Hafıza Merkezi olarak 2022’den beri Uluslararası Vicdan Mekanları Koalisyonu (International Coalition of Sites of Conscience - ICSC) isimli uluslararası bir ağın üyesiyiz. Bu ağın parçası olarak uluslararası işbirliği ve diyaloğu geliştirmek amacıyla yürüttüğümüz faaliyetlerin bir yenisi, bu yıl Koalisyonun başlattığı "Filistin ve Ötesinde Bellek Neden Önemli?" başlıklı sohbet serisini Türkçe olarak yaygınlaştırmak.
7 Ekim 2023'ten bu yana, Gazze ve Batı Şeria'da Filistinlilere karşı ağır suçlar işleniyor. Nüfusun %90'ının yerinden edildiği, on binlerce kişinin - çoğunluğu kadın ve çocuk - öldürüldüğü veya yaralandığı, ve küresel gıda güvenliği uzmanlarının insan yapımı bir kıtlık konusunda uyardığı Gazze'de son derece vahim bir vahşet yaşanıyor.
"Filistin ve Ötesinde Bellek Neden Önemli?" sohbet serisi dünyanın bu vahşeti neden durduramadığını, bu duruma yol açan itici güçlerin neler olduğunu, bununla yüzleşmek için nelerin gerektiğini ve çok daha fazlasını, vicdan mekanlarının çalışmalarının özü olan hafıza merceğinden incelemeyi ve sorgulamayı hedefliyor. Şiddetin ve adaletsizliklerin temel nedenlerini ortaya çıkarmak, ICSC’nin dünya çapındaki çalışmalarının merkezinde yer alıyor. Toplumları şekillendiren köklü, sistemik eşitsizlikleri ve önyargıları ortadan kaldırmak için belleğin gücünden yararlanma vizyonuna inanan Koalisyon, aynı yaklaşımı İsrail-Filistin bağlamına uygulamak için çabalıyor ve herkesi de bu çabaya katılmaya ediyor.
İki bölüm olarak tasarlanan çalışmanın ilk bölümü, bu hafta podcast formatında bir sohbet serisi olarak yayınlandı. Hafıza Merkezi olarak bu sohbet serisinin ilk dört bölümü için Türkçe altyazılar hazırladık –altyazılı sohbetlere ICSC Youtube hesabından ulaşabilirsiniz. Bu sohbetler, üye vicdan mekanları, akademisyenler, insan hakları savununcuları ve kültürel miras uzmanlarından oluşan konuk konuşmacıların bugün Filistin'de yaşanan vahşete yol açan temel nedenlere ve yanlış anlatılara odaklanması üzerine şekillendi.
İkinci bölümde ise, Bangladeş, Güney Afrika, Kuzey İrlanda ve diğer yerlerde benzer adaletsizliklerle karşılaşmış Vicdan Mekanları üyelerini ve ortaklarını bir araya getiren bir webinar düzenlenecek, çalışmadaki sohbetlere dair düşünce ve deneyimlerini paylaşmalarını sağlayacak. 21-22-23 Ocak tarihlerinde, saat 18.00’de başlayacak ve toplam altı saat sürecek bu etkinlikte katılımcılar, seri kapsamındaki sohbetlere ilişkin düşünce ve deneyimlerini paylaşma imkanı bulacak. Koalisyonun çalışmalarına ve webinara ilişkin daha fazla bilgiye www.sitesofconscience.org web sitesinden ulaşabilirsiniz.
"Filistin ve Ötesinde Bellek Neden Önemli?" serisi kapsamında gerçekleşecek altı sohbetten, Hafıza Merkezi’nin Türkçe altyazı desteği sağladığı dört sohbet hakkında bilgiler ve linklere aşağıdan ulaşabilirsiniz.
Birinci sohbet İsrail tarihçisi ve Exeter Üniversitesi Sosyal Bilimler ve Uluslararası Çalışmalar Fakültesi’nde tarih profesörü olan Profesör Ilan Pappé ile gerçekleşti. Pappé, İsrail-Filistin durumunu anlamak için kritik öneme sahip olan tarihi bağlamları ele aldı. Bu doğrultuda, olayların tarih dışılaştırılması çabalarını ve travmatik anıların nasıl silah haline getirildiğini inceledi.
İkinci sohbette Columbia Üniversitesi Kadın ve Cinsiyet Araştırmaları Enstitüsü'nde ve İngiliz Dili ve Karşılaştırmalı Edebiyat alanında William Peterfield Trent Profesörü olan Marianne Hirsch, travmatik olayların anımsanmasının şiddeti haklı göstermek veya önyargılı ideolojileri pekiştirmek için nasıl kullanılabileceğini tartıştı. Ayrıca, farklı travmatik tarihi olayların kesiştiği ve bir arada var olduğu bağlantılı hafıza (connective memories) kavramını ele aldı.
Üçüncü sohbette Rutgers Hukuk Fakültesi'nde seçkin bir hukuk profesörü ve Şansölye Sosyal Adalet Bilim İnsanı aynı zamanda Güvenlik, Irk ve Haklar Merkezi'nin de kurucu direktörü olan Profesör Sahar Aziz, Filistinliler ve Müslümanlar hakkındaki ırkçı stereotiplerin ayrımcı politikaları ve uygulamaları nasıl desteklemek için kullanıldığını tartıştı. Ayrıca, İslamofobi ile antisemitizm arasındaki bağlantıları ve antisemitizmin Filistin hakları savunucularını karalamak için bir araç olarak nasıl kullanıldığını ele aldı.
Dördüncü sohbette al-Shabaka Filistin Politika Ağı’nın eş direktörü Yara Hawari, medyada Filistinlilerin on yıllardır nasıl insanlıktan çıkarıldığını ve bunun Filistinlilere karşı uygulanan vahşetin kabul edilmesine nasıl zemin hazırladığını, Filistin ile ilgili medya haberlerinde gazeteciliğin temel ilkelerinden nasıl vazgeçildiğini tartıştı.
▶ Uluslararası Vicdan Mekanları Koalisyonu Instagram hesabı için tıklayın.
▶ "Filistin ve Ötesinde Bellek Neden Önemli?" sohbet serisi kapsamında tüm sohbetlere ulaşmak için tıklayın.