Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
01.08.2024

Dargeçit, uluslararası prömiyerini 23. DokuFest Truth Dox yarışmasında yapacak

<< TÜM HABERLER

Dargeçit belgeselinin uluslararası prömiyeri, 2-10 Ağustos 2024 tarihlerinde Kosova’nın Prizren kentinde düzenlenecek olan DokuFest’te yapılacak. Hafıza Merkezi’nin desteklediği Dargeçit, DokuFest’in Truth Dox [Hakikat Belgeselleri] yarışması kapsamında gösterilecek. Sekiz belgeselin dahil edildiği Truth Dox yarışmasının bu yılki jürisinde Bojana Marić, Dafina Halili ve Rohan Berry Crickmar yer alıyor. Dargeçit’in festival kapsamındaki iki gösterimi 6 Ağustos 2024 Salı ve 9 Ağustos 2024 Cuma günleri düzenlenecek.

Bu yıl 23. kez düzenlenen DokuFest Uluslararası Belgesel ve Kısa Film Festivali özellikle insan hakları, Balkanlar ve ekoloji gibi alanlarda yarışmalar içeriyor ve Güneydoğu Avrupa’nın önde gelen kültürel etkinliklerinden biri olarak değerlendiriliyor. Festival programında yer alan diğer filmleri görmek için tıklayınız.

Yönetmenliğini Berke Baş’ın, yapımcılığını ise Enis Köstepen’in üstlendiği Dargeçit’in çekimleri 2018 ve 2022 yılları arasında gerçekleşti. 1995 yılında Mardin’in Dargeçit ilçesinde zorla kaybedilen yedi kişinin yakınlarının, avukatları Erdal Kuzu’nun ve İnsan Hakları Derneği’nin yıllar süren mücadelesi sonucunda açılan Dargeçit JİTEM Davası’nın mahkeme sürecini takip eden belgesel, 2015 yılında başlayan davanın son beş yılına odaklanıyor. 1990’larda işlenen ağır insan hakları ihlallerine ilişkin davaların birer birer zamanaşımına uğrama tehlikesiyle karşı karşıya olduğumuz bu dönemde, Dargeçit belgeseli aracılığıyla cezasızlığa karşı mücadelenin sesini yükseltmeyi hedefliyoruz.

Hafıza Merkezi olarak 2015’ten beri failibelli.org kapsamında takip ettiğimiz davanın seyri Türkiye’de cezasızlık, geçmişle yüzleşme, çatışma çözümü, adalet ve hakikat arayışı üzerine birçok tartışmaya kapı açıyor. Dargeçit belgeselinin bu tartışmaların genişlemesine katkı sağlamasını ve bu uğurda yürütülen mücadelenin direncini onurlandıran bir belgesel olarak insan hakları hareketi hafızasının bir parçası olmasını umuyoruz.

Önümüzdeki dönemde Dargeçit filmini Hafıza Merkezi işbirliği ile göstermek isteyen kişi, inisiyatif ve kurumları info@hafiza-merkezi.org adresinden bizimle iletişime geçmeye davet ediyoruz.