Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
19.10.2018

Hak örgütleri: Mısırlı güvenlik görevlileri ABD-Mısır vatandaşına işkence yaptı

<< TÜM HABERLER

New York’ta yaşayan 41 yaşındaki Halit Hasan dört ay boyunca zorla kaybedildi ve cinsel saldırıya uğradı. 

11 Ekim 2018 tarihli Guardian haberinin İngilizce orijinali için tıklayın.

New York’ ta limuzin şoförü olarak çalışan Halit Hasan, eşini ve çocuklarını görmek için gittiği Mısır’da güvenlik güçleri tarafından dört ay boyunca zorla kaybedildi, bu dönemde işkence gördü ve cinsel saldırıya uğradı.

Kırk bir yaşındaki Halit Hasan’ın Mısır ve Amerikan olmak üzere iki vatandaşlığı vardı. Hasan, İskenderiye’de akrabalarını ziyaret etmekteyken ulusal güvenlik ajansı çalışanları tarafından kaçırıldı. Zorla kaybedildiği süre içinde, asıldı, dövüldü, cinsel organları dahil, tüm vücuduna elektrik verildi. İnsan Hakları İzleme Örgütü’ne (Human Rights Watch- HRW) konuşan Halit Hasan, aynı sürede iki kere ırzına geçildiğini de anlattı. HRW, Halit Hasan’ı adli tıp uzmanlarının muayene ettiğini ve yaralarının elektrik şoku veren aletlerle işkenceden kaynaklandığının doğrulandığını bildirdi.

HRW’nin raporu, ABD Başkanı’nın eşi Melania Trump’ ın Mısır ziyaretinden bir hafta sonra geldi. Mısır Cumhurbaşkanı Abdül Fatah al-Sisi, Melanie Trump’ın “iki ülkenin birlikte çalışma arzusunu hararetli bir şekilde bir dile getirdiğini” söyledi.

Abdül Fatah Al-Sisi, 2013’teki askeri darbe sonrası Mısır’da idareyi ele geçirdiğinden beri Mısır’da yüzlerce vatandaş zorla kaybedildi. İnsan hakları gruplarına göre Ulusal Güvenlik Ajansı (UGA-NSA) tarafından gerçekleştirilen zorla kaybetmeler özellikle 2015 yılından sonra hızlı bir artış gösterdi.

Hasan’ın anlattıkları, UGA’ nın gözaltına aldığı kişilere yaptığı işkenceyi ayrıntılı olarak gözler önüne seriyor: Hasan günlerce bacak ve kollarından asılı tutuldu; başına, diline, kollarına, arka ve önüne ve tüm cinsel organlarına elektrik verildi. Daha sonra anestezi yapılmadan ameliyat edildi ve yaralarının iyileşmesini bekledikten sonra 2018 Mayıs ayında askeri savcılığa sevk edildi.

Ulusal Güvenlik Ajansı bununla da yetinmedi; Hasan’ın ailesinin İskenderiye’deki evine baskın yaparak Perulu eşi Liuba Skateeff’in çocukları ile birlikte ülkeyi acilen terk etmesini talep etti.

Mısır devletinin enformasyon servisi, HRW’a Hasan’ın gözaltına alındığını bildirdi ancak zorla kaybedildiğini ve işkence gördüğünü inkâr etti.

Mısır Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkili ise Guardian gazetesinin sorularına cevap vermek üzere konuyu araştırdığını ve en kısa zamanda bilgi vereceğini söyledi.

Kahire’deki Amerikan Elçiliği sözcüsü, Hasan’a işkence edilip edilmediği konusunda bilgi veremeyeceğini, ancak Hasan’ın sağlığına ve tıbbi durumuna ihtimam edilmesi konusunda Mısırlı yetkilileri uyardıklarını ve elçilikteki ilgili kişilerin de Hasan’ı ziyaret ettiklerini belirterek, “Mısır Hükümeti’ni, tüm tutuklulara insani muamele edilmesi ve adil bir yargı süreci bekledikleri konusunda uyardıklarını iletti.

Amerikan Hükümeti insan haklarına ilişkin tutumu nedeniyle daha önce Mısır’a vermediği 195 milyon dolarlık askeri yardımı Temmuz 2018’de serbest bırakmıştıi.

Gizli olarak basına verilen bir not, Mısır Hükümeti’nin insan hakları konusundaki olumsuz tutumuna rağmen, eski CIA başkanı, yeni Amerikan Dış İşleri Bakanı Mike Pompeo’nun, yardımın acilen Mısır’a iletilmesini talep ettiğini ortaya koyuyordu.

11 Ekim 2018 tarihli Guardian haberinin İngilizce orijinali için tıklayın.