Eski İçişleri Bakanı İsmet Sezgin tedavi gördüğü Gülhane Askeri Tıp Akademisi’nde dün akşam saatlerinde, 88 yaşındayken hayatını kaybetti.
Hakikat Adalet Hafıza Merkezi’nin verilerine göre, İsmet Sezgin’in İçişleri Bakanı olarak politik sorumluluğunun olduğu dönemde 47 kişi gözaltında kaybedildi.
Sezgin, 21 Kasım 1991 ile 25 Haziran 1993 tarihleri arasında, Doğruyol Partisi’nden (DYP) İçişleri Bakanıydı.
Cumartesi Anneleri/İnsanları da Sezgin ile ilgili şu açıklamayı yaptı:
“İçişleri Bakanlığı döneminde kayıp ailelerinin başvurularına ‘Bu kişiler kayıp değil, firari’ diyen İsmet Sezgin de hesap vermeden öldü.
“İçişleri Bakanlığı döneminde gözaltında kayıp başvurularımıza ‘gözaltında olduğuna ve sorgulandığına ilişkin hiçbir husus yoktur’ diyen İsmet Sezgin’i iyi bilmeyiz.”
Sezgin, 20 Kasım 1991’de Süleyman Demirel’in başbakanlığında kurulan ve Doğruyol Partisi (DYP) hükümetinde İçişleri bakanıydı.
17 Haziran 2015’te ölen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’in 90’lı yıllarda başbakanlık ve cumhurbaşkanlığı yaptığı dönemlerde ise 360 kişi gözaltında kaybedildi.
25 Haziran 1993’te, Demirel’in cumhurbaşkanı olması üzerine adaylığını koyduğu DYP Kongresi’nin 2. turunda adaylıktan çekildi. Tansu Çiller’in DYP Kongresi’ni kazanmasıyla bakanlık görevinden istifa etti. 1995’te TBMM Başkanlığına seçildi.
BBC Türkçe’den Rengin Aslan, Sezgin ile bir yıl önce bir söyleşi yapmıştı.
Aslan’ın içişleri bakanlığı yaptığı dönemdeki faili meçhulleri hatırlatması ve ne olduğunu sorması üzerine Sezgin şu yanıtı vermişti: “1994 senesinden itibaren birtakım olaylar meydana geldi. 1994 senesinden evvel de olaylar meydana geldi. Birtakım ölümler, öldürmeler oldu. Ve hapis etmeler oldu. Bir nevi bir mücadele oldu. Bugün adlandırıldığı şekilde, bazı vatandaşlarımız öldürüldü. Ve bir mücadele veriyorduk. Bu mücadelede değişik yöntemler de kullanıldı.” “…Tıpkı 12 Eylül askeri idaresinin Ermenilere karşı mücadelede yurtdışında yaptırdığı mücadele gibi. Ben şahsen devlet görevlisi olmayan kişilerin devlet görevini bu şekilde yapmasının doğru olduğuna inanmıyorum.”
Siyasete 1952 yılında giren İsmet Sezgin’in siyasi hayatı hakkında daha geniş bilgiye buradan ulaşabilirsiniz.
Sezgin döneminde gözaltında kaybedilenler, kaybedildikleri tarih ve yer şöyle: