Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
30.09.2024

Dargeçit Gösterim ve Söyleşi serisi Ekim ayında Mardin, Eskişehir ve İzmir’de düzenlenecek

<< TÜM HABERLER

Hafıza Merkezi’nin yapımcılığını üstlendiği Dargeçit belgeselinin gösterimleri Ekim ayında da devam ediyor. Mardin, Eskişehir ve İzmir’de düzenlenecek üç gösterime gazeteci Hazal Özvarış’ın moderatörlüğünde birer panel de eşlik edecek. Gösterimlerin hemen ardından düzenlenecek panellerin çerçevesi, filmin kurgusu içinde yanıtlanması ya da derinlemesine işlenmesi mümkün olamamış konuları ele almamızı ve tartışmamızı mümkün kılacak şekilde planlandı.

5 Ekim Cumartesi günü Mardin Büyükşehir Belediyesi Sanat Akademisi salonunda gerçekleşecek gösterimin ardından “Adalet İnadı: Kayıp Yakınlarının Mücadelesi” başlığıyla düzenlenecek panelde Dargeçit kayıplarından Davut Altınkaynak’ın babası Abdülaziz Altınkaynak ve Abdurrahman Coşkun’un ağabeyi Mehmet Coşkun’un yanı sıra Mezopotamya Psikologları Derneği (Der-Mez) Yönetim Kurulu üyesi, psikolog Zelal Coşkun konuşmacı olarak yer alacak.

11 Ekim Cuma günü Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür Merkezi Kırmızı Salon’da gerçekleşecek gösterim sonrasında “Kayıp Davaları Hukuka Dair Ne Söylüyor?” başlığı altında düzenlenecek panelde ise Goldsmith, Londra Üniversitesi’nde eleştirel hukuk çalışmaları, yasal ve siyasi şiddet üzerine araştırmalar yürüten akademisyen Başak Ertür ile Cizre Davası başta olmak üzere 1990’larda işlenmiş ağır insan hakları ihlallerine ilişkin pek çok dosyanın avukatlığını üslenmiş Veysel Vesek konuşmacı olarak katılacak.

25 Ekim Cuma günü İzmir’de yapılacak gösterim ise İzmir Fransız Kültür Merkezi’nde düzenlenecek. Gösterime eşlik edecek “Türkiye’nin Toplu Mezarları ve Kemiklerin Hafızası” başlıklı panelde Ölüye Saygı ve Adalet İnisiyatifi eş sözcüsü, antropolog Derya Aydın ile birlikte Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Yönetim Kurulu üyesi, adli tıp uzmanı Ümit Biçer konuşmacı olarak yer alacak.

Gösterimlere kayıt yaptırmak için tıklayınız.

Adalet İnadı: Kayıp Yakınlarının Mücadelesi (Mardin)

Tarih: 5 Ekim 2024 Cumartesi – 17.00

Mekân: Mardin Büyükşehir Belediyesi Sanat Akademisi Salonu – Vali Ozan Cad. Mini Mardin (Dikey Bahçe) karşısı

Moderatör: Hazal Özvarış

Konuşmacılar: Abdülaziz Altınkaynak, Mehmet Coşkun, Zelal Coşkun

Kayıp Davaları Hukuka Dair Ne Söylüyor? (Eskişehir)

Tarih: 11 Ekim 2024 Cuma – 17.00

Mekân: Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Taşbaşı Kültür Merkezi – Arifiye Mah. Sencer Sk. No: 9 D: 11 Odunpazarı, Eskişehir

Moderatör: Hazal Özvarış

Konuşmacılar: Başak Ertür, Veysel Vesek

Türkiye’nin Toplu Mezarları ve Kemiklerin Hafızası (İzmir)

Tarih: 25 Ekim 2024 Cuma – 19.00

Mekân: İzmir Fransız Kültür Merkezi – Kültür Mah. Cumhuriyet Blv. No: 152 Konak, İzmir

Moderatör: Hazal Özvarış

Konuşmacılar: Derya Aydın, Ümit Biçer

Belgesel hakkında

Yönetmenliğini Berke Baş’ın, yapımcılığını ise Enis Köstepen’in üstlendiği Dargeçit’in çekimleri 2018 ve 2022 yılları arasında gerçekleşti. 1995 yılında Mardin’in Dargeçit ilçesinde zorla kaybedilen yedi kişinin yakınlarının, avukatları Erdal Kuzu’nun ve İnsan Hakları Derneği’nin yıllar süren mücadelesi sonucunda açılan Dargeçit JİTEM Davası’nın mahkeme sürecini takip eden belgesel, 2015 yılında başlayan davanın son beş yılına odaklanıyor. 1990’larda işlenen ağır insan hakları ihlallerine ilişkin davaların birer birer zamanaşımına uğrama tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, Dargeçit belgeseli aracılığıyla cezasızlığa karşı mücadelenin sesini yükseltmeyi hedefliyoruz.

Hafıza Merkezi olarak 2015’ten beri failibelli.org kapsamında takip ettiğimiz davanın seyri Türkiye’de cezasızlık, geçmişle yüzleşme, çatışma çözümü, adalet ve hakikat arayışı üzerine birçok tartışmaya kapı açıyor. Dargeçit belgeselinin bu tartışmaların genişlemesine katkı sağlamasını ve bu uğurda yürütülen mücadelenin direncini onurlandıran bir belgesel olarak insan hakları hareketi hafızasının bir parçası olmasını umuyoruz.

Önümüzdeki dönemde Dargeçit belgeselini Hafıza Merkezi işbirliği ile göstermek isteyen kişi, inisiyatif ve kurumları info@hafiza-merkezi.org adresinden bizimle iletişime geçmeye davet ediyoruz.