Eski Kayseri Jandarma Alay Komutanı emekli Albay Cemal Temizöz’ün de aralarında bulunduğu 5’i tutuklu 8 sanığın yargılandığı davaya Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın 42. duruşmasında, tutuklu sanıklar Cemal Temizöz, Adem Yakın, Fırat Altın (Abdulhakim Güven), Hıdır Altuğ ve Burhanettin Kıyak ile tutuksuz yargılanan Kamil Atağ hazır bulundu. Tutuksuz yargılanan sanıklar Tamer Atağ ve Kukel Atağ ise duruşmaya katılmadı.
Duruşmada söz alan mağdur avukatlarından Tahir Elçi, tanık beyanlarının ve elde edilen delillerin tümünün “Yavuz” kod isimli uzman çavuşun o dönemde yaşanan tüm öldürülme olaylarının başında yer aldığını gösterdiğini öne sürerek, “Katılanlar avukatları olarak ‘Yavuz’ kodunu sürekli araştırıyorduk. Elde ettiğimiz tüm verilerde imzaların ‘Yavuz’ kod isimli Burhannettin Kıyak’a ait olduğu anlaşılıyordu. Önceki celselerde de bu kod isminin attığı imzaların Kıyak’a ait olduğunu söyledik. Taleplerimiz doğrultusunda o dönemde tutanaklara atılan imza ile Kıyak’ın imzaları incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda ise ‘Yavuz’ kod isminin attığı imzaları Kıyak’ın attığı tescillendi” dedi.
Mahkeme başkanı önceki celsede sanık Burhanettin Kıyak’tan dosyada “Yavuz” kod adıyla yer alan imzalarla karşılaştırılmak üzere imza örneği aldıklarını ve alınan imza örneklerinin Emniyet Genel Müdürlüğü Kriminal Daire Başkanlığı Diyarbakır Kriminal Polis Laboratuvarı Müdürlüğü incelemesi sonucu hazırlanan ekspertiz raporunda, “Yavuz” kod isimli imzaların Burhanettin Kıyak’a ait olduğunun tespit edildiğini açıkladı.
Sanık Burhanettin Kıyak, imzaların kendisine ait olduğunun tespit edilmesinden dolayı yaptığı savunmasında, tutanaklara atılan imzalarla ilgili olarak daha önce 4. Ağır Ceza Mahkemesince tanık olarak dinlendiğini ve o yönde soruşturmasının yapıldığını ancak şimdi bu imzalardan dolayı sanık olarak yargılanmasının çelişkili kararlardan ibaret olduğunu savundu.
Mahkeme başkanı, önceki celsede duruşmaya gelmeleri için talimat gönderdikleri tanıklardan Veysi Özcan ile Salih Candoruk’un hazır edildiğini söyledi.
O dönem, kardeşi Ömer Candoruk öldürülen Salih Candoruk tanık olarak dinlendi. Candoruk, Agit Malgaz’ın kardeşi Salih’i zorla bir araca bindirilirken gördüğünü ve aileye haber verdiğini, ailenin bu nedenle davacı olduğunu kaydetti.
Cumhuriyet savcısı hazırladığı mütalaasında sanıkların, TCK’nın “adam öldürmek”, “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmak” ve “adam öldürmeye azmettirmek” suçlarını işlediklerinin toplanan deliller, tanıkların ifadeleri ve kuvvetli suç şüphelerinin olması ayrıca delilleri karartma ve kaçma şüphesinden dolayı tutuklu bulunan sanıkların ayrı ayrı tutukluluk halinin devamı yönünde görüşünü bildirdi.
Temizöz iki saatin üzerinde süren bir savunma yaptı.
Duruşmada müdahiller adına, Diyarbakır Barosu Başkanı Av. Tahir Elçi ile birlikte Çağdaş Hukukçular Derneği, TESEV ve Diyarbakır Barosu adına çok sayıda avukat ve merkezimizden Av. Eser Poyraz bulundu.
[1] Dava hakkında ayrıntılı bilgi için: http://failibelli.org/davalar/temizoz-davasi/
[2] Bu haberin büyük kısmı için Haberler.com sitesinden faydalanıldı.