Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
08.03.2013

Cumartesi Anneleri 415. Haftasında

<< TÜM HABERLER
1

Cumartesi Anneleri 415. haftasında kaybedilen kadınlardan birisini, Rıdda Yavuz’u hatırlatacak. İHD İstanbul Şubesi’nin açıklaması aşağıda.

Basına ve Kamuoyuna
Kayıplarımızı İstiyoruz!

(415. Kez Galatasaray’dayız.)

24 yaşındaki Rıdda Yavuz, 15 Ağustos 1992 tarihinde Mardin, Derik, Üçyol kavşağında bulunan Çeliksel Dinlenme tesislerinde katıldığı bir mitingde, askerlerin kalabalığa ateş etmesi sonucu yaralı olarak 2 kişiyle birlikte gözaltına alındı.

Olayın ardından ailenin yaptığı hukuki girişimler sonuçsuz kaldı. Rıdda Yavuz ve beraberinde alınan 2 kişiden bir daha haber alınamadı.

Yıllardır Rıdda Yavuz’u toplu mezarlarda, ölüm kuyularında arayan aile, 2009 yılında İnsan Hakları Derneği Mardin Şubesi’ne yardım talebiyle başvurdu. Bu başvuru üzerine İHD avukatı, savcılık dosyasında yaptığı incelemede,  ailenin suç duyurusunun hemen akabinde soruşturma açıldığını ve bu soruşturmanın, dönemin ilçe jandarma komutanı Musa Çitil hakkında valiliğin izni vermemesi üzerine 1995 yılında kapatıldığını öğrendi.

İHD’nin girişimleri sonucu yeniden başlatılan soruşturma çerçevesinde, bu kez de AKP hükümetinin Adalet Bakanlığı, Rıdda Yavuz’un ve diğer iki kişinin kaybedilmesinden sorumlu Musa Çitil hakkında soruşturma izni vermedi.

Rıdda Yavuz, devletin güvenlik güçlerince kaybedilen onlarca kadından biriydi.

415. buluşmamızı, 8 Mart Dünya Kadınlar günü nedeniyle kaybedilen kadınlar için gerçekleştireceğiz.

Sizi de kırmızı bir karanfille; “Kayıplarımızın akıbetini açıklayın, faillerini koruma politikanızdan derhal vazgeçin!” demeye çağırıyoruz.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi
Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon

Tarih: 9 Mart 2013
Yer: Galatasaray Meydanı
Saat: 12:00