Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
29.03.2024

Dargeçit belgeseli, 43. İstanbul Film Festivali’nde yarışacak

<< TÜM HABERLER

27 yıllık bir süreç… 1995 yılında Mardin, Dargeçit’te oğulları ve kardeşleri devlet güçlerinin elinde kaybolan aileler, avukatları ve İnsan Hakları Derneği ile günümüz Türkiyesinin yargı sisteminde hakikat ve adalet için mücadele ediyorlar. Nihayet 2015’te başlayan davanın her duruşması için saatler süren uzun yolculuklar yapıyorlar. Devletin cezasızlık zırhını delmek imkânsız gözükse de “görmek isteyenler için hakikat ortada.”

Hafıza Merkezi’nin desteklediği Dargeçit (Hold Still) isimli uzun metraj belgesel filmi, 43. İstanbul Film Festivali’nin Ulusal Belgesel yarışmasına seçildiDargeçit, bu yıl festivalde yarışacak on yerli belgeselden biri olacak.

Dargeçit’in festival gösterimleri 27 Nisan Cumartesi günü saat 16.00’da Beyoğlu Sineması’nda ve 28 Nisan Pazar günü saat 13.30’da Kadıköy Sinematek’te düzenlenecek. Festival biletlerinin genel satışı 5 Nisan Cuma gününden itibaren Passo uygulaması üzerinden başlayacak

Yönetmenliğini Berke Baş’ın, yapımcılığını ise Enis Köstepen’in üstlendiği Dargeçit’in çekimleri 2018 ve 2022 yılları arasında gerçekleşti. 1995 yılında Mardin’in Dargeçit ilçesinde zorla kaybedilen yedi kişinin yakınlarının, avukatları Erdal Kuzu’nun ve İnsan Hakları Derneği’nin yıllar süren mücadelesi sonucunda açılan Dargeçit JİTEM Davası’nın mahkeme sürecini takip eden belgesel, 2015 yılında başlayan davanın son beş yılına odaklanıyor. 1990’larda işlenen ağır insan hakları ihlallerine ilişkin davaların birer birer zamanaşımına uğrama tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, Dargeçit belgeseli aracılığıyla cezasızlığa karşı mücadelenin sesini yükseltmeyi hedefliyoruz.

Hafıza Merkezi olarak 2015’ten beri failibelli.org kapsamında takip ettiğimiz davanın seyri Türkiye’de cezasızlık, geçmişle yüzleşme, çatışma çözümü, adalet ve hakikat arayışı üzerine birçok tartışmaya kapı açıyor. Dargeçit belgeselinin bu tartışmaların genişlemesine katkı sağlamasını ve bu uğurda yürütülen mücadelenin direncini onurlandıran bir belgesel olarak insan hakları hareketi hafızasının bir parçası olmasını umuyoruz.

Bu amaçla, filmin İstanbul Film Festivali gösterimlerini takiben daha fazla seyirciyle buluşması için Diyarbakır, Mardin, Şırnak, İstanbul, Ankara ve İzmir’de geniş katılımlı bir dizi gösterim düzenlenecek. CultureCIVIC Kültür Sanat Destek Programı kapsamında desteklenen ve bir süredir planlamakta olduğumuz etki kampanyasının ilk kamusal etkinliği olacak olan bu gösterimler, Mayıs ve Haziran aylarında gerçekleşecek.

Dargeçit belgeseli proje aşamasında Kanada merkezli The Alter-Ciné Foundation’ın verdiği belgesel film desteğini kazandı ve hem ulusal hem de uluslararası düzeyde belgesel sinema platformlarında yer aldı. Bunlardan bazıları:

  • İstanbul Cinema Network Belgesel Buluşmaları (2019)
  • MakeDox - MakeCoProDox Forum (2022) Documentary Association of Europe Danışmanlık Ödülü
  • Antalya Film Forum Belgesel Work In Progress (2022)
  • MEDIMED, Anti-Pitch (2022)
  • ZagrebDox Pro 2023: Dox of War (2023)

Önümüzdeki dönemde Dargeçit filmini Hafıza Merkezi işbirliği ile göstermek isteyen kişi, inisiyatif ve kurumları info@hafiza-merkezi.org adresinden bizimle iletişime geçmeye davet ediyoruz.