Halk arasında Amlo olarak adlandırılan Andrés Manuel López Obrador, 2014’ten beri çözülemeyen bu suçun faillerini bulmak üzere kolları sıvadı.
Meksika’da görevi devralan cumhurbaşkanı Andrés Manuel López Obrador bir Hakikat Komisyonu kurulması talimatıyla, ülkenin karanlıkta kalmış en korkunç suçlarından birinin yeniden araştırmasını talep etti. Kartel tetikçileri, yolsuzluğa bulaşmış polislerin eşliğinde 43 stayer öğretmeni kaçırmış ve muhtemelen öldürmüştü.
Cumhurbaşkanı, 2014 Eylül ayında Meksiko Kenti’nin 185 km güneyindeki Igualá’da bulunan Ayotzinapa üniversitesi öğrencilerini hedef alan meydana gelen hadisenin tüm açılardan araştırılacağına söz verdi.
Vahim olay, López Obrador’un selefi Enrique Peña Nieto hükümeti döneminde işlenmiş en korkunç suçlardan biriydi ve ülkenin organize suçla askerileşmiş mücadelesinde yaşanan yaygın cezasızlık ve adaletsizliğin sembolü haline gelmişti.
Kaybettirilen öğrencilerin aileleri, kısmen işkenceyle elde edilen itiraflara dayanan ve saldırı gecesi Meksika ordusunun faaliyetlerinin incelenmesine izin verilmeden yürütülen resmi soruşturmaya dair öfke ve rahatsızlıklarını defalarca dile getirmişti.
López Obrador, Ulusal Saray’da yaptığı açıklamada “Söz veriyorum, ne bu hazin ve acı vakada, ne de başka bir olayda cezasızlığa yer olmayacak,” sözlerine yer verdi.
“Ümit ediyorum ki hakikat çok yakında ortaya çıkacak: Adalet yerini bulacak ve emsal teşkil edecek. Böylece bir daha asla insan hakkı ihlali olmayacak ve hiçbir Meksikalı, çocuklarının kaybettirilmesi nedeniyle ıstırap çekmeyecek.”
Peña Nieto hükümetinin “tarihî hakikat” olarak tanımladıkları resmî görüşü, “kayıp öğrencilerin bedenlerinin bir çöplük alanında çıkan büyük yangında tamamen yok olduğu” şeklinde sunulmuş; ancak bağımsız adli tıp uzmanları bu anlatımı destekleyecek bir kanıta bulamamıştı.
Kayıp öğrencilerden Miguel Ángel’in annesi Maria Hernandez Martinez cumhurbaşkanına şöyle hitap etti: “Bizi Enrique Peña Nieto’nun bıraktığı bu çöplükten çıkar.”
Sembollerle yüklü törende, López Obrador uzun bir vaatler listesi içeren konuşmasının ardından yemin ederek görevi devraldı. Halk arasında kısaca Amlo olarak anılan yeni cumhurbaşkanı, Meksika’da “neo-liberal” dönemin sonunu ilan ederek yeni tren yolları, inşa edilecek rafineriler, öğrencilere burslar ve ülkeye huzur getirmeyi içeren 100 maddelik planını uzun uzadıya anlattı.
Sorunlarını öncelikli olarak ele alacağını söylediği Meksika yerli halkları da López Obrador’a “şeflik asası” sundu.
López Obrador, eski başkanlık sarayı Los Pinos’u halka açtığında yemin törenini dinlemeye gelen binlerce insan, saray bahçelerinde dolaşıp López Obrador’un oturmayı reddettiği konutu gezdi.
López Obrador, kendini kemer sıkma politikalarıyla tanımlamaya başladı. Bir şoförün kullandığı Volkswagen Jetta araba ile seyahat ediyor ve tarifeli uçaklara biniyor. Meksika’nın Boeing 787 model cumhurbaşkanlığı uçağı satışa çıkarılmak üzere yurtdışına götürüldü.
On yıllardır devam eden gizliliğe son verme sözüne sadık kalarak sabahın yedisinde düzenlediği ilk basın toplantısında López Obrador, gazetecilere, “Burada durmuş size bilgi veriyorum, bu bir değişim adımı değil mi?” diye soruyordu.
López Obrador sabahın erken saatlerindeki basın toplantılarına Meksiko Kenti belediye başkanı olduğunda başlamıştı. Bu sayede televizyon ve radyo gündeminde yer alma başarısını, ABD Başkanı Donald Trump’ın güne twit bombardımanıyla başlama adetine benzer bulanlar var.
ABD başkanı, pazartesi günü López Obrador’u twitter’dan tebrik etti: “Önümüzdeki uzun yıllar boyunca birlikte çok iyi çalışacağız.”
Kaynak: David Agren, Meksiko City – The Guardian