Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
26.04.2024

Mahalle Sohbetleri başlıyor: “Hatıralardan Sinemaya Siyasi Semboller — Sınırdaki Yıldız”

<< TÜM HABERLER

Hafıza Merkezi olarak “Mahalle Sohbetleri” adlı yeni bir etkinlik serisine başlıyoruz. Bu seri ile gençleri sanat ve aktivizm dünyasından isimlerle buluşturarak ırkçılık, çoğulculuk, kamusal alan, kent hakkı ve toplumsal cinsiyet gibi temalar üzerine diyalog yaratmayı amaçlıyoruz. 

Hafıza ve Gençlik* programı kapsamında düzenleyeceğimiz Mahalle Sohbetleri’nden her biri program katılımcısı gençler tarafından üretilmiş bir hafızalaştırma çalışması etrafında kurgulanacak. Bu vesileyle Hafıza ve Gençlik katılımcısı gençlerin çalışmalarını sinema, edebiyat, tiyatro, müzik ve akademi gibi farklı alanlardan konuklarla birlikte konuşma fırsatı bulacağız. 

Toplumsal hafıza ve barışı gündelik hayatın içinden, mahalle ölçeğinde, bir topluluk olarak konuşmanın önemine inandığımız için serinin her sohbetini farklı bir mahallede, o mahallede faaliyet gösteren bir sivil toplum kuruluşu ya da kültür mekânı ile ortak olarak düzenleyeceğiz. 

Mahalle Sohbetleri serimize Bêrîvan Saruhan’ın senaryosunu yazdığı ve yönettiği Stêrka Li Ser Xetê (Sınırdaki Yıldız) belgeseli ile başlıyoruz. Bu etkileyici kısa film, Mardin’in sınır köyü Dirbesiyê’deki yaşamın askeri ve politik etkiler altında nasıl dönüştüğünü gözler önüne seriyor. Belgesel, 1993 yılında köydeki evlerin yıldız motifli demir pencerelerinin siyasi sembol olarak görülmesi nedeniyle askeri müdahaleye uğramasını işliyor.

Konuşmacı: Bêrîvan Saruhan

Tartışmacı: Ayşe Çetinbaş 

Tarih: 5 Mayıs 2024 Pazar, 15.00 

Yer: Ali İsmail Korkmaz Vakfı İstanbul Ofisi - Osmanağa Mah. Yoğurtçu Parkı Cad. No: 2/5, Kadıköy, İstanbul

Etkinliğe kayıt yaptırmak için tıklayınız.

Film gösteriminin hemen ardından, yapımcı ve yönetmen Ayşe Çetinbaş ile birlikte belgeselin üzerimizde bıraktığı izlenimleri ve uyandırdığı düşünceleri ele alacağımız bir sohbet gerçekleştireceğiz.

Stêrka Li Ser Xetê (Sınırdaki Yıldız) belgeseli İstanbul İşçi Filmleri Festivali programı kapsamında 4 Mayıs Cumartesi günü saat 15.00’te Fransız Kültür Merkezi’nde gösterilecek. Bêrîvan’ın filmi aynı zamanda Düsseldorf Kürt Film Festivali ve Amsterdam Kürt Film Festivali kapsamında gösterilecek.

Konuşmacılar

Ayşe Çetinbaş, 1979 yılında Almanya’da doğdu. 2002 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden mezun oldu. Greenwich Üniversitesi’nde Avrupa Kamu Politikası üzerine yüksek lisansını tamamladıktan sonra çeşitli ulusal ve uluslararası belgesel film projelerinde yapım asistanlığı yapmaya başladı. Surela Film Yapım’ın kurucularından alan Ayşe; 5 Nolu Cezaevi: 1980-84 (2009), Benim Çocuğum (2013), Dr. Şivan (2013), Bakur (2015) gibi belgesellerin yapımcılığını üstlendi. Çetinbaş’ın yönettiği ilk belgesel ise Yıldız Alpar: Bedii Raks’tan Bugüne (2011) oldu.

Bêrîvan Saruhan, 1994 yılında Mardin’de doğdu. 2017 yılında Mardin Artuklu Üniversitesi Kürt Dili ve Edebiyatı bölümünden mezun oldu. Aynı üniversitenin Yaşayan Diller Enstitüsü Kürt Dili ve Kültürü Anabilim Dalı'nda yüksek lisans eğitimine başladı fakat daha sonra bölümden ayrıldı. Birçok sivil toplum kuruluşunda gönüllü ve profesyonel çalışmalar yürüttü. Halen Kadın Zaman Derneği’nde toplumsal cinsiyet ve kadına yönelik şiddetle mücadele alanında çalışmalarını sürdürüyor. 2016 yılından beri yeminli  serbest tercüman, editör ve Kürtçe dil eğitmeni olarak da çalışıyor.


*Hafıza ve Gençlik programımız çerçevesinde 2020’den bu yana gençleri toplumsal hafıza çalışmalarına dair bireysel ve kolektif tartışmalara, araştırmalara ve üretime teşvik ediyoruz. Programın ikinci dönemi 2023 yılının sonunda geride kalırken, üçüncü dönemi ise yeni başlıyor.