Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
<< TÜM PROJELER

Dargeçit

Başlangıç Tarihi: 01.01.2024

Bitiş Tarihi: Devam Ediyor

Web Sayfası: https://dargecit.failibelli.org

Dargeçit, Hafıza Merkezi'nin desteğiyle, yönetmenliğini Berke Baş, yapımcılığını Enis Köstepen'in gerçekleştirdiği bir belgesel projesidir. Film, 1995 yılında Mardin’in Dargeçit ilçesinde zorla kaybedilen yedi kişinin yakınlarının ve avukatları Erdal Kuzu’nun hukuk mücadelesini konu almaktadır. 

► Filmin web sitesine ulaşmak için tıklayın
Dargeçit Davası hakkında detaylar için tıklayın

Hedef

Dargeçit belgeseli, zorla kaybedilenler için verilen adalet mücadelesini toplumsallaştırmak ve bu mücadelenin aktörlerinin hikâyelerini toplumun farklı kesimlerine anlatmak amacıyla üretildi. Türkiye, 1990'lı yıllarda yaygın ve sistematik bir şekilde işlenen zorla kaybetme suçlarıyla yüzleşmezken, bu yüzleşmenin önündeki en büyük engel faillerinin bugüne kadar katı bir cezasızlık politikasıyla korunmuş olması. Film, Dargeçit kayıplarının yakınları ve avukatlarının hukuki mücadelesine tanıklık ederek izleyicinin cezasızlık dediğimiz hukuki olguyu daha derin ve insani bir perspektiften anlamasına yardımcı olmayı, ve bu davaların üzerindeki cezasızlık zırhını aşındırmayı hedeflemektedir. 

Arka plan

Dargeçit’in fikri tohumları, Hafıza Merkezi’nin avukatlar, gazeteciler ve kayıp yakınlarının katılımıyla 2017 yılında düzenlediği bir dava izleme atölyesinde atıldı.1 Atölye sırasında katılımcıların, zorla kaybetmelere ilişkin açılmış az sayıdaki davaya kamuoyu ilgisini arttırmak için yaptıkları önerilerden bir tanesi, yargılama süreçlerine eşlik edecek bir belgesel fikri olmuştu. Filmin yapımcısı, o dönemde Hafıza Merkezi’nde Proje ve Kaynak Geliştirme Sorumlusu olarak çalışan sinemacı/yapımcı Enis Köstepen olurken, yönetmen de “Bağlar” ve “Transit” gibi belgeselleriyle tanıdığımız, sabırlı ve özenli üslubuyla bilinen yönetmen Berke Baş oldu. Yedi yıl süren yoğun ve titiz bir çalışmanın sonucunda tamamlanan Dargeçit çekimleri süresince, yönetmen Berke Baş ve yapımcı Enis Köstepen, Dargeçit Davası’nın 15’ten fazla duruşmasında avukat Erdal Kuzu ve maktul Abdülaziz Altunkaynak ile beraber sürecin takipçisi ve tanığı oldular. 

Gösterimler

Dargeçit'in gösterimleri 2024 baharında başladı. Film prömiyerini Nisan ayında 43. İstanbul Film Festivali'nde yaptı ve burada Ulusal Belgesel Yarışmasında en iyi belgesel ödülünü aldı. Hem bu ödülün, hem de hemen ertesinde Cumartesi Anneleri'nin bir araya gelişinin 1000. hafta yıldönümü olmasının getirdiği ivmeyle bu dönemde filme yoğun bir talep oldu. 

2024 yılı itibariyle Dargeçit 15 ilde düzenlenen 40 gösterimde3,500’ün üzerinde izleyici ile buluştu. Gösterimler İstanbul’da 14, Ankara’da 6, İzmir’de 4, Diyarbakır, Eskişehir ve Gaziantepte 2 kez gerçekleştirken, gösterim düzenlenen diğer iller Adıyaman, Balıkesir, Batman, Hakkari, Mardin, Mersin, Prizren (Kosova), Şanlıurfa ve Van oldu. 

Dargeçit gösterimleri hak örgütlerinden yerel yönetimlere, kültür-sanat kurumlarından üniversitelere kadar geniş bir yelpazede ev sahipliği yapan kurumlarla gerçekleştirildi. Bu gösterimlerin 23’ü kurumların özel davetleriyle gerçekleştirilirken, Dargeçit ayrıca 8 festival gösteriminde, 3 düzenli gösterim programında izleyiciyle buluştu. Hafıza Merkezi’nin kendi düzenlediği 6 özel gösterimle birlikte belgesel, yıl boyunca geniş bir izleyici kitlesine ulaştı.

İletişim 

Dargeçit belgeseli ve davası ile ilgili bilgi almak, görünürlük sağlamak veya gösterim düzenlemek gibi konularda ihtiyaç duyacağınız bilgi ve destek için bize dargecit@hafiza-merkezi.org adresinden ulaşabilirsiniz.