Gençlere Barış Atölyeleri, barış talebinin gençler aracılığıyla daha geniş bir toplumsal kesime yayılması ve barış tartışmalarının farklı alanlarla bir arada düşünülmesi vizyonu ile hayata geçirilen bir proje. Proje kapsamında farklı sivil toplum kurumlarında çalışan 25-35 yaş arası 16 genç ile barış üzerine atölye çalışmaları yapıldı ve uygulamalı projeler üretildi.
Gençlere Barış Atölyeleri projesinin hedefi, katılımcı gençleri barış inşası konularında çalışan araştırmacılarla ve konuya ilgili diğer gençlerle bir araya getirmek, bu alandaki kavramsal ve pratik tartışmalara hakimiyetlerini artırmak, bu tartışmaları kendi çalışma alanlarıyla nasıl etkileşime geçirebileceklerine dair birlikte düşünmelerini kolaylaştırmak ve barış alanında aktif rol almalarını teşvik etmek. Böylece barış talebinin daha geniş bir toplumsal kesime yayılması hem de barış tartışmalarının farklı alanlarla bir arada düşünülmesi amaçlandı.
Çözüm sürecinin bitip silahlı çatışmanın tüm ağırlığıyla yeniden başladığı 2015 sonrası dönem Türkiye’de çatışma dönüşümü ve barış inşası üzerine konuşmanın ve hareket etmenin oldukça zorlaştığı bir dönem oldu. Böyle dönemlerde barış üzerine konuşmaya ısrar etmenin, Kürt meselesi ekseninde yaşanan çatışmanın dinamiklerinin analiz edilmesinin, çözümsüzlüğün sebeplerini konuşmanın ve alternatif mekanizmaları ile yöntemleri üzerine kafa yormanın çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Özellikle de gençlerle bu konuları konuşmanın şimdiye kadar denenen yöntemlerin çıkmazlarını açığa çıkarmak ve yenilikçi yöntemleri birlikte oluşturmak için anlamı büyük. Avrupa’nın en genç nüfusuna sahip Türkiye’de gençler, hem çatışmanın etkisini en çok yaşayan grup hem de demokrasi ve barış inşasının en aktif yürütücüsü olmaya aday.
2020 yılının Ocak ayında başlayan proje kapsamında, sivil toplum, medya ve siyaset alanlarında çalışan 16 kişilik katılımcı grubu, çatışma dönüşümü ve barış süreçlerine odaklanan bir dizi atölyede buluştular. Atölye dizisinden sonra katılımcıların barışa dair kendi projelerini üretmeye başlamalarıyla beraber, 2021 yılı Eylül ayında İzmir’de proje süreçlerinin konuşulduğu ve son atölyelerin yapıldığı yüz yüze toplantılar düzenlendi.
---
* Proje hakkında sorularınızı info@hafiza-merkezi.org adresine yazabilirsiniz.
** Görsel alanda kullandığımız illüstrasyon sanatçı Izabela Markova'nın The Greats projesi için yaptığı tasarımdan alınmıştır.