Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
03.09.2024

Panel: Hatay’da Hafıza ve Sanat Çalışmaları

<< TÜM HABERLER

Bu yıl üçüncü dönemini yürüttüğümüz Hafıza ve Gençlik programı kapsamında, Hatay’ın kültürel mirasını ve hafızasını yaşatmaya yönelik yürütülen çalışmaları ve bu çalışmaların özellikle 6 Şubat depremleri sonrası etkilerini konuşacağımız bir panel düzenliyoruz. Hafıza ve Gençlik 2024 programı katılımcılarından Yiğit Göktuğ Torun’un moderatörlüğünü yürüteceği panel, 9 Eylül Pazartesi günü İstanbul Beyoğlu’nda bulunan istos ofis’te düzenlenecek.

Hatay’a yönelik çeşitli hafızalaştırma projeleri yürüten üç konuşmacının yer alacağı bu etkinlikte, hafızalaştırma çalışmalarının Hatay halkı üzerindeki etkisini, Hataylılardan gelen geri bildirimleri ve bu çalışmaların yerel topluluklara nasıl katkı sağladığını ele alacağız. Bu panelin düzenlenmesindeki temel amaç, yürütülen bu çalışmaların sahada nasıl bir karşılık bulduğunu değerlendirmek ve gelecekte bu projelerin nasıl daha etkili hale getirilebileceğini tartışmak.

Konuşmacılar: Anna Maria Beylunioğlu, Aylin Vartanyan, Tuğçe Tezer
Moderatör: Yiğit Göktuğ Torun
Tarih: 9 Eylül 2024 Pazartesi, 18.00 – 19.30
Yer: istos ofis – Pembe Çıkmazı Sok. Büyük Zarifi Apt. No: 4 D: 6 K: 2 Beyoğlu

Etkinliğe kayıt yaptırmak için tıklayınız.

Nehna inisiyatifinin kurucularından Anna Maria Beylunioğlu, beledna - Hafıza Haritası projesiyle Hatay’ın belleğini nasıl dijitalleştirdiklerini ve bu projeye nasıl katkıda bulunduğunu aktaracak. Şehirdeki tarihi ve kültürel noktaların, halkın anılarıyla zenginleştirilerek korunması ve bu belleğin geleceğe taşınması üzerine yürüttüğü çalışmalar, Hatay’ın hafızasını canlı tutmayı amaçlıyor. 

Şehir plancısı ve akademisyen Tuğçe Tezer, depremden sonra Hatay’da somut ve somut olmayan mirasın korunması üzerine çalışmaları ve bu bağlamda hazırladığı Antakya Yürünebilir Kent Tarihi Rehberi’nin olanaklarını, Antakya’da düzenlediği hafıza yürüyüşleri ve bu yürüyüşlere gösterilen ilgi üzerine konuşacak. Bu yürüyüşler, şehrin tarihine ve kültürüne dair bilinmeyen hikâyeleri açığa çıkarıyor ve katılımcılara farklı bir perspektif sunuyor.

Aylin Vartanyan ise sanatın Hatay’daki bellek çalışmalarına nasıl entegre edildiğini ve öğretmenler ile düzenlediği atölyelerde sanatın eğitimciler için oynadığı rolü paylaşacak. Antakya’daki öğretmen ağıyla çeşitli projeler yürüten Vartanyan, sanatın birleştirici ve iyileştirici gücünün açtığı alanda bir arada yas tutabilmenin olasılıklarını araştırıyor.

Konuşmacılar

Anna Maria Beylunioğlu

Anna Maria Beylunioğlu, profesyonel aşçılık eğitimi almış bir siyaset bilimcidir. Çalışma alanları arasında din-devlet ilişkileri, din özgürlüğü, dini azınlıklar ve yemek, toplum ve siyaset ilişkisi bulunuyor. MEF ve Koç Üniversitelerinde “Din ve Siyaset” ve “Gıda, Siyaset ve Toplum” başlıklı dersleri veriyor. Dr. Beylunioğlu ayrıca Hatay’da yaşayan Ortodoks toplumunun güçlü kimlik bileşenlerinin yanı sıra güncel sosyal ve siyasi sorunları hakkında farkındalık yaratmak amacıyla Ekim 2021’de başlatılan Nehna adlı girişimin kurucu ortağı ve eş editörüdür. Nehna, 2023 yılında şehri yerle bir eden depremlerin ardından Hatay ile dayanışma çabalarıyla dikkat çekti. Nehna, çalışmalarını web sitesinde makaleler yayımlayarak ve Hatay’ın hafızasını korumaya çalışan projeler yürüterek sürdürüyor. Yakın zamanda bireylerin şehirlerinin tarihini ve hafızasını korumak için fotoğraf ve hikâyelerle katkıda bulunabilecekleri yarı kontrollü açık kaynaklı bir platform olan beledna - Hafıza Haritası web sitesini hayata geçirdiler.

Aylin Vartanyan

Aylin Vartanyan, politik ekonomi ve edebiyat alanlarında Barnard College ve Columbia Üniversitesi’nde aldığı eğitimler sonrasında kariyerine Boğaziçi Üniversitesi’ne Yabancı Diller Yüksekokulu’nda eleştirel okuma ve yazma dersleri vererek devam etti. Üniversitenin Barış Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi’nde 2006 yılındaki kuruluşundan günümüze eğitmen olarak çalıştı, seminerler ve konferanslar düzenledi, eleştirel pedagojiyi sanat tabanlı bir bakış açısıyla harmanlayan müfredat oluşturma çalışmalarında yer aldı. 2010 yılında İsviçre’de bulunan European Graduate School’da doktora eğitimine başladı. CAGS derecesini aldıktan sonra 2010 yılında Boğaziçi Üniversitesi’nde bulunan Sosyal Hizmet Kulubü’nün Yel Değirmeni alt grubunun üyeleriyle başladığı “Dışavurumcu Sanat ve Çatışma Dönüşümü” başlıklı atölyeleri halen merakla sürdürmekte. 2021 yılının Şubat ayında İstanbul’da kurulan Dışavurumcu Sanatlar Enstitütüsü’nün (Expessive Arts Istanbul) üyesi olan Vartanyan, enstitüde atölye yürütücüsü olarak çalışıyor.

Tuğçe Tezer

Tuğçe Tezer, Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversietsi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğretim üyesi. Lisans derecesini 2010 yılında Yıldız Teknik Üniversitesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’nden, yüksek lisans derecesini 2013 yılında YTÜ Kentsel Mekân Organizasyonu ve Tasarımı Programı’ndan, doktora derecesini ise 2019 yılında MSGSÜ Şehircilik Programı’ndan aldı. 2021 yılında SALT Araştırma Fonu tarafından desteklenen “Antakya Yürünebilir Kent Tarihi Rehberi”ni hazırladı. Araştırma alanları arasında şehir planlama, kent tarihi, tarihsel coğrafya, kentsel morfoloji ve Antakya yer almaktadır. 2022-2023 yılları arasında TÜBİTAK Yurt Dışı Doktora Sonrası Araştırma Bursu desteğiyle Portekiz Porto Üniversitesi FEUP CITTA’da Antakya’nın 1910-1960 arası dönemine odaklandığı kentsel morfoloji üzerine doktora sonrası araştırmasını tamamladıktan sonra MSGSÜ Şehir ve Bölge Planlama Bölümü’ndeki görevine devam eden Tezer, Şubat 2023’ten bu yana Antakya’nın deprem sonrası iyileşme süreci üzerine çalışmaktadır.

Yiğit Göktuğ Torun

Yiğit Göktuğ Torun, Antakya’da doğdu. Üniversiteye başlayana kadar Hatay’da yaşadı. Boğaziçi Üniversitesi’nden Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler - Felsefe çift ana dal lisans derecesiyle mezun oldu. Üniversitenin üçüncü yılını Güney Kore’nin Seul kentindeki Sungkyunkwan Üniversitesi’nde geçirdi. Şu anda Berlin Humboldt Üniversitesi ve Orta Doğu Teknik Üniversitesi’nin ortak programı olan Alman-Türk Sosyal Bilimler Yüksek Lisans Programında DAAD bursu ile yüksek lisans eğitimine devam ediyor. Eğitim hayatı sırasında Mısır’ın Kahire kentindeki mülteci çocuklara yönelik bir projeye katıldı ve Erasmus+ stajını Duisburg-Essen Üniversitesi’nde Türkiye kaynaklı göç dalgaları üzerine yaptı. Şu anda Friedrich Naumann Vakfı’nda proje asistanı ve iletişimci olarak çalışıyor. Nehna gönüllüsü olan Torun, ve Hafıza ve Gençlik programının 2024 yılı katılımcılarından birisi.


Duyuru görseli: Yazılı kaynaklar; kitap, dergi, tez, yıllık ve makaleler ile görsel kaynaklar; harita, gravür, fotoğraf ve çizimler. Tuğçe Tezer’in kişisel arşivi. Kaynak: Tezer, Tuğçe. “Antakya'nın tarihini adımlamak: Önce | Sonra Depremden sonra Antakya Yürünebilir Kent Tarihi Rehberi.”Salt Online, 2 Ağustos 2023.