Hafıza Merkezi’nin İnsan Hakları Örgüt ve Savunucularının Desteklenmesi Projesi Sessiz Kalma, şimdi ismini bir podcast serisine veriyor.
Sessiz Kalma podcast serisi ile hak savunucularının yaşam hikâyelerini dinliyor, insan hakları gündemi ve geleceğini tartışıyoruz. Sekiz bölümlük seri ile dinleyiciler, eylemlerde en önde gördükleri, mücadelelerine tanıklık ettikleri, haklarında tutuklama ve yargılama haberleri okudukları hak savunucularının hayat hikâyelerini öğrenecek. Hak savunucularının önemli dönemeçleri, aileleri, çocukluk ve gençlik yılları, onları zor olanı seçmeye iten değerleri…
Seride yer alan sekiz isim, hak arayışının farklı alanlarından geliyor: Ekoloji, LGBTİ+, ifade özgürlüğü, kadın, sağlık, insan hakları… Onlar yaşam alanlarını korurken kolluk güçleriyle karşı karşıya gelen, toplum sağlığını ilgilendiren verileri açıkladığı için yargılanan, kadınlar ölmesin diye hayatını duruşma salonlarında geçiren, gökkuşağının tüm renklerini savunurken gözaltına alınanlar. Onlar Adalet, Bülent, Erol, Fidan, Melike, Neşe, Özlem ve Halime…
Hafıza Merkezi tarafından Hollanda Helsinki Komitesi desteğiyle Postane Stüdyo’da üretilen Sessiz Kalma’nın yeni bölümlerini iki haftada bir Çarşamba günleri Spotify ve Apple Podcasts üzerinden dinleyebilirsiniz.
“Yani, annemin bana hep söylediği bir şey var. Ters emeklemeye başladın sen, geri geri emeklemeye başladın, muhalif olacağın bebeklikten belliydi diyor. Yani hiçbir zaman hayatım boyunca kar sevmedim mesela. Herkes için oyun alanı idi, benim için yoksullar üşüyecek vardı kafamda.”
– Özlem Dalkıran, Front Line Defenders
“Halk sağlığı çalışmasını kamuoyuna açıklamak zaten bir bilim insanı için etik bir zorunluluk. Yani aksi bir sorundur. O mesela benim hiç aklıma gelmedi. Yargılanır mıyım? Öyle mi olur? Böyle mi olur?”
– Bülent Şık, Gıda Mühendisi
“En başından beri hep içinde oldum. Yani pastane olunca, ben sabahın işte 5’inde, 6’sında pastanedeyim. Gece 1’e, 2’ye kadar, bazen sabaha kadar, işte duruma göre orada çalışıyorum. Dolayısıyla bizim pastane aynı zamanda da Yeşil Artvin Derneği’nin de haberleşme merkezi gibi oldu.”
– Neşe Karahan, Yeşil Artvin Derneği
“Türkiye’de biraz şey gibiyiz, hastanelerdeki acil servisler gibiyiz. Yani doktorumuz yok deme lüksümüz yok. Akşamında bir gazeteci havalimanından gözaltına alınıyorsa oracıkta müdahale etmek şeyiniz var.”
– Erol Önderoğlu, Sınır Tanımayan Gazeteciler
“ODTÜ LGBTİ Dayanışmasıyla tanıştığımda ilk defa işte bazı konuları konuşabilir oldum ve konuşabilir oldukça böyle o şeyi hissettim, ‘bu konuşmaları sadece benim yapmam gerekmiyor, herkesin yapması gerekiyor’ hissini hissettim.”
– Melike Balkan, ÜniKuir Derneği
“Bence kadınları daha tehlikeli görüyorlar, öyle düşünüyorum, çünkü gerçekten ilk hedeflenen, ilk saldırıya maruz kalan kadın hak savunucuları oluyor, her zaman! Karma bir kurumda çalışıyor olsanız bile, diyelim ki İnsan Hakları Derneği’ndesiniz, öncelikli olarak kadınları hedef alıyorlar.”
– Adalet Kaya, Rosa Kadın Derneği
“Biz şu ana kadar hiç bir şey yapmamış olabiliriz ama, arkadaş, bu talanı yavaşlattık. Ya burada, hele yangın sonrası çok ciddi bir talan, çok ciddi gelişecekti, biz bunu yavaşlattık.”
– Halime Şaman, Marmaris Kent Konseyi
“Hukuken de müdahil olarak, orada söz sahibi olarak da, ya da avukatlarımız aracılığıyla yine aynı şekilde sürecin seyrini değiştirdiğimiz çok dava oldu. Özellikle şüpheli kadın ölümlerinde, örneğin intihar diye kapanan dosyaların açılmasını sağladık.”
– Fidan Ataselim, Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu
Sessiz Kalma, bizim için Türkiye’de yoğun biçimde hedef haline getirilen hak savunucularının korunması ve güçlendirilmesi amacıyla ortaya çıkan bir mesaj. Sloganı merkeze alan (sessizkalma.org) web sitesi aracılığıyla, 2018 yılından beri risk altında çalışmalarını sürdüren hak savunucularının karşı karşıya kaldığı yargılama ve soruşturmaları, insan hakları kurumlarının uğradığı baskıları görünür kılmaya, alana ilişkin güncel haberleri yaygınlaştırmaya çalıştık.
Aradan geçen dört yılda, hak savunucularına yönelik yaftalama ve hedef göstermeler, iktidar yanlısı medyada, resmi kurumların en yetkili ağızlarında artarak sürdü. 2022 yılında yayımlanan bir kampanya ve raporla bu durumu görünür kılmaya çabaladık.