Hafıza Merkezi olarak 2022 yılında başlattığımız Geçmişi Konuşmak, Barışa Alan Açmak başlıklı çevrimiçi panel serisinin bu yıl üçüncüsünü düzenliyoruz.
Yeni seride dijital alanda hafızalaştırma çalışmalarını kapsayıcılık, erişilebilirlik, hikaye anlatıcılığı, bilgi depolama ve veritabanı kullanımını gibi farklı başlıklar altında değerlendirip, bu çerçevede farklı deneyimler, yaklaşımlar ve bunların etkilerini konuşacağız.
Serinin ikinci oturumu 19 Kasım 2024 Salı günü saat 18.00’de Hafızalaştırmada Podcastler: Hikayeleri Kayıt Altına Almak başlığıyla çevrimiçi olarak düzenlenecek. Panelde 2023 yılında Hafıza Merkezi olarak Legal Centre Lesvos ve Community Peacemakers Teams işbirliği ile başladığımız üç dilli Ege’yi Aşmak (Crossing The Aegean/Διασχίζοντας το Αιγαίο) podcast serisinin ortak yaratıcılarından, Legal Centre Lesvos ekibinden Ozan Mirkan Balpetek; Bu yıl istos yayın işbirliği ile başladığımız Apelasis: 1964 ve Ötesi serisinin ortak yaratıcılarından Meltem Oral; Hafıza Merkezi’nin yürüttüğü Adalet İyileştirir projesi kapsamında desteklenen Kürtler Şehirde podcast serisinin yaratıcısı Mehmet Uğur Korkmaz konuşmacı olacaklar. Ekibimizden Ege’yi Aşmak podcast serisinin ortak yaratıcısı Mert Koçak panelin moderasyonunu gerçekleştirecek. Kayıt için tıklayın.
Tarih: 19 Kasım 2024 Salı — 18:00
Konuşmacılar:
Moderatör: Mert Koçak, Hafıza Merkezi
Hem dünyada hem Türkiye’de geleneksel yayıncılığın dijitalleşmesi ile hayatımıza giriş yapan podcast kültürünün bir dijital hafızalaştırma pratiği olarak popülerliği ve tercih edilirliği her geçen gün artıyor. Anlatıların dijital ortamlarda kaydedilmesi ve bu kayıtların herkes için kolaylıkla erişilebilir olması hikaye anlatıcılığını yeni bir düzeye taşıyor. Artık bu hikayeler dünyanın herhangi bir yerinden, herhangi bir zamanda dinleyicilerin kulağına ulaşabiliyor.
Hafıza Merkezi olarak hafızalaştırma alanında gündeme gelen bu medyum ve erişilebilirlik imkanını göz önünde bulundurarak son dönemde üç podcast serisinin üretiminde farklı roller aldık. 100 yıl önce Yunanistan ve Türkiye arasında gerçekleşen 1923 nüfus mübadelesini merkezine alan Ege’yi Aşmak podcasti, geçtiğimiz bir yıl boyunca mübadele tarihine, ulusaşırı göçe ve eleştirel mültecilik çalışmalarına odaklanan bireyler, akademisyenler ve aktivistlerle yapılan görüşmeleri Türkçe, İngilizce ve Yunanca olarak üç dilde dinleyiciler ile buluşturdu. Bu yıl 60. yıldönümü olan Rum Sürgününe odaklanan Apelasis: 1964 ve Ötesi başlıklı podcast serisi ise çeşitli alanlardan akademisyen, yazar ve aktivistlerle yapılan söyleşileri yedi bölüm boyunca dinleyicilerle buluşturmak üzere yayına başladı. Son olarak, kimi büyükşehirde doğup büyüyen kimi bu şehirlere daha sonra gelen Kürt gençlerin seslerini, sözlerini, tanıklıklarını duymak ve duyurmak isteyenleri dinleyicilerle buluşturan Kürtler Şehirde podcasti de bu yıl Hafıza Merkezi’nin yürüttüğü Adalet İyileştirir projesi kapsamında destekleniyor.
Bu panelde üç seriyi de hem çıktıkları yolculuk ve bu yolculuk süresince deneyimledikleri zorluk ve güzellikler, hem de hafızaya düştükleri kayıt, bu kaydın medyumuna yaklaşımları ve yankılarını nasıl okudukları özelinde hep birlikte konuşmayı hedefliyoruz.
Panel serisi, Hafıza Merkezi’nin Olof Palme International Center ile işbirliği içinde yürüttüğü Türkiye’de Barış Savunuculuğunu Güçlendirmek projesi kapsamında düzenlenmektedir.
Proje kapsamında Türkiye’deki sivil toplumun yeni bir barış sürecinin yeniden başlaması ve devam etmesi çabalarında daha etkin bir rol alması ve böylece sivil toplumun barış savunuculuğu alanına katkıda bulunmasına yönelik kapasite geliştirme ve araştırma faaliyetleri gerçekleştiriyoruz.
Aynı proje kapsamında, 2022 ve 2023 yıllarında düzenlediğimiz panel serilerinde dünyada ve Türkiye’de hakikat arayışı, ırkçılık, adalet talebi, hafızalaştırma, onarıcı adalet ve toplumsal barışa dair farklı deneyim ve yaklaşımları el almıştık.
Mehmet Uğur Korkmaz, İstanbul’da doğup büyüdü. Marmara Üniversitesi’nde önce Gazetecilik devamında Sinema-TV bölümlerinde eğitim aldıktan sonra belgesel alanına yöneldi. Yanyana (2017), Zamanın Tanığı Olmak (2018) ve The Ancient History of Neolithic (2019) gibi belgesellerde kameraman ve kurgucu olarak çalıştı. 2017-2020 yılları arası Hiphop Partisi adlı radyo programının yapımcılığını ve moderasyonunu üstlendi. 2020 yılından itibaren dört yıl kadar Socrates Dergi Youtube Kanalı için yönetmen olarak çalıştı. 2021 yılında başladığı Kürtler Şehirde Podcast’ini şimdi Hafıza Merkezinin destekleriyle sürdürüyor.
Meltem Oral, MSGSÜ Sanat Tarihi mezunu. Yüksek lisansını İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Sanat Tarihi Anabilim Dalı'nda tamamladı. istos yayın’da editör olarak çalışmaktadır.
Ozan Mirkan Balpetek, lisans eğitimini Elektrik Mühendisliği alanında tamamladı. Uzun yıllardır göçle ilgili çalışmalarda bulundu. Öğretmenlik ve çevirmenlikle uğraştı. Koruma programları kapsamında uzun yıllar göçmen çocuklarla çalıştı. Hali hazırda Legal Centre Lesvos'ta iletişim, kampanyalar ve savunuculuk alanında çalışıyor.
Mert Koçak, doktorasını Central European University'de (CEU) Sosyoloji ve Sosyal Antropoloji alanında tamamladı. London School of Economics and Political Science'ta İnsan Hakları, CEU'da ise Toplumsal Cinsiyet Çalışmaları alanlarında yüksek lisans derecelerine sahiptir. Viyana, Prag ve Bükreş'teki çeşitli araştırma enstitülerinde burslar kazanmış ve çalışmalar yürütmüştür. Köln Üniversitesi'nde misafir araştırma görevlisi olarak görev yapmaktadır ve 2022 yılından beri Hafıza Merkezi'nde proje koordinatörü olarak çalışmaktadır.