Hakikat Adalet Hafıza Merkezi olarak gençlerin gerçekleştireceği geçmişle yüzleşme konulu projelere destek veriyoruz.
Geçmişte yaşanan kitlesel ve sistematik insan hakları ihlallerini topluma anlatmak ve tarihsel adaletsizliklere karşı mücadele etmek isteyen gençleri Geçmişten Öğrenmek, Bugünü Değiştirmek Programı’na başvurmaya çağırıyoruz.
Proje başvuruları için son tarih 21 Ekim 2013.
“Geçmişten Öğrenmek, Bugünü Değiştirmek Gençlik Projeleri Destek Programı” geçmişte yaşanan ağır ve sistematik insan hakları ihlalleri hakkındaki hakikatlerin toplumun farklı kesimleri tarafından öğrenilmesine katkı sağlayan gençlik projelerini desteklemeyi hedefliyor.
Gençler, geçmişteki devlet suçlarıyla ilgili hakikatleri ve/veya mağdurların taleplerini anlatan, barışçıl, kar amacı gütmeyen, uygulanabilir, çoğaltılabilir ve mümkün olduğunca tabana (grassroots) ulaşan projelerle programa başvuru yapabilir.
Program kapsamında seçilen projelerin ekiplerine bir eğitim verilecek ve proje giderleri için bir maddi destek sağlanacak.
Programdan destek almak isteyen 2-4 kişilik gençlik gruplarının projelerini başvuru formu aracılığıyla 21 Ekim 2013 saat 17.00’ye kadar genclik@hafiza-merkezi.org adresine göndermeleri gerekiyor.
Türkiye’de devlet kaynaklı şiddetle hesaplaşılması demokratikleşme ve toplumsal adaletin tesis edilmesi açısından zorunlu. Devlet görevlileri tarafından zorla kaybetmeler, zorla yerinden etme, katliamlar ve gözaltında tecavüz gibi birçok ağır suç işlendi. Bu suçlar, darbe süreçleri ve savaşın yoğunlaştığı süreçlerde artsa bile bir süreklilik arz ediyor. Süreklilik arz eden bir başka gerçek de suç işleyen devlet görevlilerinin cezalandırılmaması. Cezasızlık hükümetlerin, bürokrasinin, askeri yetkililerin ve adli kurumların ve bazen medyanın işbirliği ile sağlanıyor. Toplumun önemli bir kesimi ise bu suçları görmedi, duymadı ya da bildiklerine duyarsız kaldı.
Toplumun geçmişte yaşanan adaletsizlikler hakkındaki hakikatleri alternatif kaynaklardan öğrenmesi çok önemli. Geçmişten Öğrenmek, Bugünü Değiştirmek Programı gençlerin çok boyutlu insanlık suçları hakkında bilgi ve duyarlılıklarının gelişmesine ve onların geçmişle yüzleşme çabalarına katılımına önem veriyor. Çünkü gençler yetişkinlere göre değişime daha açık ve yapısal adaletsizliklerin devam etmesinin önüne geçmeleri mümkün. Toplumun geçmişe ilişkin hakikatleri öğrenmesini sağlayacak yaratıcı fikirleri var. Toplumun demokratikleşmesinin ancak gençlerin aktif katılımı ile mümkün olacağını düşünüyoruz.
Elimize ulaşan proje başvuruları arasından Danışma Kurulu tarafından seçilecek olanlara aşağıdaki destekler sağlanacak:
Sorular, kafa karışıklıkları
Emrah Gürsel: genclik@hafiza-merkezi.org | T: 0212 2433227
Programa katkılarından dolayı destekçilerimize teşekkür ederiz.