Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
<< TÜM PROJELER

Hatırlayan Şehir: Taksim'den Sultanahmet'e Mekan ve Hafıza

Başlangıç Tarihi: 01.01.2019

Bitiş Tarihi: 01.01.2020

Web Sayfası: https://hatirlayansehir.hakikatadalethafiza.org/

“Hatırlayan Şehir” İstanbul’da Taksim ile Sultanahmet arasındkai güzergahı merkezine alan bir kitap ve dijital bir hafıza turudur. 

Hedef 

Okula, işe giderken ya da turist olarak bir yeri gezerken tarihinden arındırılmış bir şimdiki zaman ve halde yaşamaya zorlanıyoruz. Hatırlayan Şehir ile amacımız, Osmanlı’nın ve Cumhuriyet Türkiyesi’nin İstanbul özelinde bastırılmış tarihine bir ışık tutmak. Her gün önünden geçtiğimiz, ziyaret ettiğimiz mekanlar kaçınılmaz olarak bir tarihe sahip. Bu tarih çoğunlukla bir gasp ve ihlaller, bir adaletsizlik ve iktidar tarihi olarak okunabilir. Amacımız Taksim Meydanı’ndan başlayarak Sultanahmet Meydanı’na kadar sürecek bir turda 18 mekân, meydan ve bina üzerinden bir gayrı resmi İstanbul turu vesilesiyle gayrı resmi İstanbul tarihini de anlatabilmek.

Arka plan

Türkiye’de son dönemde sivil alanın daralmasına paralel olarak ve dünyada “post-gerçek (post-truth)” eğiliminin yükselmesiyle birlikte tekçi resmi görüş daha da güç kazanmaya başladı. Bugün Türkiye’de iktidarın uyguladığı yöntemlerden biri de günümüzün hakim bakış açısıyla resmi tarihi yeniden yazmak. Türkiye’de sivil toplumun büyük hak ihlallerini ve yüzleşme ihtiyacını ısrarla hatırlatarak ve her düzeyde çoğulculuğu savunarak bu eğilime karşı gelmesi gerektiğini düşünüyoruz. Hatırlayan Şehir de bu bakış açısıyla, her gün dolaştığımız fakat üstüne o kadar da düşünmediğimiz mekânların hak ihlalleriyle, farklı mücadelelerle, siyasi şiddetle iç içe geçmiş tarihini gündeme getirmeyi ve İstanbul’a dair başka bir hafızalaştırma oluşturmayı hedefliyor.

İçerik 

Asena Günal ve Murat Çelikkan’ın birlikte kaleme aldıkları bu çalışma  okuyucularına kalıcı bir bellek rehberliği sunuyor. Bir kitap ve bir internet sitesi projesi olan Hatırlayan Şehir bizleri Taksim Meydanı, Gezi Parkı, İsitklal Caddesi, Emek Sineması, Galatasaray Meydanı, Hazzopulo Pasajı, Mısır Apartmanı, Karşı Sanat, Aras Yayıncılık, Narmanlı Han, Neve Şalom Sinagogu, Salt Galata, Kamondo Merdivenleri, San(a)saryan Han, Belediyeler Birliği Binası, Türk ve İslam Eserleri Müzesi ve Four Seasons Hotel İstanbul durakları boyunca gayrimüslimlerin sosyal ve kültürel hayatına, azınlık ve insan hakları ihlallerine ama aynı zamanda demokrasi ve toplumsal uzlaşma için sosyal hareketlerin hikâyelerine götürüyor.

Projenin hikayesi

Asena Günal, ilk olarak 2015 ve 2016 yıllarında düzenlediğimiz Tarihsel Diyalog ve Geçmişle Yüzleşme Bölgesel Ağı Yaz Okulları‘ının katılımcıları olan Ortadoğu, Kuzey Afrika ve Kafkaslar’dan farklı sivil toplum örgütü temsilcilerine yönelik Taksim’den Sultanahmet’e bir İstanbul turu gerçekleştirmişti. Bir günlük bu turda, katılımcılar İstanbul’un en turistik rotasını resmi tarihin dışında kalmış siyasi tarihin izini takip ederek gezmişlerdi.

► İnteraktif web sitesini ziyaret etmek için tıklayın.
► PDF olarak ulaşmak içintıklayın. Kitabın basılı versiyonunu info@hafiza-merkezi.org adresine yazarak talep edebilirsiniz.