Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
29.07.2013

Savaşın Yalanlarıyla Kalıcı Barış Olmaz

<< TÜM HABERLER

 

Özgür Gündem – Arzu Demir

TBMM Çözüm Komisyonu, geçtiğimiz günlerde Hakikat Adalet Hafıza Merkezi kurucusu Murat Çelikkan’ı dinledi.

TBMM Çözüm Komisyonu, geçtiğimiz günlerde Hakikat Adalet Hafıza Merkezi kurucusu Murat Çelikkan’ı dinledi. ANF’nin komisyon ve hakikat komisyonları üzerine sorularını yanıtlayan Çelikkan, şöyle konuştu: “Özel koşulları, belki subjektif nedenlerle çok şeffaf olmayan bir barış süreci yaşıyoruz. TBMM’de resmi olarak oluşturulan Çözüm Komisyonu’nun yanı sıra sanırım resmi olmayan çok sayıda yapı var. Akil İnsanlar Heyetleri raporlarını tamamladı. Bunların dışında uzun süredir PKK Lideri Öcalan ile yapılan görüşmeleri, ayrıca verilen izinlerle BDP liderlerinin İmralı’ya giderek yaptığı görüşmeleri, Kandil’e aktarmaları var. Aslında dünyadaki çatışma sonrası çözüm süreçlerinde bu tür işleyişler görmemiz mümkün. Ama hedefimiz demokrasi ve barış süreciyse, siyasi temsilcilerin ve temsil ettikleri yapıların doğrudan muhatap alınması ve masanın bir tarafında onların olması bir gerekliliktir. Henüz böyle bir süreç yaşamıyoruz. Ancak hala umutsuz olduğumu söyleyemem. Umutluyum. Biraz dolaylı gelişiyor. Açık değil. Dolayısıyla burada netliğe kavuşturulması gereken bir alan olduğu ortada.”

Kalıcı barış İçin…

Çelikkan, “İktidar hakikatle yüzleşmeye hazır mı?” şeklindeki soruyu ise şöyle yanıtladı: “Olsa iyi olur. Ortada bir ‘helalleşme’ lafıdır gidiyor. Son 30 yıl öncesinin muhafazakar iktidarları geçmişte işlenmiş suçları kaşımanın toplumu daha fazla böldüğü ve rahatsız ettiği gerekçesiyle bu helalleşmeyi gündeme getirdiler çoğu zaman. ‘Bakmayalım, dokunmayalım, unutalım’. Kendileri unutma niyetinde olabilir ama bu işin mağdurları -hem Türk kesiminde hem ağırlıkla Kürt kesimindeki mağdurları- unutmuyor. Dolayısıyla unutalım yaklaşımı terk edildi. Niye terk edildi? Çünkü kalıcı bir barış sağlamak ve barış içerisinde bir toplumda yaşamak istiyorsanız, bu ihlalleri, sorumluları ile birlikte kabul edeceksiniz ve ortaya çıkartacaksınız. İnsanların çoğunluğunun üzerinde mutabık kaldığı hakikatler etrafında yepyeni bir toplum oluşturacaksınız. Yoksa savaş yalanlarıyla beslenmiş toplumlarda kalıcı barıştan bahsetmek mümkün değil.”

Savaş, hakikatin sesini örtüyor

“Sizin bu savaşta gördüğünüz hakikat ne?” sorusuna da Çelikkan, “Savaş ve silahlı çatışma, demokratik sesleri, hakikatin sesini örtüyor. Barışa gerçekten inanıyorsak, bu hakikatlerin araştırılması ve devletin bu güne kadar işlediği suçların kabul edilmesi gerekir. Eğer sivillere karşı işlenmiş suçlar varsa bu durum örgüt için de geçerli olur” diye yanıt verdi.