Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
26.02.2024

Hafıza ve Gençlik projesi başvurularınızı bekliyor

<< TÜM HABERLER

Hafıza Merkezi’nin bu yıl üçüncüsünü yürüteceği Hafıza ve Gençlik projesi için başvuru süreci başladı. Dünyadaki ve Türkiye’deki güncel hafıza çalışmalarını ve mücadelelerini gençlerle tartışarak özgün hafızalaştırma işleri üretmeyi hedefleyen projenin yeni döneminde yaşları 20 ila 30 arasında değişen katılımcıların başvuruları bekleniyor. Projede yer almak isteyen gençler, 11 Mart 2024 Pazartesi günü saat 18.00’e kadar  başvuru formunu doldurabilir.

Neden bu proje?

Her gün karşılaştığımız şiddet, nefret ve ayrımcılık nasıl bir tarihten besleniyor? Bugünkü hafıza mücadeleleri ırkçılık, çoğulluk, kamusal alan, kent hakkı, toplumsal cinsiyete dayalı eşitsizlikler ve aktivizm gibi temalara hangi açılardan, nasıl ışık tutuyor? Bugünü anlamlandırma çabamızda hatırladıklarımızın ve unuttuklarımızın rolü ne? Başka deneyimlerden gelen insanlarla nasıl karşılaşmalar yaşıyor, kendi hikayemize uzak olanlarla nasıl iletişim kuruyoruz?

Geçmişin getirdiği yük ne zaman bir değişim talebi yaratıyor? Hafızalaştırma çabaları bu değişimde nasıl bir rol oynayabilir? Toplumsal hafızaya dair yeni ifade biçimleri susturulanlara ve bastırılanlara nasıl bir ışık tutabilir? Tekil bir anlatıya karşı çoğul ve eleştirel bir hafıza sahasını kolektif bir şekilde nasıl inşa edebiliriz?

Hafıza ve Gençlik projesi gençlerle birlikte bu soruların peşine düşüyor, katılımcılarını eleştirel ve özgür fikirlerin baskı altına alındığı bir ortamda toplumsal hafızanın yaratıcı ifade biçimlerini birlikte aramaya davet ediyor. Bu davet, farklı mekân, zaman ve topluluklara dair bastırılan ve susturulan geçmişin günümüze yansımalarına, sonraki nesillerde bıraktığı izlere ve farklı hatırlanma biçimlerine odaklanıyor.

Nasıl? 

Projenin temel faaliyetleri, gençlerin aktif katılımıyla yüz yüze gerçekleşecek atölyeler, alanda uzman danışmanların ve Hafıza Merkezi ekibinin desteği ve iş birliği ile üretilecek projeler ve hafızalaştırma alanındaki yenilikçi literatür ve çabalara ilişkin yürütülecek araştırmalardan meydana geliyor. Ayrıca, atölye çalışmalarını ve proje üretim sürecini zenginleştirmek için tarihsel olaylara ilişkin mekânlar, anıtlar veya arşivlere saha ziyaretleri de düzenlenecek.

Proje çıktılarını iş birliğine daha açık bir şekilde sunmak, alandaki farklı paydaşlara ses vermek ve bu alanda üç farklı dilde üretilen (Türkçe, Kürtçe ve İngilizce) akademik çalışmaları, söyleşileri, multimedya araçlarını birer çevrimiçi kaynak olarak daha geniş bir kesime ulaştırmak hedefiyle Memorialize Turkey web sitesindeki mevcut içeriklerin genişletilerek sitenin kolektif bir platforma dönüştürülmesi de temel faaliyetlerden biri olacak.

Ne zaman? 

Proje, Mart 2024 – Ocak 2025 tarihleri arasında gerçekleşecek. Bu dönem boyunca bir dizi çevrimiçi ve yüz yüze atölyenin yanı sıra; biri yurt içi, biri yurt dışı olmak üzere toplam iki saha ziyareti gerçekleştirilmesi planlanıyor. Katılımcıların üretecekleri hafızalaştırma projelerinin ise 2024 yılının Aralık ayı sonuna kadar tamamlanması öngörülüyor. Proje döneminin tamamı boyunca katılımcılardan aktif katılım bekleniyor.

Destek

Hafıza ve Gençlik programı kapsamında düzenlenecek tüm etkinlikler için seyahat, konaklama ve yemek masrafları karşılanacaktır. Buna ek olarak, üretilecek projeleri desteklemek adına katılımcıların her birine araştırma bursu verilecektir.

Kim başvurabilir? 

Tarih, sosyoloji, mimarlık, hukuk, güzel sanatlar gibi farklı disiplinler perspektifinden toplumsal hafıza konusunu çalışan veya bu konular ile sivil toplum aracılığıyla ilişkilenmiş; bu alanda belirli bir bilgi birikimine ve deneyime sahip gençlerin başvurularını bekliyoruz. Bu çağrı, hafızalaştırma alanına yönelik geçmiş deneyimi olmayan fakat kişisel ilgi, merak ve çabası olan gençlerin başvurularına da açık.

Kırılgan gruplara ait, İstanbul, Ankara ve İzmir dışından gelen, ve/veya ağır insan hakları ihlalleri, ırkçılık, toplumsal cinsiyet, ekolojik yıkım gibi temalarla ilgilenen adaylara öncelik verilecektir.

Adayların:

  • 20 – 30 yaş aralığında olması,
  • Türkiye ve dünyadaki gelişmelere ilgi duymaları,
  • Bildiklerini sorgulamaya hevesli olmaları,
  • Kolektif ve yaratıcı üretme süreçlerine uyum gösterebilmeleri,
  • Proje boyunca meselelere farklı bakış açıları sunabilmeleri,
  • Öznel ve toplumsal deneyimlerinden getirdikleriyle tartışmaları zenginleştirme motivasyonuna sahip olmaları bekleniyor.

Nasıl başvurabilirsiniz? 

11 Mart 2024 Pazartesi günü saat 18.00’e kadar başvuru formunu doldurmanız yeterli. Hafıza ve Gençlik’e kişisel projenizle ya da 2 kişi ortak olarak yürüteceğiniz bir projeyle başvurabilirsiniz. İki kişi başvurduğunuz durumda her iki kişinin de formu ayrı ayrı doldurması ve beraber çalışacaklarını niyet mektubu kısmında belirtmeleri gerekmektedir.

Projeye ve başvuru sürecine ilişkin sorularınızı hafizavegenclik@hafiza-merkezi.org email adresine yazabilirsiniz.