Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
15.07.2016

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği'nin Kayıplar Toplantısına Katıldık

<< TÜM HABERLER

Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiserliği 30 Haziran – 1 Temmuz 2016 tarihlerinde Fransa’nın Strasbourg şehrinde insan hakları savunucuları ile “Avrupa’da Kayıp Kişiler ve Zorla Kaybetme Mağdurları” isimli bir yuvarlak masa toplantısı düzenledi. Katılımcıları arasında Avrupa Konseyi İnsan Hakları Komiseri Nils Muižnieks, Birleşmiş Milletler Zorla Kaybetmeler Çalışma Grubu Üyesi Henrikas Mickevičius ve Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Savunucuları Özel Raportörü Michel Forst‘un da olduğu toplantıya Hakikat Adalet Hafıza Merkezi‘ni temsilen Murat Çelikkan katıldı. Çelikkan toplantının “Cezasızlığın Ortadan Kaldırılması ve Mağdurlar için Onarım” başlıklı oturumunda, Türkiye’de zorla kaybetmelerle ilgili yaşanan cezasızlık sorununun temel başlıklarını anlattığı bir sunum yaptı. Toplantıya İnsan Hakları Ortak Platformu ve İnsan Hakları Derneği’nden temsilciler de katıldı.

Çelikkan sunumunda 20 yıldır Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin kayıplarla ilgili verdiği kararların kısmi bir “tanınma”ya katkı sağladığı, ancak mağdur yakınlarının adalet ve onarım taleplerinin karşılanmadığını, çünkü her ne kadar AİHM ihlal kararı verse de, Türkiye hükümetlerinin bu kararlar sonucu failleri cezalandırmak üzere yeniden soruşturma ve yargılama yapmadığını belirtti. Bunun temel sebebi ise, yaygın ve sistematik bir politika olduğuna dair yeterli delil olmasına rağmen, zorla kaybetme suçunun mevzuat ve mahkemelerce “insanlığa karşı suç” bağlamında ayrı bir suç olarak tanınmıyor oluşu. Çelikkan buradan hareketle, AİHM kararlarını izlemekle görevlendirilmiş olan Avrupa Konseyi Bakanlar Komitesi’nin daha sonuç alıcı bir şekilde çalışması gerektiğini ifade etti.


 Toplantı programı için tıklayın.

 İnsan Hakları Komiserliği’nin “Avrupa’da Kayıp Kişiler ve Zorla Kaybetme Mağdurları” isimli tematik raporunu indirmek için tıklayın.

 İnsan Hakları Komiserliği’nin “Geçiş Dönemi Adaleti” teması altındaki faaliyetleri hakkında daha fazla bilgi için tıklayın.