Nazlı Durak’ın hazırladığı dans performansı ve günceyi görüntülemek için tıklayınız.
Hafıza Merkezi’nin yürüttüğü Hafıza ve Gençlik projesi Ocak ayı sonunda tamamlandı. Hafıza ve Gençlik kapsamında hazırlanan projelerden biri de, katılımcılardan Nazlı Durak’ın daha önce hiç görmediği Hasankeyf’in mekân hafızasını beden ve dans aracılığıyla aktardığı performans çalışması ve bu üretime eşlik eden günce oldu.
Bu çalışma kapsamında Hasankeyf’i ziyaret eden Nazlı, yeni taşınan yerleşim yerinde geçirdiği vakitten ve direniş alanında bulunmuş kişilerle yaptığı görüşmelerden edindiği izlenimleri dans aracılığıyla aktardı. Nazlı, üzerinde çalıştığı projeyi şöyle anlatıyor: “Mekânlar korkunç bir hızla yıkılıp yok edilse de, mekânın hafızasının orada yaşamış bedenleri mesken edindiğini düşünürüm. Canlı mesken yerleri olan beden hafızası ile kurduğum diyalogu anlatma biçimim, kendi bedenimin performansını mekâna yerleştirmek ve bu yolla direnişe sanatsal bir ifade ile katkıda bulunabilmekti.”
Nazlı, bu proje kapsamında ürettiği performansa eşlik eden bir video blog ve günce de tuttu. Güncede Hasankeyf’e gitmeden önce yürüttüğü araştırma süreci, Hasankeyf’e olan yolculuğunda edindiği izlenimleri ve direnişe katılan kişilerle yaptığı görüşmeler anlatılıyor.
Video blogda ise ortaya çıkan performansın anlatısını kurarken aldığı kararlara dair süreç anlatılıyor. ABD’nin Los Angeles kentinde yaşayan Afrikalı diasporanın yarattığı karakteristik bir sokak dansı stili olan Krumping’e özgü hareketlerden aldığı ilhamı, Hasankeyf sakinlerinin su ile kurduğu ilişkiden yola çıkarak bedeninde uyanan imgeleri ve bavul nesnesini kullanmaya yönelik kararları video güncesinde anlatan Nazlı, bu performansa dair iki ayrı video hazırladı.
Nazlı’nın dans performasını içeren Çivi ve Mekân Hafızası Denemesi adlı bu iki ayrı video da aynı mekânlarda geçiyor. Aynı malzemelerle iki farklı kurgu sunan videolar, izleyiciye farklı kurguların ürettiği anlamları sorgulama alanı açıyor. Açılan bu alana dahil olmaya hevesli sanatçı, aynı soruları günce blogunda kendine ve izleyicilerine soruyor:
“Performans sürekli bir izleyiciye kendini inandırma çabası mıdır? Performans kararlılıkla ilgili gibi geliyor. Bir şeye doğru yönelimini, o anda olan şeyle bütünleşerek; kararlı bir biçimde varolman bir performansa dönüşebilir elbette. Hasankeyf’e gitme kararlılığımda ve orada geçirdiğim vakitteki büyülenmem geldi beden hafızama.”
Hafıza ve Gençlik projesi, dünyadaki ve Türkiye’deki güncel hafıza çalışmalarını ve mücadelelerini genç kuşak ile birlikte tartışmayı hedefliyor. Proje kapsamında yaşları 18-25 arası toplam 20 gence yönelik bir atölye programı düzenledik ve katılımcıların kendi hafızalaştırma projelerini gerçekleştirmeleri için destek sunduk.