Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
<< TÜM PROJELER

Haklara Destek Programı - 2019-2022

Başlangıç Tarihi: 01.02.2019

Bitiş Tarihi: 01.01.2022

Web Sayfası: https://www.haklaradestek.org/

Haklara Destek, hak temelli çalışan sivil toplum kuruluşlarına yönelik bir alt-hibe uygulamasıdır. 2019 yılında ilki gerçekleştirilen program, Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu’nun finansmanı ile Hakikat Adalet ve Hafıza Çalışmaları Derneği (Hafıza Merkezi) ve Heinrich Böll Stiftung (HBS) ortaklığında oluşturduğumuz “İnsan Haklarının Güçlendirilmesi ve Dayanıklılığının Artırılması: Türkiye’de İnsan Haklarını Destekleme Mekanizması” başlıklı program ile tamamlandı. Projenin aynı başlıklı ikinci etabı Ocak 2022’de başladı ve halen devam ediyor. 

Haklara Destek websitesi için tıklayın. 

Hedef

Haklara Destek'in hedefi, insan hakları ve katılımcı demokrasinin gelişmesine katkı sağlayarak hak temelli faaliyetler gösteren örgütlere hibe ve kapasite gelişim desteği sağlamak. 

Gerekçe

İçinden geçtiğimiz bu süreçte, başta insan hakları olmak üzere hak mücadelesini sürdüren örgütlerle dayanışmak ve demokratik alanın genişletilmesine katkı sağlamak için Haklara Destek'i başlattık. Türkiye’de özellikle hak temelli çalışan sivil toplum örgütlerine yönelik artan kısıtlamalar ve denetimlerle beraber sivil alanda bir daralma yaşıyoruz. Sivil toplum örgütlerini engelleme faaliyetlerinin ve cezalandırmaların yanı sıra yüzlerce hak savunucusu çeşitli adli ve idari baskılarla karşı karşıya kalıyor. Bu süreçten nasibini en çok kırılgan gruplarla çalışan küçük ölçekli örgütler alıyor.  

Faaliyetler

1. Hibe Desteği 

  • Haklara Destek I: Program doğrultusunda Temmuz 2020 – Haziran 2021 tarihleri arasında 48 küçük ve orta ölçekli hak temelli  örgüte hibe ve kapasite gelişim desteği sağladık. Haklara Destek'in birinci etabı 18-19 Ekim 2021 tarihinde gerçekleştirilen kapanış toplantısı ile sona erdi. 
  • Haklara Destek II: Hak temelli, küçük- orta ölçekli 41 örgüte Ocak 2023- Aralık 2025 tarihleri arasında 2 sene boyunca, kurumsal hibe ve kapasite gelişim desteği sunuluyor.

2. Kapasite Gelişim Desteği

Kurumsal hibe desteğinin paralelinde örgütlere 24 ay boyunca kapasite gelişim desteği altında farklı araçlar ile destek mekanizmaları oluşturuyoruz. 

  • Çalıştaylar: İhtiyaç analizi sonucunda örgütlerin ortaklaşan ihtiyaçları doğrultusunda 4 alanda 41 örgüte çevrimiçi çalıştaylar tasarlanır. 
  • Birebir uzman desteği: Uzman desteği örgütün kendi yapısına has ihtiyaçlarını birebir çalışma ile karşılamayı hedefler. Her örgüt program boyunca iki kere olmak üzere 48 saatlik bir program ile iki ayrı uzman eşliğinde birebir çalışma yürütür. 
  • Webinarlar: 2 senelik program boyunca örgütlerin talep ve ihtiyaçlarına göre hak temelli çalışmalarını destekleyecek webinarlar kurgulanır.

3. Rapor 

Haklara Destek I'in en önemli çıktısı da yararlanıcı örgütlerin destekleri ile hazırlanan Eylem Ertürk’ün editörlüğünü yaptığı Türkiye’de Daralan Demokratik Alan ve Covid-19 Salgını 2020-2021 Raporu oldu.