Türkiye’de ve dünyada sağ ideolojilerin saldırganlıklarının giderek arttığı bir dönemde gençlerin farklı direnç, direniş ve karşı anlatı geliştirme yollarını tartışacağımız “Yeni Hafıza Sahaları: Gençlere Alan Açmak, Uluslararası Diyaloğu Güçlendirmek” başlıklı uluslararası bir çalıştay düzenliyoruz.
Hafıza Merkezi olarak 2020 yılında başladığımız “Hafıza ve Gençlik” projesi ile Türkiye’nin farklı şehirlerinden ve toplumsal kesimlerinden gelen gençlerin toplumsal hafıza ve geçmişle yüzleşme alanı ile tanışmalarını, bu konularda bilgi ve meraklarının artmasını, çeşitli deneyim, birikim ve hafızalara sahip gençler arasında diyalog kurulmasını ve bugünün mücadelelerini geçmişin izini sürerek gençlerle birlikte tartışmayı amaçladık. 2022 yılının Haziran ayından beri ikinci dönemini yürüttüğümüz Hafıza ve Gençlik kapsamında ayrıca gençlerin kolektif veya bireysel olarak kendi projelerini üreterek hafızalaştırma çalışmalarına özgün katkılar sunmalarını destekledik. Bu uluslararası çalıştay kapsamında Hafıza ve Gençlik projesinin ikinci dönem katılımcıları da bir buçuk senedir üzerinde çalıştıkları özgün hafızalaştırma çalışmalarının sonuçlarını ve bulgularını paylaşacaklar.
Çalıştayın ikinci gününde ise Almanya’da ve Sırbistan’da hafızalaştırma alanında çalışan katılımcılarla bu alandaki farklı yaklaşımları tartışacak, Almanya ile Türkiye arasında yürütülen ASA Değişim Programı kapsamında yürütülen uluslararası işbirlik deneyimlerini ve hafıza çalışmalarını dinleyeceğiz. Hafıza Merkezi olarak 2023 yılında ASA Değişim Programına katıldık ve Almanya’nın Chemnitz kentinde faaliyet gösteren Offener Prozess adlı kurumla eşleştik. Almanya’nın Saksonya eyaletinde Nasyonal Sosyalist Yeraltı (NSU) örgütünün işlediği suçlar ile yüzleşilmesi için çalışan Offener Prozess, NSU kurbanlarının anılmasına araştırmacı bir katkı sunmayı ve NSU suçlarının kolektif bir şekilde tartışılması ve hatırlanması için yaratıcı eylem alanları yaratmayı hedefliyor. Çalıştayın ikinci gününde ASA programında yer alan Aslı Özdemir, Bilge Martan, Hiyam Biary ve Veli Aksoy programa ilişkin deneyimlerini paylaşacaklar.
Hafıza Merkezi olarak bu çalıştay vasıtasıyla hafıza ve gençlik çalışmalarının alanını genişletmeyi, daha katılımcı ve uluslararası çalışmalar için yeni adımlar atmayı umuyoruz.
Tarih: 9 – 10 Aralık 2023
Mekân: Anarad Hığutyun Binası – Havak Salonu, Papa Roncalli Sk. No: 128 Harbiye, Şişli, İstanbul 34374
► Çalıştaya kayıt olmak için tıklayın.
▶ Çalıştay programını ve katılımcıların proje özetlerini içeren broşürü görmek için tıklayın.
10.00 – 10.30
Kayıt ve açılış
10.30 – 12.30
Hafıza ve Gençlik projesi katılımcılarının sunumları (I)
Bêrîvan Saruhan, Pelda Vesek, Şükran Demir ve Özgür Ünal
Tartışmacılar: Gulistan Zeren ve Marko Milosavljević
12.30 – 13.30
Öğle arası
13.30 – 15.00
Hafıza ve Gençlik projesi katılımcılarının sunumları (II)
Berfin Kübra Ceylan ve Ozan Polat, Göktuğ Berber ve Musa Can Durmaz, Helin Batar
Tartışmacılar: Arlo Jung ve Balacan Ayar
15.00 – 15.15
Kahve arası
15.15 – 17.00
Hafıza ve Gençlik projesi katılımcılarının sunumları (III)
Mahmut Demir, Uğur Yıldırım, Zehra Nazlı, Zilan Turgut
Tartışmacılar: Ece Koçak ve Nesrin Uçarlar
10.00-11.40
Hafıza Çalışmalarına Uluslararası Bir Bakış
“Kimin Anısı? Kimin Hatırası? – Almanya ve Türkiye’de Hafıza Kültürlerini Şekillendirmek” (ASA Değişim Projesi: Offener Prozess, Hafıza Merkezi ve Heinrich Böll Stiftung Derneği)
Aslı Özdemir, Bilge Martan, Hiyam Biary, Veli Aksoy
Offener Prozess (Chemnitz, Almanya)
Arlo Jung, Zeran Osman
Youth Initiative for Human Rights (Belgrad, Sırbistan)
Marko Milosavljević, Vanja Đuričić
11.40 – 12.00
Kahve arası
12.00-13.30
Hafıza ve Gençlik: Bir Gençlik Topluluğuna Doğru
Hafıza ve Gençlik projesinin birinci ve ikinci döneminde yer alan danışmanlar ile katılımcıların izlenimleri ve önerileri
Katılımcılar için İngilizce-Türkçe simultane tercüme sağlanacaktır.
Hakikat Adalet Hafıza Merkezi, bu uluslararası çalıştayın gerçekleşmesine olan katkılarından ötürü Chrest Vakfı’na, Olof Palme Uluslararası Merkezi’ne ve Heinrich Böll Stiftung Derneği Türkiye Temsilciliği’ne teşekkür eder. Çalıştay içeriği ile ilgili sorumluluk tamamen Hakikat Adalet Hafıza Merkezi’ne ait olup, destekçilerin görüşlerini yansıtmaz.