İstanbul Tütündeposun’da “Hafızayı Harekete Geçirmek: Kadınların Tanıklığı” adlı sergi devam ediyor. Proje kapsamında “Eylem için Hafızayı Harekete Geçirmek” başlıklı beş günlük atölye çalışması kapsamında sanatçı, aktivist ve akademisyenler bir araya geldi. Proje, Columbia Global Center/Sabancı Üniversitesi Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları Forumu ve DEPO ev sahipliğinde yürütülüyor. Sergiye ilişkin konuşan sergi kuratörü Ayşegül Altınay, “Herkesin ortak bir derdi var. Savaşları ve siyasal şiddeti tanımak, onlara tanıklık etmek, kaydını tutmak, kadınların özellikle yaşadıkları deneyimlerle nasıl mücadele ettiklerini ilişkin arşiv oluşturmak ve sanat eserleri oluşturmak için yola çıkmış kadınlardan oluşturulan sergi açtık” dedi.
Sergide bir çok sanatçının yanı sıra Hafıza Merkezi’nin arşiv çalışmalarının bulunduğunu söyleyen Ayşegül, “Arşiv çalışmasını burada farklı şekilde sunmayı seçtik. Hafıza Merkezi, yaptıkları görüşmelerle kayıp yakınlarının bu süreci ve sonrasını nasıl yaşıyor, nasıl başa çıkıyorlar olarak verdi. Sergide ayrıca Nar Photos’un protesto anlarından seçtiği fotoğrafları da yer alıyor” dedi. Ayşegül, 1990’ların başında başlayan Saddam Hüseyin’in Kürtlere saldırısı ve Irak’ta gördükleriyle beraber kendisine gelen mektupları fotoğraflayan yazar Susan Meiselas’ın çalışmasının da sergide yer aldığını belirtti. “Meydan’ın Belleği” adlı esere de dikkat çeken Ayşegül, “Çift kanallı video çalışması olan Meydan’ın Belleği, iki ekranda aynı anda akan farklı mekanları gösteriyor” şeklinde konuştu.
Hafıza Merkezi’nin daha önce hazırlamış olduğu “Fotoğrafı Kaldırmak” adlı belgesel çalışmalarını sergide sanatseverlerle buluşturduklarını söyleyen Hafıza Merkezi üyelerinden Özlem Kaya ise “Hafıza Merkezi olarak, Cumartesi Anneleri’yle kaybedilen eşi ve çocuklarının arkasında kalan fotoğraflar üzerine görüşme gerçekleştirdik. Her hafta anneleri meydanlarda fotoğraf taşırken görüyoruz. Biz de fotoğrafın evdeki halini görmek istedik ve ailelerle fotoğraftan geriye kalanlar üzerine konuştuk. Sergide fotoğraf ve ses yerleştirme tarzıyla yer edinen bu çalışma sanatseverler tarafından büyük ilgiyle karşılandı” diye belirtti. Dilan Karamanoğlu – Zehra Doğan / İstanbul – Jinha-
Demokratik Sanatçılar Birliği, IŞİD’in katliam ve saldırılarına maruz kalan Şengal halkıyla dayanışmak amacıyla yarın Amed’de gerçekleştireceği konser Dağkapı Şêx Seîd Meydanı’na alındı. Pınar Aydınlar, Ferhat Tunç, Tolga Sağ, Necmettin Xulamî, Taxsîn Xıdır’ın da aralarında bulunduğu 30’u aşkın sanatçının yer alacağı etkinlikte HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş da katılıyor. Konsere ilişkin konuşan Mezopotamya Kültür Merkezi (MKM) sanatçılarından Ayfer Düzdaş, konserin Şengal halkına karşı uygulanan sürgün ve katliam karşısında sanatçıların haykırışı olacağını belirtti.