Ana içeriğe atla
Ana Sayfa
<< TÜM PROJELER

Hakikat için Umut Var mı? Kafkaslar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Zorla Kaybetmeler ve Kayıp Kişiler

Başlangıç Tarihi: 01.01.2017

Bitiş Tarihi: 30.11.2019

Web Sayfası: http://enforceddisappearances.dealingwiththepast.org/

Hakikat için Umut Var mı, Kafkaslar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'da zorla kaybetmeler ve kayıp kişiler meselesine dair bölgesel ve karşılaştırmalı bir anlama çabasının ürünü olan bir kitap projesidir. 

Hedef

Bu proje kapsamında amacımız zorla kaybetmeler ve kayıp kişilere ilişkin sorunları Türkiye ile farklı coğrafyaları paylaşan bölge ülkeleriyle karşılaştırmalı bir perspektifle ele almak, bu ülkelerde faaliyet gösteren kişi ve kurumlar arasındaki ilişkileri güçlendiren bir bilgi zemine katkıda bulunmak oldu.  

Gerekçe 

Kitap fikri ilk olarak Ocak 2017’de İstanbul’da düzenlediğimiz, zorla kaybetmeler ve kayıplara odaklanan bölgesel katılımlı bir atölyede çıktı. Katılımcıları Rusya, Ermenistan, Azerbaycan, Gürcistan, Suriye, Irak, Lübnan, Mısır, Cezayir, Kıbrıs ve Türkiye’den gelen atölyede her ülkeden temsilciler o ülkede kayıplar meselesinin temel boyutlarına ilişkin sunumlar yaptı. 

Yapılan sunumlar bize bu konuda bölgesel düzeyde karşılaştırmalı bir analizin önemli bir ihtiyaç olduğunu gösterdi. Zira kayıplar meselesi her ülkede hem kendine özgü hem de ortak bir takım özellikler sergiliyor. Sivil toplum olarak anlamlı sınır ötesi işbirlikleri kurmak istiyorsak bu ortak ve farklı yönleri anlamamız son derece önemli. Biz de bu özelliklerin karşılaştırmalı bir perspektifle ele alınmasının farklı ülkelerde faaliyet gösteren kişi ve kurumlar arasındaki ilişkilerin güçlendiren bir bilgi zemini sunacağını düşündük. 

Faaliyetler 

1. Kitap 

2019 yılında “Hakikat için Umut Var mı? Kafkaslar, Ortadoğu ve Kuzey Afrika’da Zorla Kaybetmeler ve Kayıp Kişiler” başlıklı bir kitap yayımladık. Hafıza Merkezi’nden Özgür Sevgi Göral’ın kaleme aldığı kitap RusyaErmenistan-Azerbaycan-GürcistanİranLübnanTürkiyeKıbrıs ve Cezayir bölümlerinden oluşuyor ve bu ülkelerde kayıp kişiler ve zorla kaybetmelere ilişkin karşılaştırmalı bir analiz sunuyor. 

2. Çalışma ziyaretleri 

Bu kitabı, bölge ülkelerinde zorla kaybetmeler üzerine çalışan diğer kurumlarla bilgi ve tanışıklığımızı arttırmanın bir aracı olarak görüyoruz. Bu hedeften hareketle, kitabın yazım sürecini olabildiğince işbirliği içinde, atölye katılımcılarının görüş ve yorumları alarak yürüttük. 2019 yılının başında kitabın yayımlanması ile beraber sürecin bir sonraki adımı olarak kitabın kapsadığı ülkelere çalışma ziyaretleri planladık. Bu çerçevede ilk Kıbrıs’a Kasım 2019 tarihinde bir çalışma ziyareti düzenledik. Fakat bu süreç Covid-19 pandemisiyle birlikte 2 senelik bir kesintiye uğradı. 

Kitabın interaktif websitesini ziyaret etmek için tıklayın. 
Kitabın PDF versiyonu için tıklayın.