Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
26.10.2017

Lice Davası İzleme Raporu - 12 Ekim 2017

<< TÜM HABERLER

Mahkeme: İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi 

Dosya No: 2015/58 

Duruşma Tarihi: 12 Ekim 2017 

İzleme Ekibi: Mahsun Kaya

Diyarbakır’ın Lice ilçesinde, 1993 yılında dönemin Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Bahtiyar Aydın’ın da aralarında bulunduğu 17 kişinin öldürülmesi, onlarca evin yakılması ve halkın göçe zorlanması ile ilgili olarak Diyarbakır İl Jandarma Komutanı Albay Eşref Hatipoğlu ve geçtiğimiz 23 Ağustos’ta Singapur’da öldüğü iddia edilen Üsteğmen Tünay Yanardağ’ın  “taammüden öldürme, halkı isyana ve birbirini öldürmeye teşvik ve cürüm işlemek üzere teşekkül oluşturma” suçlarından tutuksuz olarak yargılandığı davanın 10. duruşması, 12 Ekim 2017 tarihinde İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.

Duruşma Öncesi

Duruşma başlamadan önce, duruşmanın görüleceği İzmir 1. Ağır Ceza Mahkemesi salonu önü oldukça sakindi. Kapalı olan salon, heyetin gelmesiyle açıldı ve salonun önünde duruşmanın başlamasını bekleyenler içeri alındı.

Duruşmaya Katılım

Mağdur yakınlarının çoğu mahkeme heyeti tarafından taleplerinin sürekli olarak reddedilmesi nedeniyle, bir önceki duruşma olduğu gibi, mahkemeyi protesto etmek amacıyla bu duruşmaya da katılım sağlamadı. Az sayıda Lice Adalet Arıyor Platformu üyesi duruşma salonundaydı.

Duruşmaya katılanlardan Muhammet Bayar, İlhami Bayar, Sebahattin Kayran ve Mevlüt Kozat ile katılan vekillerinden Av. Abdullah Zeytun, Av. Mazlum Demirbağ ve Av. Özlem Öngörükaranlık ve sanık Eşref Hatipoğlu vekili Av. Mehmet Eren Turan katıldı.

Duruşmayı izleyenler arasında gazeteciler de vardı. Ayrıca duruşma salonunda bir polis memuru da bulunmaktaydı.

Duruşmaya Dair Gözlemler

Duruşma sırasında ve sonrasında herhangi bir gerginlik yaşanmadı. Mahkeme başkanının değiştirildiği görüldü. Mahkeme heyetinin diğer üyeleri ile cumhuriyet savcısı önceki duruşmada görev yapanlarla aynı kişilerdi.

Duruşmada talimatla başka bir mahkemece dinlenen tanık Tuncay Kırmacı’nın ifadesi ve Genel Kurmay Başkanlığı’nın yazılan müzekkereye verdiği cevap okunduktan sonra dosyaya kondu.

Katılan vekili Av. Abdullah Zeytun, gelen belgeleri incelemek için süre talep ettikten sonra davanın yoğun bir katılımla takip edildiği Diyarbakır’dan İzmir’e nakledilmesinden dolayı katılımın düştüğünü, taleplerinin sürekli olarak reddedildiğini ve ayrıca mahkeme heyetinin sürekli değiştirildiğini belirterek, daha önceki taleplerinin yerine getirilmesini bir kez daha yeni heyetten istedi.

Av. Zeytun, Lice’de keşif yapılması, o dönem Lice’ye gitmeye çalışırken engellenen Deniz Baykal’ın tanık sıfatıyla ifadesine başvurulması, gazeteci Mithat Bereket’in tanık olarak dinlenmesi, sanık Eşref Hatipoğlu’nun tutuklanması, yakın tarihli bir gazete röportajında Bahtihar Aydın’ın devlet içindeki gizli güçler tarafından katledildiğini söyleyen kızkardeşi Birsen Aydın’ın tanık olarak dinlenmesi ve sanık Tünay Yanardağ’ ın ölümüne ilişkin talepleri yineledi.

Av. Mazlum Demirbağ ve Av. Özlem Öngörükaranlık, aynı talepleri tekrar etti. Katılanlar ise ayrı ayrı vekillerinin yaptıkları beyanlara katıldıklarını, başka bir diyecekleri olmadığını belirtti.

İddia makamı, Lice’de keşif yapılması ve Deniz Baykal’ın tanık sıfatıyla ifadesine başvurulması konusundaki taleplerin daha önce reddedildiğini, red gerekçesindeki görüşlerinde bir değişiklik olmadığından dolayı talebin tekrar reddedilmesine karar verilmesini istedi. Sanık Eşref Hatipoğlu’nun tutuklanmasına yönelik talebin de bir önceki duruşmada reddedildiğini, dosyaya gelen yeni bilgi ve belgelerde tutuklamayı gerektirecek bir delil bulunmadığından bu talebin tekrar reddedilmesi gerektiğini ifade etti. Ayrıca, Bahtiyar Aydın’ın kızkardeşi Birsen Aydın’ın katıldığı Adalet Yürüyüşü’nde verdiği röportajda  kardeşinin nasıl öldüğüne dair devlet yetkilileri tarafından kendilerine doğru düzgün bilgi verilmediğini söylediğini ve kardeşinin devlet içindeki karanlık güçler tarafından öldürüldüğüne inandığını belirttiğini; dolayısıyla Bahtiyar Aydın’ın nasıl öldüğüne dair bilgiye sahip olmadığını açıklamış olduğunu ve bu nedenle dinlenmesine ilişkin talebin reddedilmesini istedi.

Sanık Eşref Hatipoğlu vekili Av. Mehmet Eren Turan, dava dosyasında olay yeri ve keşif tutanağı bulunduğunu, bu tutanaklardan olayın nasıl gerçekleştiğinin anlaşıldığını, bu nedenle keşif yapılmasına gerek olmadığına ilişkin karar verilmesini talep etti. Ayrıca, Bahtiyar Aydın’ın yakınları ve avukatının dosyaya katılan sıfatıyla dahil edildiğini ve bu nedenle tanık sıfatıyla dinlenemeyeceğini belirterek, bu talebin de reddini talep etti. Son olarak, duruşmalardan vareste tutulmasına karar verilen sanık Eşref Hatipoğlu’nun tutuklanmasına ilişkin talebin de reddedilmesini istedi.

Heyet karar vermek için ayrı bir bölüme geçtikten yaklaşık 15 dakika sonra duruşma salonuna dönerek ara kararlarını açıkladı. Bu sırada heyet üyelerinden biri cep telefonunun çalması üzerine duruşma salonundan ayrıldı.

Ara Kararlar

  • Deniz Baykal ve Mithat Bereket’in tanık olarak dinlenmesi ve Lice’de keşif yapılmasıyla ilgili talepler hakkında daha önceden verilen red kararını değiştirecek bir gelişme yaşanmadığından yeniden karar verilmesine gerek olmadığına,
  • Birsen Aydın’ın dinlenmesinin dosyaya herhangi bir katkısı olmayacağından reddine,
  • Sanık Tünay Yanardağ ile ilgili DNA örneği alınmasının dosyaya bir katkısı olmayacağı gerekçesiyle redddine,
  • Sanık Eşref Hatipoğlu’nun tutuklanmasını gerektirecek bir gelişme olmadığından, buna ilişkin talebin reddine,
  • Katılan vekillerine bu duruşmada dosyaya giren belgeleri incelemeleri için süre verilmesine karar verildi.

Sonuç olarak, gelen belgeleri incelemek üzere süre verilmesine ilişkin talep hariç, katılanların yapmış olduğu tüm talepler yine reddedilmiş oldu.

Bir sonraki duruşmanın 30 Ocak 2018 tarihinde saat 14:00’te görülmesine karar verildi.


* Bu rapor, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu ve Açık Toplum Vakfı tarafından desteklenen “Genç İnsan Hakları Savunucularının Cezasızlıkla Mücadele için Güçlendirilmesi” projesi kapsamında yargısal uygulamanın izlenmesi amacıyla Hakikat Adalet ve Hafıza Çalışmaları Derneği ve Şırnak Barosu’nun ortak yürüttüğü Dava İzleme çalışması kapsamında hazırlanmıştır.