Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
11.02.2016

Harita, Çizelge ve Grafiklerle Sokağa Çıkma Yasakları ve Sivil Ölümler

<< TÜM HABERLER

Bianet

Hafıza Merkezi'nin sokağa çıkma yasakları ve sivil ölümlerine ilişkin hazırladığı interaktif sayfada zaman çizelgesi, isim listesi, istatistikler ve harita bulunuyor.

Hafıza Merkezi sokağa çıkma yasakları ve sivil ölümlere ilişkin interaktif birsayfa hazırladı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı’nın (TİHV) verilerinden faydalanılarak oluşturulan bu sayfada sokağa çıkma yasakları ve bu çerçevede gerçekleşen sivil ölümlere dair verileri, üç bölüm altındaki görsel ve interaktif tablolar eşliğinde sunuluyor:

  • Zaman çizelgesi,
  • İsim listesi ve kaynaklar
  • İstatistikler ve harita

Hafıza Merkezi, bu sayfada geçen sivil ölümlere dair bilgilerin kesinliğini teyit etmediğini belirtirken amaçlarını “Kısıtlı imkanlarla elde edilen bu bilginin yaşadığımız son derece vahim bu süreci anlamlandırmamıza katkıda bulunacak şekilde kaydının tutulması ve yaygınlaştırılması” olarak açıklıyor.

En uzun yasak en çok sivil ölüm

Zaman çizelgesi bölümünde 7 ilin 19 ilçesinde 16 Ağustos’tan itibaren ilan edilen yasaklar ve ne kadar sürdüğü ile bu sürede yaşanan sivil ölümlere yer veriliyor. En uzun yasak Sur’da iken 14 Aralık’ta yasağın ilan edildiği Cizre ve Silopi onu izliyor. En çok sivil ölümü de bu üç ilde. Sur’da 22, Silopi’de 28, Cizre’de ise 78 sivil hayatını kaybetmiş görülüyor.

En az 45 çocuk hayatını kaybetti

Hayatını kaybedenlerin 180’i erkek, 42’si kadın. En az 45’i çocuk. (BK) * Sayfaya buradanulaşabilirsiniz.