Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
03.04.2018

Kayıp yakınlarının lügatında zorla kaybetmeler

<< TÜM HABERLER

Bazen bir suça maruz kalanın yaşadığı acının biricikliğini anlatmanın en iyi yolu, onların toplum için sıradan addedilen şeylerle kurduğu farklı ilişkiyi anlatmaktan geçiyor. Kemikbedentelefonkapıpijamamaskedilekçeçiftçifotoğraf… Tüm bu kelimeler birçoğumuz için belki akla sadece sözlük anlamlarıyla geliyor. Oysa aynı kelime ve kavramlar zorla kayıplar evreninde bambaşka anlam ve çağrışımlar kazanıyor.

Zorla kaybedilenler lügatı, zorla kaybetme suçuna özgü acımasızlığı ve mağdurların yaşadığı acıyı kelimelerin nesnel anlamlarını kullanarak anlatmayı hedefleyen bir sosyal medya kampanyasıydı. Bu fikir ilk olarak 11 Şubat 2017 tarihinde düzenlediğimiz çalıştayda Pikan Ajans‘ın kurucularından Pınar İlkiz tarafından önerilmişti.

Zorla kaybetme suçunu yeni neslin ilişkilenme biçimlerini göz önünde bulunduran yenilikçi görsel araçlarla anlatmayı hedeflediğimiz bu çalıştaya veritabanı, programlama, veri görselleştirme, video, oyunlaştırma, görsel sanatlar ve kurumsal iletişim gibi ilgi alanlarından yaklaşık 40 katılımcı katılmış, burada çok sayıda yenilikçi görselleştirme projesine dair prototipler geliştirmiştik. Çalıştayda önerilen fikirlerin bir kısmını geliştirmeye yönelik başlattığımız sonraki süreçte zorla kaybedilenler lügatı, uygulama  fırsatı bulduğumuz çalışmalardan biri oldu.

Pikan Ajans ile işbirliği içinde yürüttüğümüz kampanyanın hazırlık etabında önce Hafıza Merkezi’nin veri kaynaklarının (zorla kaybedilenler veri tabanı, raporlar ve kayıp yakınları ile yaptığımız görüşmeler) üzerinden gittik. Burada tespit ettiğimiz kelimeler gündelik hayatta sıradan anlamlara sahip olup kayıplara ilişkin anlam dünyasında suçun belirgin bazı özelliklerine işaret ediyordu. Örneğin bazı kayıp yakınları yaptığımız görüşmelerde yakınlarının evlerinden güvenlik güçleri tarafından alınırken pijamalarını dahi değiştirmeye fırsat verilmediğini anlatmışlardı. İnsanın güven mekânı olan evinden ve ailesinden hızlıca çekip alınmasına dair burukluk duygusu böylece bu anlatılarda pijama imgesi ile özdeşleşiyordu. Kapı ve telefon ise umut duygusu ile özdeşleşen iki kelime olarak karşımıza çıkıyor. Aradan geçen yıllara rağmen hala çalan bir kapının ya da telefonun ardından “belki odur” hissine kapılabilen kayıp yakınları için bu duygu ne yazık ki onların yas tutmasına engel olan türden bir umut. Yaptığımız tarama sonucunda bu ve buna benzer 27 kelime ve kavram tespit ettik.

Hazırlık sürecinin devamında tespit ettiğimiz her kelime ve kavram için kaybedilenlerin dünyasını anlatan tanımlar hazırladık. Travma yüklü bu deneyimleri aktarırken bir yandan sıradan insanların ilgisini çekebilmemiz, bir yandan da konunun ağırlığını dikkate almamız gerekiyordu. Bu yüzden iki ihtiyacı da gözeten bir yaklaşımı benimsedik. Bu doğrultuda metin içeriklerini ve görsel tasarımları tamamladıktan sonra 2017 yılının Ekim, Kasım ve Aralık ayları boyunca lügat görsellerini paylaştık. Umuyoruz ki bu çalışma ile sosyal medya mecrasını kullanan yenilikçi bir hafızalaştırma çalışması gerçekleştirmiş olduk.


Kampanya görselleri

Twitter, Facebook ve Instagram hesaplarımızdan 24 Ekim – 28 Aralık 2017 tarihleri arasında paylaştığımız görsellerinin tamamını altta bulabilirsiniz. Görselleri gerçek ölçüsünde görmek için üzerine tıklayabilirsiniz.

Kapı kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Yakınları zorla kaybedilen insanların, yıllar geçmesine rağmen geri gelecek umuduyla kilitlemedikleri, her çaldığında "belki bir haber gelmiştir" diye açtıkları şey. ifadesi.
telefon kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Yakınları zorla kaybedilen insanların, yıllar geçmesine rağmen her çaldığında "Belki bir haberdir" diye açtıkları cihaz. ifadesi.
Dört Ayaklı Minare için wikipedia özeti yerine önerilen: Türkiye'nin önde gelen insan hakları avukatlarından Tahir Elçi'nin, hemen dibinde gerçekleşen bir basın açıklamasına katılımının ardından faili meçhul bir cinayet sonucu hayatını kaybettiği yapı. ifadesi
yol kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilenlerin nerede olduğu sorulduğunda devlet yetkililerinin onları bıraktıklarını söylediği yerlerden biri. ifadesi
Soruşturma kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de dosyasına ulaşılan 344 zorla kaybedilen kişiden 218'i için sürüncemede bırakılan yargı süreci. ifadesi.
Roboski kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: 28 Aralık 2011 akşamı, Zaho'dan Türkiye'ye "kaçaktan" dönen 38 kişilik kafilenin Türk Silahlı Kuvvetlerine ait uçaklar tarafından bombalanmasıyla yaşamını yitiren, çoğu çocuk ve genç 34 sivilin yaşadığı ilçe. ifadesi.
Pijama kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilen insanların önemli bir kısmının evinden götürülürken üzerinde olan giysi. ifadesi.
Özür dilemek, kavramı için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilenlerin yakınlarının, yaşadıklarına ilişkin devletten resmi düzeyde bekledikleri davranış. ifadesi.
Meydan kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilenlerin çoğunun yakınlarının fotoğraflarla birlikte toplandıkları alan. ifadesi.
Maske kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilenlerin birçoğunu alıkoyanların başlarına geçirdiği kumaş parçası. ifadesi.
Kemik kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Yakınları zorla kaybedilen insanların, yakınlarına dair bulunmasını istedikleri vücut kalıntıları. Hafıza Merkezi'nin görüşmelerinde kayıp yakınlarının en çok vurguladığı taleplerden biri. ifadesi.
üç nokta ile ifade edilen kayıp kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilen 500 kişiden 289'unun akıbeti, bilgisi. Hafıza Merkezi veritabanı kaynak gösteriliyor.
Kasım kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilen 500 kişiden 52'ünün kaybedildiği ay. ifadesi.
kahır kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Zorla kaybetmelerin sonunda insanların baş başa kaldıkları dayanılması güç duygu. ifadesi.
Jandarma kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilenlerin ailesinin, olayın ardından yakınları hakkında bilgi almak için sorumlu tuttukları askeri kuvvet.
Haber kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilenler hakkında yakınlarının çoğu zaman sahip olamadığı şey. ifadesi.
Gaiplik kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilenlerin önemli bir kısmının eşlerinin sosyal haklarından yararlanmak için almak zorunda kaldıkları belge/statü.
Fotoğraf kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de kayıp yakınlarının, kayıplarını andıkları meydanlarda ellerinde ya da kucaklarında taşıdıkları görüntü. ifadesi.
Ekim kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilen 500 kişiden 56'sının kaybedildiği ay. bilgisi.
Dilekçe kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Zorla kaybedilenlerin yakınları tarafından sevdiklerinin akıbetini öğrenmek için yazılan, imzalanan, parmak izi basılan fakat sonuçta asla dikkate alınmayan belge. ifadesi.
Derdi bir olmak ifadesi için tdk anlamı çoğaltılarak yapılan Yakınları zorla kaybedilen insanların durumu, ifadesi.
Çocuk kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilen 500 kişiden 29'u. bilgisi.
Çiftçi kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilen 500 kişiden 152'sinin mesleği. ifadesi.
Beden kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilen 500 kişiden yalnızca 211'ine dair bulunabilen, bu insanların cansız varlıklarının maddi bölümü. ifadesi.
Aralık kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilen 500 kişiden 35'inin kaybedildiği ay. bilgisi.
almak kelimesi için tdk anlamı yerine önerilen: Türkiye'de zorla kaybedilenlerin çoğunun yakınlarının, sevdiklerinin kendilerinden nasıl ayrıldığını anlatırken kullandığı fiil. ifadesi.
AİHM kelimesi için tdk anlamına yapılan: Türkiye'de zorla kaybedilen 129 kişi adına yapılan 72 başvurudan 55'i hakkında ihlal kararı veren uluslararası mahkeme. bilgisi.