Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
29.04.2013

13 Ölümden sorumlu tutulan sanık Tuğgeneral Çitil duruşmaya gelmedi

<< TÜM HABERLER

Bianet – Ayça Söylemez 

Derik’te 1993-94 yıllarında görev yaptığı dönemde 13 kişinin öldürülmesinden sorumlu tutulan Ankara Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Musa Çitil’in yargılandığı davanın Hafıza Merkezi’nin de izlediği üçüncü duruşması Çorum’da gerçekleşti. Bianet’te yer alan haberi paylaşıyoruz.

Çorum 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen bugünkü duruşmayla ilgili bianet’e bilgi veren İnsan Hakları Ortak Platformu’ndan (İHOP) Avukat Hüsnü Öndül ile İnsan Hakları Derneği (İHD) Mardin Şube Başkanı Erdal Kuzu, mahkemenin taleplerini kabul etmediğini belirtti.

Öndül, Çitil’in insanlık suçuyla yargılandığını, tutuksuz yargılanmasının adil olmadığını söyledi.

Kayıp yakınları, Çitil gelene dek konuşmayacak

Hakkında 765 sayılı eski Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 450. maddesi uyarınca “insan öldürmek” suçundan 13 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istenen Çitil, Ankara Etimesgut Asker Hastanesi’nden aldığı beş günlük istirahat raporunu Avukat Yurdakan Yıldız aracıyla mahkemeye göndererek duruşmaya katılmadı.

Duruşmanın başında yapılan kimlik tespiti sırasında, Türkçe bilmeyen müştekiler için Kürtçe tercüme yapıldı.

Avukat Kuzu, “Bazı müvekkillerimiz Türkçe bilmiyorlar ve duruşmanın işleyişini, beyanları anlamayacaklar” diyerek yargılama süresince Kürtçe tercüme yapılması talebinde bulundu. Ancak mahkeme bu isteği de reddetti.

Kayıp ailelerinin avukatları ayrıca, “güvenlik gerekçesiyle” Çorum’a taşınan duruşmanın Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’ne iade edilmesini de istedi.

Kuzu, eğer bu talepleri reddedilecekse, davaya özel yetkili mahkemenin bakması gerektiğini de belirterek, dosyanın Terörle Mücadele Kanunu’nun 10. maddesiyle görevli Diyarbakır Ağır Ceza Mahkemesi’ne (eski özel yetkili mahkeme) gönderilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, tüm taleplerin reddine karar verdi.

Bunun üzerine Avukat Kuzu, duruşmada müşteki sıfatıyla bulunan 12 kayıp yakınının, sanığın hazır edilmemesi nedeniyle beyanda bulunmak istemediklerini Mahkeme Başkanı Süreyya Saygın’a iletti.

“Tanıkların can güvenliği nasıl sağlanacak?”

Müşteki avukatlarından Pınar Akdemir de sanığın ağır gerekçelerle yargılandığını belirterek şunları söyledi:

“13 kişinin ölümüyle ilgili yargılanan biri tutuklu yargılanmalı. Halen aktif görevde bulunan sanık, şimdi daha güçlü bir konumda. Mahkemeniz, bizlerin ve burada tanıklık yapanların can güvenliğini sağlayabilecek mi? Sanık Çitil derhal görevden alınarak tutuklanmalı ve silahtan el çektirilmeli. Dava sanığın korunması için Çorum’a alındı ancak asıl korunması gereken bizleriz.”

Akdemir, “Sanığın ve kendisinin o dönemde emir komuta zincirinde kim varsa onların da burada olması lazım” dedi. Mahkeme, Çitil’in tutuklanması talebini de reddetti.

Avukat Akdemir ayrıca, hiçbir duruşmaya katılmayan sanığın aldığı istirahat raporlarının teyit edilmesini ve İçişleri Bakanlığı tarafından sanık Çitil hakkında herhangi bir soruşturma açılıp, açılmadığının sorulmasını talep etti.

Mahkeme heyeti, istirahat raporlarının teyit edilmesi taleplerinin reddine, sanık hakkında herhangi bir soruşturma başlatılıp, başlatılmadığı konusundaki talep için de İçişleri
Bakanlığına yazı yazılmasına karar verdi.

Avukat Öndül, duruşmanın 1 Temmuz’a bırakıldığını, Çitil o duruşmaya da gelmezse hakkında yakalama kararı çıkarılacağını söyledi.

Ne olmuştu?

Derik ilçesinde 1993-94 yılları arasında faili meçhul cinayete kurban giden 13 köylüyle ilgili dönemin Derik Jandarma Komutanı Tuğgeneral Çitil hakkında dava açıldı.

Mardin Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan dava daha sonra Adalet Bakanlığı’nın talebi ve Yargıtay 5. Ceza Dairesi’nin onayı ile “güvenlik gerekçesiyle” Çorum’a taşındı.

Hazırlanan iddianamede, Çitil hakkında 13 kez ağırlaştırılmış hapis cezası isteniyor. İddianamede ayrıca, Çitil’in öldürülen köylüler ile ilgili “terörist” diye tutanak tuttuğu belirtiliyor.

Davanın ilk duruşması, 11 Ekim 2012 günü Mardin’de görülmüştü.

[1]  Fotoğraf: Gazi Nogay