Geçmişte yaşanan kitlesel ve sistematik insan hakları ihlallerini topluma anlatmak ve tarihsel adaletsizliklere karşı mücadele etmek isteyen gençler beş yeni proje gerçekleştirecek.
Hafıza Merkezi, Geçmişten Öğrenmek, Bugünü Değiştirmek Programı kapsamında destekleyeceği beş gençlik projesini belirledi.
Hafıza Merkezi’nin program kapsamında gençlik projeleri için yaptığı çağrıya farklı şehirlerden toplam 32 gençlik grubu başvurdu. Yapılan başvurular Hafıza Merkezi’nin beş kişilik jürisi tarafından değerlendirildi.
Bunlar arasından Jüri’nin belirlediği beş projeye, Hafıza Merkezi tarafından hem proje yazma, yürütme gibi teori/içerik bakımından hem de maddi olarak destek verilecek. Jüri desteklenecek projeleri seçerken etki, uygulanabilirlik ve proje ekibinin programın öncelikleri uygun olup olmaması gibi kriterler gözetti. Ayrıca konu ve bölge dağılımına da dikkat etmeye çalıştı.
Program e-posta grupları, web siteleri ve sosyal medya gibi kanallardan, sokak afişlerine kadar çok farklı mecralardan duyuruldu. Proje başvurusu için yaptığımız çağrı büyük bir ilgiyle karşılandı. Birçok kişi e-posta, telefon veya doğrudan ofisimizi ziyaret ederek bize ulaştı.
Desteklenecek gençlik projeleri aşağıda bulabilirsiniz:
Malatya’dan Berivan ve Dersim’den Burcu’nun projesi “Sarım” 1991 yılında Kulp’ta yaşanan olayları tanıklıklara dayanarak belgelemeyi ve sosyal medya üzerinden anımsatmayı hedefliyor. Diyarbakır’ın Kulp ilçesinde 24 Aralık 1991 tarihinde PKK cenazelerinin getirilmesi sırasında toplanan kitlenin üzerine ateş açılması sonucu resmi açıklamalara göre 7 kişi öldürülmüştü.
İstanbul’dan Ray Performans Kolektifi’nin projesi “Açık Kapı” zorunlu göç ile İstanbul’a gelmek zorunda kalan 13-33 yaşa arasındaki gençlerin yaşadıkları deneyimleri Forum Tiyatro atölyeleri aracılığıyla ifade etmelerini destekleyecek.
Çanakkale’den Pınar ve Filis 17 yıl önce Diyarbakır’da bir yakını zorla kaybedilen bir kadının direniş ve bekleyiş hikâyesini anlatan “Bir Kadın” isimli kısa metrajlı bir belgesel film çekmeyi hedefliyor.
Diyarbakır’dan Sibel, Rumet ve Emre’nin projesi “6 Çocuk, 6 Sokak Hikâyesi” ise sokak protestoları sırasında hayatını kaybeden altı çocuğun kısa hikâyelerini fotoğraf aracılığıyla hafızalaştıracak. Proje toplumu Diyarbakır’da yaşanan ve çok konuşulmayan bir gerçeğin üzerine düşünmeye çağırıyor.
Ankara’dan Ecem, Feyza ve Özge’nin projesi “Hafıza Ajandası” insanların günlük olarak kullandığı bir malzemeye geçmişte yaşanan insan hakları ihlallerini hatırlatma işlevi kazandırmayı hedefliyor. Ajanda basılı olarak ve internet aracılığıyla dağıtılacak.
Projelerin seçimi kendi alanlarında birikimli genç bir Jüri tarafından değerlendirildi. Aşağıdaki Jüri üyelerinin özgeçmişlerini buradan indirebilirsiniz.
Emrah Gürsel, Hafıza Merkezi Proje Koordinatörü
Enis Köstepen, Yapımcı – Sinema Yazarı
Eylem Ertürk, Anadolu Kültür Proje Geliştirme ve Kaynak Yaratma Koordinatörü
Mario Mažić, Youth Initiative for Human Rights Program Direktörü – Hırvatistan
Pınar Öğünç, Radikal Gazetesi Yazarı