Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
15.05.2024

Mahalle Sohbetleri (2): “Dayanışma ve Direniş için LGBTİ+ Dijital Arşivleri”

<< TÜM HABERLER

Gençleri sanat ve aktivizm dünyasından isimlerle buluşturarak ırkçılık, çoğulculuk, kamusal alan, kent hakkı ve toplumsal cinsiyet gibi temalar üzerine diyalog yaratmayı amaçladığımız Mahalle Sohbetleri devam ediyor. 21 Mayıs’ta gerçekleşecek ikinci sohbetin konusu ise Hafıza ve Gençlik* projesi ikinci dönem katılımcılarından Göktuğ Berber, Musa Can ve Zeynep Ayta’nın hazırladığı Başka Birisi başlıklı dijital koleksiyon. 

BaşkaBirisi.com web sitesi altında toplanan bu dijital koleksiyon, Türkiye’deki trans+’ların (trans, non-binary ve interseks) toplumsal alanda karşılaştığı ayrımcılığa karşı yürütülen mücadeleye,gerçek hikayelerin gücünden yararlanarak katkı sağlamayı hedefliyor. Proje yürütücüleri, trans+’ların yaşam öykülerini ve hayatlarından anlamlı kesitleri simgeleyen objeleri hikâyeleştirme ve dijital koleksiyon yöntemlerinden yararlanarak, baskabirisi.com sitesinde bir araya getirdiler ve özgün bir dijital platform oluşturdular. 

Konuşmacı: Göktuğ Berber ve Musa Can

Tartışmacı: Metin Akdemir

Tarih: 21 Mayıs Salı – 19.00

Mekân: HEVİ LGBTİ+ Derneği, İstanbul Anadolu Yakası 

Açık adres sadece kayıt olanlara iletilecektir.

Etkinliğe kayıt yapmak için tıklayınız

Dijital koleksiyonun tanıtımının hemen ardından, yönetmen Metin Akdemir ile birlikte koleksiyon ile ilgili izlenimlerimizi LGBTİ+ hareketinin mücadelesine katkılarını da düşünürek koleksiyonun bir araya getirilmesi ve web sitesinin hazırlanması serüvenini ele alacağımız bir sohbet gerçekleştireceğiz.

Konuşmacılar

Göktuğ Berber, 2000 yılında Ankara’da doğdu. 2019 yılında Galatasaray Lisesinden, 2023 yılında da Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Cenevre Üniversitesinde uluslararası hukuk programını tamamladı. Halihazırda İstanbul Bilgi Üniversitesinde İnsan Hakları Hukuku alanında yüksek lisans yapmaktadır. Fransızca ve İngilizce bilmektedir. Birçok sivil toplum kuruluşunda gönüllü ve profesyonel çalışmalar yürüttü. Şu anda da sivil toplumda çalışmaya devam etmektedir. 

Musa Can, mimarlık alanındaki lisans derecesini 2024 yılında aldı. Eğitim sürecinde aynı zamanda birçok sivil toplum kuruluşunda çoğunlukla iletişim ve tasarım odaklı roller üstlendi. Ekim 2023’ten beri fam°da iletişim sorumlusu olarak çalışıyor.

Metin Akdemir, 1984 yılında doğdu. Yönetmen ve sanatçı. Yönetmenliğini yaptığı kısa filmleri Ben Geldim Gidiyorum (2011) ve Küpeli (2013) Hayalimdeki Sahneler (2020) ulusal ve uluslararası festivallerden ödüller aldı. Filmleri IDFA, Saraybosna Film Festivali, Jihlava Film Festivali gibi pek çok festivalde gösterildi. 2012’den itibaren LGBTQ+ temalı güncel sanat sergilerinde organizasyon komitesinde görev aldı. “Sınırsız” isimli queerfeminist sanatçıların yer aldığı sergiler düzenlemektedir.


*Hafıza ve Gençlik programımız çerçevesinde 2020’den bu yana gençleri toplumsal hafıza çalışmalarına dair bireysel ve kolektif tartışmalara, araştırmalara ve üretime teşvik ediyoruz. Programın ikinci dönemi 2023 yılının sonunda geride kalırken, üçüncü dönemi ise yeni başlıyor.