Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
20.11.2018

STK mensupları ve akademisyenlere yönelik gözaltılar ve tutuklama hakkında

<< TÜM HABERLER

Soldan sağa: Asena Günal, Turgut Tarhanlı, Betül Tanbay, Meltem Aslan, Çiğdem Mater

Dostlar,

Aralarında Eş Direktörümüz Meltem Aslan ve Yönetim Kurulu Başkanımız Yiğit Ekmekçi’nin de olduğu sivil toplum mensuplarına yönelik 16 Kasım 2018 sabahı başlatılan yeni gözaltı dalgası karşısında gösterdiğiniz destek ve dayanışma için teşekkür ederiz.

Gözaltına alınan 13 kişiden 12’si serbest bırakılırken ne yazık ki Yiğit Aksakoğlu tutuklandı.

Bilindiği üzere 13 kişi hapisteki Osman Kavala soruşturması ile ilişkilendirilerek 16 Kasım sabah saat 6.00’da organize suçlar birimi tarafından evlerinde ve bulundukları yerde gözaltına alınmıştı.

Emniyetin verdiği bilgiye göre gözaltına alınanlar Anadolu Kültür çalışanları, farklı sivil toplum örgütü mensupları ve akademisyenlerden oluşuyordu: Asena GünalAyşegül GüzelBora SarıÇiğdem MaterFiliz TelekHakan AltınayHande ÖzhabeşMeltem AslanYiğit AksakoğluYiğit EkmekçiYusuf Cıvır ve insan hakları hukuku profesörü Turgut Tarhanlı ile Matematik profesörü Betül Tanbay.

Gözaltına alınanlara isnad edilen suç Ceza Yasası’nın cebir ve şiddet kullanarak hükümeti devirmeyi düzenleyen 312. Maddesi. Bu suç için öngörülen ceza ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası.

Uluslararası Af Örgütü, operasyonun arka planını şöyle özetliyor:

“Gözaltıların Türkiye’nin dört şehrindeki 20 kişiyi hedef aldığı belirtiliyor. Bu kişilerin, “Gezi Parkı” protestolarına dair eylemlerden ötürü gözaltına alındığı açıklandı. Mayıs 2013’te Gezi Parkındaki küçük bir grup protestocuyu polisin şiddet kullanarak dağıtması sonrasında Türkiye’nin her yerinde büyük ölçüde barışçıl olan “Gezi Parkı” protestoları gerçekleştirilmişti. Mevcut durumda gözaltında tutulan 13 kişi arasında, Osman Kavala’nın başkanlığını yaptığı sivil toplum örgütü Anadolu Kültür ve Kavala’nın yönetim kurulu üyesi olduğu Açık Toplum Vakfı ile bağlantılı sivil toplumcular yer alıyor.

“…Gözaltına alınan kişilere yöneltilen suçlamalar arasında, Gezi Parkı protestolarını “derinleştirmek ve yaygınlaştırmak,” “sivil itaatsizlik ve şiddetsiz eylem” başlıkları altında aktivizm eğiticileri ve kolaylaştırıcılar davet etmek, “Gezi Parkı sürecinin” devamını sağlamak amacıyla medya faaliyetleri gerçekleştirmek ve Türkiye’ye biber gazı ithalatını durdurmak için çalışmalar yapmak bulunuyor. Doğru oldukları takdirde bile tüm bu aktiviteler, ifade, örgütlenme ve barışçıl toplanma haklarının güvence altına aldığı meşru faaliyetlerdir.”

1

Gözaltına alındıktan sonra bırakılan 12 kişi ve tutuklanan Yiğit Aksakoğlu hakkında dava açılıp açılmayacağına ilişkin henüz bir bilgi yok, ancak serbest bırakılanlar için yurtdışı seyahat yasağı var.

Bu yeni operasyon dalgası sivil topluma yönelik baskı ve operasyonların sürdüğünü bize bir kez daha gösterdi. Ancak sivil toplum mensubu olarak bizler işimize devam edeceğiz, temel haklarımızı, adil yargılanma hakkını, suçsuzluk karinesini, ifade ve örgütlenme özgürlüğünü savunmayı sürdüreceğiz.