Ana içeriğe atla
Ana Sayfa

 

Evrensel

TBMM’de oluşturulan Çözüm Komisyonu Murat Çelikkan, akademisyen Özgür Sevgi Göral ve kapatılan Halkın Emek Partisi (HEP) Genel Başkanı Feridun Yazar’ı dinledi. AKP Amasya Milletvekili Naci Bostancı başkanlığında yapılan toplantıya AKP’li komisyon üyeleri Abdulkerim Gök, Fatoş Gürkan, Ziver Özdemir, İdris Şahin, Süleyman Hamzaoğulları ve Abdulkerim Gök, Barış ve Demokrasi Partisi milletvekillerinden ise Hüsamettin Zenderlioğlu, Sebahat Tuncel, Ertuğrul Kürkçü ile Erol Dora katıldı.

‘Hakikat Komisyonu Kurulsun’

Komisyonda ilk sözü alan akademisyen Özgür Sevgi Göral, 1980 darbesinden sonra rejim muhaliflerine karşı uygulanan mücadele yöntemlerinin farklılaştığını belirterek, “Siyasal tarihimiz boyunca kullanıla gelen cinayet yöntemlerine gözaltında kayıplar, uluslararası literatüre göre ise zorla kaybetme devreye girdi. 1990 yılından sonra bu yöntem OHAL bölgesinde hızla tırmanışa geçti. Binlerce insan siyasal sebepler ile zorla kaybettirildi veya faili meçhul cinayetlere kurban gitti” dedi. Zorla kaybettirmede Diyarbakır’ın 382 kişi ile ilk sırada olduğunu, Cizre, Silopi, İdil’de bu sayının ciddi boyutlarda olduğunu söyleyen Göral, “Zorla kaybettirilme süreçlerine katılan devlet görevlilerinin görevlerine son verilmeli, koruculuk sistemi lağvedilmeli, yargılamalarda zaman aşımı işlememeli, hakikat komisyonları kurulmalı, çok boyutlu tazminat programları oluştutulmalı” şeklinde konuştu.

‘Devlet Özür Dilesin’

Daha sonra söz alan Hakikat Adalet Hafıza Merkezi kurucusu Murat Çelikkan ise bugüne kadar 40’a yakın ülkede Hakikat Komisyonu kurulduğunu hatırlatarak, “Komisyonların ilk adımı belgelemedir. Türkiye’de kayıpların yüzde 68’inin mezarı bile bulunmamıştır” dedi. Uzlaşma ve barış için ortak bir bakış geliştirilmesi gerektiğini söyleyen Çelikkan, “Toplumsal kırılma ve bölünme sadece komisyonlarla telafi edilemiyor ya da onarılamıyor. Yargılama hakkının tanınması, hakikatin ortaya çıkması, tazminatların ödenmesi, hafızalaştırma uygulamalarının hayata geçirilmesi ve idari reformlar sürecinin işletilmesi gerekir. İnsanların genel talepleri akıbetin saptanması ve devletin özür dilemesi” dedi.

‘Devletin Planını Bilmiyoruz’

Komisyonun ikinci oturumunda söz alan HEP Genel Başkanı Feridun Yazar “Kürtlerin dertleri aş, iş değil sadece. Ortadoğu’da nüfusu 40 milyonu aşmış bir halk olarak birlikte yaşadıkları halklarla aynı haklara sahip olmak istiyorlar. Dillerini ve kimliklerini istiyorlar. Kendi hakları hakkında karar verebilmek istiyorlar” dedi. Kürt sorununun insanca yaşam sorunu olduğunu dile getiren Yazar, “Sorunun çözümü konusunda devletin ne planladığını bilmiyoruz. Kürtçe eğitim, Kürtler açısından olmazsa olmazdır” dedi.
1993 yılında 6 kişiyle beraber Bekaa’ya gittiklerini söyleyen Yazar, “Bizi PKK’liler, Şam istihbaratı, MİT yetkilileri ve Türkiye Büyükelçiliği yetkilileri karşıladı. Sayın Öcalan o zaman sorunun artık silahla değil, demokratik yollarla çözülmesinden yanaydı” dedi. (ANKARA)