihinde gerçekleştirdiği 956. hafta buluşmasına yönelik polis müdahalesini insan hakları örgütleri olarak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) standartlarına riayet ederek gözlemledik ve yaşanan ihlalleri raporladık. Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Uluslararası Af Örgütü ile birlikte yürüttüğümüz bu ortak izleme çalışmasını, Galatasaray Meydanı üzerindeki hukuki dayanaktan yoksun abluka kaldırılana kadar her hafta sürdürmeyi planlıyoruz.

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın Galatasaray Meydanı’ndaki buluşmalarını ve bu buluşmalara yönelik engellemelerde ortaya çıkan hak ihlallerini 12 haftadır gözlemleyen kurumlar, idari makamların Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) Maside Ocak ve Gülseren Yoleri kararlarını uygulamamakta ısrarcı olduklarını ve kayıp yakınlarının maruz bırakıldıkları hak ihlallerinin kronik bir hal aldığını tespit etmiştir. Yetkililerin Cumartesi Anneleri/İnsanları’na yönelik tutumlarından kaynaklanan ihlaller, gözaltında kaybedilen yakınları için adalet talep eden Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın asli talebini görünmez kılmaktadır.

► Gözlem raporunu okumak için tıklayınız.

Polisler, kayıp yakınlarının ellerindeki karanfilleri ayaklarıyla ezdi

Cumartesi Anneleri/İnsanları ve hak savunucuları, gözaltına alındıktan yaklaşık beş saat sonra serbest bırakıldı. Gözaltına alınanlar, sıcak havaya ve aralarında kronik hastalıkları olanlar olmasına rağmen toplamda üç saatten fazla gözaltı aracında tutuldu. Kayıp yakınları Besna Tosun ve Hanife Yıldız ile serbest bırakıldıktan sonra yapılan görüşmede gözaltına alındıkları sırada ellerindeki karanfillerin alındığı ve yere atıldığı öğrenildi. Kayıp yakınları, polislerin yerdeki karanfilleri özellikle ayaklarıyla ezdiğini aktardı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları’nın 956. hafta buluşmasına destek vermek için Galatasaray Meydanı’na gelenler arasında Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, İzmir Barosu Başkanı Sefa Yılmaz, Batman Barosu Başkanı Erkan Şenses, Şanlıurfa Barosu Başkanı Abdullah Öncel, Şırnak Barosu Başkanı Rojhat Dilsiz, Van Barosu Başkanı Sinan Özaras, Adana Barosu Başkanı Semih Gökayaz, Adıyaman Barosu Başkanı Dilay Doğan, Ağrı Barosu Başkanı Serdar Günakın, Ankara Barosu Başkan Yardımcısı Seval Yıldırım, Ankara Barosu Yönetim Kurulu üyesi Elçin Özge Şimşek Çağlayan, Dersim Barosu Başkanı Fatma Kalsen, Muş Barosu Başkanı Kadir Karaçelik, Mardin Barosu Başkanı İsmail Elik, Hakkari Barosu Başkanı Ergin Canar, Siirt Barosu Başkan Yardımcısı Serhat Sizer, İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı Ali Gürbüz, İstanbul Barosu Yönetim Kurulu üyeleri Sinan Naipoğlu ve Elif Çalışkan, İzmir Barosu Başkan Yardımcısı Zöhre Dalkıran, İzmir Barosu Yönetim Kurulu üyesi Aylin Aras Öztürk, Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski İstanbul milletvekili Musa Piroğlu, Yeşil Sol Parti (YSP) İstanbul milletvekili Özgül Saki ve Türkiye İşçi Partisi (TİP) İstanbul milletvekili Ahmet Şık vardı.

Cumartesi Anneleri/İnsanları ile dayanışmak için gelen baro başkanları, saat 14.00’te İHD İstanbul Şubesi’nde yapılan basın açıklamasında söz aldı. Polisin kendilerine ve Cumartesi Anneler/İnsanları’na yönelik müdahalesinin keyfiliğine dikkat çeken baro başkanları, AYM kararlarının istisnasız herkesi bağladığını hatırlattı. Baro başkanları, Cumartesi Anneleri/İnsanları ile dayanışmaya devam edeceklerini ve Galatasaray Meydanı’na tekrar geleceklerini ifade ettiler.


Tüm gözlem raporları:

  • 944. Hafta Gözlem Raporu’nu okumak için tıklayın.
  • 945. Hafta Gözlem Raporu’nu okumak için tıklayın.
  • 947. Hafta Gözlem Raporu’nu okumak için tıklayın.
  • 948. Hafta Gözlem Raporu’nu okumak için tıklayın.
  • 949. Hafta Gözlem Raporu’nu okumak için tıklayın.
  • 950. Hafta Gözlem Raporu’nu okumak için tıklayın.
  • 951. Hafta Gözlem Raporu’nu okumak için tıklayın.
  • 952. Hafta Gözlem Raporu’nu okumak için tıklayın.
  • 953. Hafta Gözlem Raporu’nu okumak için tıklayın.
  • 954. Hafta Gözlem Raporu’nu okumak için tıklayın.
  • 955. Hafta Gözlem Raporu’nu okumak için tıklayın.